Nová zjištění o migraci Keltů. Šperky z Duchcovského pokladu jsou z odlišných geografických zdrojů

Nové poznatky o migraci Keltů ve 4. století před Kristem přinesl nedávný výzkum slavného Duchcovského pokladu. Odborníci pomocí moderní materiálové analýzy zjistili, že některé bronzové slitiny, použité pro výrobu šperků a části oděvů, pocházejí z odlišitelných zdrojů. Vzhledem k typu zkoumaných předmětů měly komunity, které se podílely na uložení pokladu, zřejmě původ v různých částech Evropy, sdělili zástupci Akademie věd (AV) v tiskové zprávě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Replika v Novém Strašecí sev ejde do ruky

Replika nálezu hlavy kelta v Novém Strašecí. I tato hlava dokládá, že lidé žijící na českém území byli v kontaktu s předními řemeslnými centry v Evropě. (ilustrační foto) | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Archeologický ústav AV také vydal komiks věnovaný Duchcovskému pokladu. V publikaci si lidé počtou o nálezu a možných okolnostech uložení pokladu i poznatcích současného výzkumu.

Další objev kresby v Kateřinské jeskyni v Moravském krasu. ‚Čerta‘ po sobě zanechali Keltové

Číst článek

Duchcovský poklad našli v roce 1882 dělníci v termálním prameni nedaleko vesnice Lahošť u Duchcova. V bronzovém kotlíku bylo mnoho šperků – prstenů, náramků a především spon. Lidé kdysi předměty uložili zřejmě z rituálních důvodů, prameny ostatně patřily k oblíbeným obětištím.

Až 4000 šperků

Část pokladu byla podle Archeologického ústavu rozebrána už krátce po objevu, a je tudíž náročné odhadnout původní velikost depotu. Další části později doputovaly do Národního muzea v Praze, muzea v Teplicích nebo do Přírodovědného muzea ve Vídni.

Poklad mohl podle odhadu čítat až 4000 bronzových šperků. Potvrzeno je nicméně 1600 kusů, z čehož zhruba 1100 zůstalo v tuzemských institucích.

Vědci odhalili nová fakta o duchcovském nálezu

„Získané know-how lze využít i k řešení dalších historických otázek, např. politických a ekonomických vztahů zaalpských populací s antickým Středomořím,“ říká Alžběta Danielisová z @Archeologický ústav.

avcr.cz/cs/pro-media/t…

08:45 – 04. 08. 2021

1 3

Analýza materiálů

Tým z Archeologického ústavu se nedávno pustil do zkoumání pokladu moderními analytickými metodami. Využil část uloženou v Regionálním muzeu v Teplicích, vybrali 50 předmětů.

„Z výsledků materiálových analýz a jejich statistického vyhodnocení například vyplývá, že bronzové slitiny, využívané pro výrobu šperků a součástí oděvů, pochází z několika geograficky odlišitelných zdrojů, například až z oblasti dnešního Švýcarska,“ popsala vedoucí týmu Alžběta Danielisová.

Unikátní hlava Kelta se vrací do oblasti, kde ji našli. Lidé si ji mohou prohlédnout v muzeu na Rakovnicku

Číst článek

„Přemýšleli jsme nad předměty, u kterých je největší pravděpodobnost, že by mohly cestovat společně s lidmi. Osobní věci, nejlépe součásti oděvu, se v tomto kontextu přímo nabízejí," vysvětlila archeoložka.

Ke srovnávací analýze vedle artefaktů z Duchcovského pokladu odborníci využili také 92 předmětů z okolních pohřebišť ze stejného období. Data získaná analýzami pak vědci vyhodnotili pomocí počítačových vícerozměrných statistických metod a porovnali s ložisky barevných rud na území širší střední Evropy.

Kromě skupiny šperků, jejichž původ sahal do Švýcarska, vědci identifikovali třeba i části shodné s ložisky v Německu a v Krušných horách.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme