Rychlostní kanoisté Josef Dostál a Radek Šlouf vybojovali na olympijských hrách bronz v závodě deblkajaků na trati tisíc metrů a získali pro českou výpravu v Tokiu devátou medaili. Z vítězství se radovali Australané Jean van der Westhuyzen a Thomas Green, stříbro získali Max Hoff a Jacob Schopf z Německa.

Osmadvacetiletý Dostál si vynahradil obrovské zklamání z individuálního závodu, v němž skončil pátý, a má již čtvrtou olympijskou medaili. V Londýně 2012 získal bronz na čtyřkajaku, který obhájil o čtyři roky později v Riu de Janeiro. V Brazílii si dojel také pro stříbro na singlkajaku.

O dva roky mladší Šlouf se prosadil na stupně vítězů při olympijské premiéře. Radoval se, jak jim medailová jízda sedla. „Říkal jsem, že ta medaile skončí dřív nebo později v šuplíku, ale celé ty tři minuty deset jsem vnímal, co se děje, jak nám to jede, ta synchronizace musela být perfektní,“ pochvaloval si.

Čeští reprezentanti postoupili do finále ze čtvrtého místa v semifinále a v úvodu jízdy o medaile se drželi na šestém místě. V polovině trati se posunuli na čtvrtou pozici a s dalšími dvěma posádkami bojovali o stříbro a bronz. Dostál se Šloufem sice v závěru nestačili na německý deblkajak, ale dokázali porazit maďarskou dvojici Bence Nádas, Bálint Kopasz.