Co si dát v práci ke svačině lyofilizované ovoce? Budete se cítit fit a ještě zhubnete!

Ovoce je často považováno za přírodní sladkost. Je vynikající, výživné a slazené přírodními cukry. Mražené ovoce se také osvědčilo. Zachovává si své živiny a je trendem dnešní doby. Zpracovává se a označuje moderním termínem – lyofilizované ovoce.

Co je přesně lyofilizované ovoce a jak se vyrábí?

Podle Gabby Geertsové (registrované dietoložky ze společnosti Green Chef ), je proces lyofilizace jedinečný, protože ovoce prochází sublimací, při které se mražená voda odpařuje přímo z ledu do vodní páry, čímž se z ovoce odstraní 99% vlhkosti.

„Je umístěno uvnitř vakuové komory, kde je teplota pod bodem mrazu,“ vysvětluje Gabby Geertsová. „Teplota se pomalu zvyšuje a pevné molekuly vody vstupují do plynného stavu, aniž by se z nich, kdy stala kapalina. Přitom je zachována struktura ovoce i jeho nutriční hodnota.“

Je lyofilizované ovoce nutričně srovnatelné s jinak zpracovaným ovocem?

Zmrazené a lyofilizované ovoce je mnohdy výživnější než čerstvé ovoce, jelikož se sklízí v sezóně a ihned se zmrazí a lyofilizuje. Tím se uvnitř plodu uzamknou veškeré tělu prospěšné látky.

Ve srovnání se sušeným ovocem se odstraní méně vlhkosti jednoduchou dehydratací. „Dlouhé sušení je často spojováno se ztrátou vitamínů A a C, thiaminu, riboflavinu a niacinu.“ , dodává Gaggy Geerts.

Mrazem sušené ovoce vlastní vše potřebné (kromě vlákniny a velké porce vitamínu C). Vláknina je totiž obsažena v buněčných stěnách a slupce ovoce, zatímco vitamín C je rozpustný ve vodě a rychle se rozkládá.

Přirozená chuť bez přídavku cukru

Mrazem sušené ovoce navíc hýří přirozenou chutí, takže nemusí být posypáno aditivy nebo extra cukrem, přesto potěší vaše chuťové buňky.

Ovoce je přirozeně plné chuti a mrazem sušené „ovocné balíčky“ jsou velmi lahodné. Mrazem sušené ovoce lze přidat kamkoliv, naložte s ním, jako byste měli čerstvé ovoce.

Připravte si do práce třeba smoothie

Když přidáte hrst mandlí, dodáte tělu i bílkoviny a tuky, nehledě na to, že vás tento druh pokrmu zasytí na delší dobu – navíc budete podávat skvělé výkony.

Zdroj: eatthis.com

Autor: Renata Horáková
zavřít reklamu