4. srpna 2021 • 13:45

Rozbuška v komisi sudích pro Česko: Berbrův muž měl předávat pokyny

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V nižším fotbalovém patře, konkrétně v komisi rozhodčích pro soutěže v Česku, probíhá ostrý zákulisní boj. V pátek na výkonném výboru FAČR má dojít ke schválení nových pěti členů, jedno jméno vyvolává kontroverze - Peter Sádovský, bývalý delegát a někdejší člen komise rozhodčích Plzeňského kraje, je spjat s vyšetřovaným kmotrem fotbalového zákulisí Romanem Berbrem.



Podle informací Sportu figuruje Sádovský i v policejních odposleších, na základě nichž došlo v říjnu 2020 k Berbrově zatčení a uvalení do vazby. Pro stávajícího předsedu komise Petra Petříka jde o těžce stravitelné jméno, přesto ho šéf Řídící komise pro Čechy Martin Drobný (zároveň předseda Plzeňského fotbalového svazu) hodlá na pátečním jednání navrhnout.

Pojďme si objasnit pozadí celé akce. Petřík k sobě po svém červnovém zvolení do čela komise dostal šest jmen, z nichž ale pět nebylo podle jeho představ. Oproti šéfovi elitních českých sudích Radkovi Příhodovi si členy nemohl sám vybrat, ale navrhl mu je Martin Drobný. 

Petříkovi se složení komise nezdálo, poté, co na listinu sudích a delegátů pro Česko prošla některá kontroverzní jména, začal jednat. Výkonný výbor FAČR na svém mimořádném jednání 23. července zmíněnou pětici (místopředseda Slavomír Kozel, dále Leoš Slavíček, Luděk Lhoták, Dušan Pospíšil a Pavel Mareš) v poměru hlasování 7:5 (proběhlo per rollam, tedy na dálku) po necelém měsíci odvolal. Skončil také Zdeněk Vaňkát na pozici sekretáře. Z původní komise tím pádem Petříkovi zbyl pouze jeho spojenec Václav Štěrba.

Od té chvíle se začalo znovu horečně jednat, Martin Drobný dostal od vedení FAČR za úkol připravit nová jména. Ta musí v pátek na výkonném výboru předložit ke schválení.

Podle informací Sportu se do sedmičlenné komise chystá k Petříkovi a Štěrbovi donominovat pětici Václav Bouše, Zdeněk Popper, Milan Haškovec, Daniel Tereba a Peter Sádovský. Jenže poslední jméno způsobilo v zákulisí rozbušku.

Napojení na Berbra v odposleších?

Proč? Sádovský je spjatý s minulou fotbalovou garniturou Romana Berbra. Působil jako člen komise rozhodčích v Plzeňském kraji a jako delegát pro soutěže v Česku. Měl být tím, kdo se „staral“ o některá mužstva v kraji a divizi, pro Berbra měl dělat špinavou práci. Rozhodčím údajně od svého „Náčelníka“ rozdával pokyny k zápasům.

Jeho napojení na Berbra je podle informací Sportu jasně dokumentované i v odposleších. Sádovský před jarními volbami do okresních a krajských fotbalových vedení objížděl některé kluby a snažil se obhájit, že je v odposleších neprávem, tím ale sám přítomnost na nahrávkách přiznal.

„Je to stará struktura, Berbrovi pomáhal. Ve fotbale nemá co dělat,“ sdělil Sportu bývalý rozhodčí, který pískal i třetí ligu. Sádovský neskousl, že po volbách na Plzeňsku neobhájil svou pozici v komisi rozhodčích, kterou nyní vede Miroslav Zlámal.

Už po vypršení mandátu staré komise navíc „motal“ některým rozhodčím hlavu a hned čtyři (plus jednoho delegáta) přeřadil na listinu pro soutěže v Česku, k čemuž už v té chvíli neměl žádné svolení. Jde o velmi kontroverzní postavu, což Sportu potvrdilo několik rozhodčích a lidí z fotbalového zákulisí na Plzeňsku.   

Jaký je nyní další scénář? Petřík zvolení Sádovského odmítá, místo něj do komise uvažuje o Miroslavu Zlámalovi. Bývalém rozhodčím, který nyní vede komisi sudích v Plzeňském kraji a před volbami pomáhal hnutí Fevoluce. Spolupracuje s místopředsedou plzeňského svazu Alešem Jindrou, ten má za výkonný výbor v gesci západočeské rozhodčí.

Pokud v pátek nová komise bez Sádovského projde, měla by takřka okamžitě, ideálně na prvním úterním jednání, revokovat již schválenou listinu delegátů a rozhodčích pro Čechy. Mezi delegáty totiž figuruje několik jmen, která byla vyřazena z elitní listiny pro české nejvyšší soutěže. To nemile překvapilo i předsedu asociace Petra Fouska.

Jedná se o osoby jako Miroslav Liba, Miroslav Tulinger, Martin Wilczek, Zdeněk Vaňkát nebo bývalá rozhodcovská jednička Pavel Královec. Ani jeden nedostal nominaci na úvodní kola ČFL a divizí a měli by i na české úrovni skončit.

Složení původní komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy:
Petr Petřík (předseda)

Slavomír Kozel (místopředseda)

Leoš SlavíčekLuděk Lhoták

Dušan Pospíšil

Pavel Mareš

Václav Štěrba
Nový návrh komise:
Petr Petřík

Václav Štěrba

Václav Bouše

Zbyněk Popper

Milan Haškovec

Daniel Tereba

Peter Sádovský/ Miroslav Zlámal

Martin Průša - sekretář

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud