Naštěstí bez hysterie a osobních urážek, které vybublávaly v posledních týdnech na sociálních sítích a vrcholily slovním napadáním starostky Mikulčic Marty Otáhlové (60) a lynčováním lidí s opačným názorem.

„Přichází bod zlomu. Pro obyvatele obcí, přes které se přehnalo tornádo, se blíží psychologicky těžké období. Končí hasiči, postupně odchází armáda, po napojení domácností na elektřinu a plyn skončí polní kuchyně a podobně,“ nechal se slyšet hejtman.

Lidé se přes hodinu ptali starostů, policie, hasičů či nevládních organizací na praktické záležitosti, které je pálí nejvíce: Kam odvážet suť, jak budou fungovat lékaři ze zničeného střediska v Lužicích, kde si obstarat vysoušeče, případně komu, kdy a jak budou rozdělovány peníze z veřejných sbírek…

Policie zůstává, uzemní drobné zlodějíčky

Šéf krajského ředitelství policie Leoš Tržil například obyvatele ujistil, že policisté zůstanou v obcích tak dlouho, jak bude potřeba. „Počítám s tím, že dlouhodobě tam vždycky na den i na noc nějaká hlídka bude,“ zdůraznil Tržil.

Přítomnost policie by měla pomoci předejít prvním drobným krádežím, které prý místní v obcích registrují.

Obnova hřbitovů bude dlouhá a bolestná

Debata se vedla i o obnově hřbitovů. Citlivé téma je o to bolestivější, že lidé vesměs nemají své náhrobky ani hroby pojištěné. „Nikoho z nás totiž ani ve snu nenapadlo, že by přišla taková katastrofa,“ shodli se místní.

Starostové lidem vysvětlovali, že hřbitovy jsou sice obecní, ale náhrobní kameny jsou až na výjimky soukromým majetkem nájemců hrobových míst.

Bleskem oslovení kameníci v regionu se vesměs shodli, že lidem vyjdou vstříc. „Určitě nabídneme lepší podmínky než před tornádem. Splátky pak lidem určitě rozložíme do delšího období,“ navrhl například jeden z kameníků z Hodonínska.

Oznámení starostka nestáhne

Příští týden ve čtvrtek večer by se v Mikulčicích měly na mimořádném zastupitelstvu, které je ze zákona veřejné, vyříkat i spory mezi částí obyvatel a starostkou Martou Otáhalovou (nez.).

Ty vyvrcholily po veřejném lynčování na facebooku konkrétními výhrůžkami starostce. I když se autorka Jana B. ihned po zahájení policejního vyšetřování omluvila a starostka sousedčinu omluvu a vysvětlení přijala, trestní oznámení nestáhla.

„Nikdo si nemůže dovolit, aby vyhrožoval starostům. Za všechny starosty to musím udělat. Už by si mě další nevážili,“ nechala se slyšet Otáhalová.

Video
Video se připravuje ...

Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně. pro Blesk.cz - Pavel Šilt

Starosta Košut: Katastrofa pro vztahy

Na mimořádném zastupitelstvu může být ve hře i odvolání starostky Otáhalové. Pisatelce výhrůžek, která je prý psala pod sedativy a v nedobrém psychickém rozpoložení po ztrátě nevěsty, pak teoreticky hrozí až čtyři roky vězení.

O tom, že lidi v postižených obcích čeká dlouhá těžká doba, kdy nic nebude jako dříve, nikdo příliš nepochybuje.

„Myslím, že to bude katastrofa pro vztahy mezi lidmi. Je jisté, že si lidi budou závidět, dají si pár facek. Zřejmě dojde k tomu, že ti, komu se nic nestalo, budou litovat, že jim také dům nespadl,“ nechal se ostatně slyšet v rozhovoru pro Reflex starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut.

Účet za apokalypsu

Nevládní organizace a charity začnou tento týden rozdělovat další vybrané peníze. V první fázi rozdělily mezi více než 1500 rodin 230 milionů korun. Peníze šly na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb.

„Více poškozené domácnosti dostanou nyní stejně jako v prvním kole příspěvek 150 000 korun,“ informovala Hana Sedláková z Nadace Via. Dohromady plánují nevládní organizace a charity ze svých sbírek v této fázi vyplatit lidem přes 200 milionů.

V druhém kole dostanou podporu rodiny, jejichž domy byly značně poškozeny a i nadále potřebují finanční podporu. Ze 700 prošetřených domácností v Moravské Nové Vsi získá podporu ve druhém kole 350 domácností, v Hruškách zhruba 180 domácností. V Mikulčicích, Lužicích a Hodoníně-Pánově si peníze rozdělí přibližně 450 domácností.

Fotogalerie
37 fotografií