Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Záměr papeže navštívit Romy na košickém sídlišti vyvolal vlnu nenávisti a rasismu. Ohradila se zmocněnkyně Bučková i prezidentka Čaputová

05. srpna 2021
Čtení na 2 minuty

Zmocněnkyně vlády Slovenské republiky pro romské komunity Andrea Bučková vyjádřila lítost a velké zklamání nad vyjádřeními politiků i běžných lidí k plánované návštěvě papeže Františka na sídlišti Luník IX. v Košicích. Úřad zmocněnce vlády pro romské komunity to uvedl v tiskové zprávě, kterou zaslal Michal Šlechta z kanceláře úřadu. Zmocněnkyně tak reagovala na vlnu komentářů na sociálních sítích, ve kterých se objevily nenávistné či rasistické poznámky na adresu romské komunity z Luníku IX.

"Jen ten, kdo nezná život a práci papeže Františka, může takto reagovat. Svatý otec měl vždy blízko k lidem, kteří žijí na periferii a Luník IX je přesně takovou periferií Košic," řekla Bučková. Zmocněnkyně vlády oceňuje rozhodnutí Vatikánu a Konference biskupů Slovenska, že papež navštíví lidí žijících v náročných životních podmínkách. Zároveň je přesvědčena, že návštěva papeže posune komunitu dopředu.

“Tato cesta papeže bude mít na duchovní život lidí pozitivní dopad a věřím, že si ho Romové na Slovensku nenechají znehodnotit nenávistnými a rasistickými komentáři,” dodala Bučková.

Proti lžím předsedy SNS se ohradila prezidentka Čaputová

Proti výrokům lídra Slovenské národní strany se zase ohradila prezidentka Zuzana Čaputová. Danko tvrdil, že právě prezidentka navrhla, aby papež navštívil sídliště Luník IX. “Chápe někdo proč jdeme ukazovat Luník IX? To bude hanba v zahraničních médiích? Jaký má vlastně cíl prezidentka Čaputová, pokud něco takové navrhuje?” pal Andrej Danko na sociální síti.

Kancelář prezidentky Slovenské republiky se proti takovým výrokům tvrdě ohradila a označila výroky Danka jako lži.

“Papež přijede na návštěvu SR na pozvání prezidentky a Konference biskupů Slovenska (KBS) a prezidentská kancelář participuje na její přípravě, odpovídá však pouze za body programu v prezidentském paláci, kde se uskuteční oficiální uvítací ceremoniál a v Prezidentské zahradě, kde se bude konat setkání s osobnostmi politického a společenského života a zástupci diplomatických misí. Za pastorační část jeho návštěvy je zodpovědná KBS a Svatá stolice,” uvedla Zuzana Čaputová.

“Papež je od začátku svého pontifikátu známý tím, že běžně navštěvuje i periferie a vyhledává setkání s lidmi, kteří na nich žijí. Proto se rozhodl, že v Košicích navštíví i sídliště Luník IX, kde se setká s romskou komunitou a ocení aktivity místních salesiánů, kteří tam dlouhodobě působí a důvěrně znají každodenní problémy místních obyvatel. Jejich komunitní centrum nabízí kulturu a různé volnočasové aktivity. Oni sami považují návštěvu papeže za velkou lidskou a duchovní vzpruhu,” dodala prezidentka s tím, že je politováníhodné, že tento šlechetný úmysl Svatého otce někdo zneužívá v politickém boji pouze na své vlastní zviditelnění a navíc zavádí a manipuluje veřejnost.

Papež František navštíví Slovensko 12. až 15. září. Kromě Bratislavy zavítá i do Košic, Prešova a zúčastní se na pouti v Šaštíně. Jeho návštěva na sídlišti Luník IX je naplánována na 14. září v 16:00.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon