Lipenští vodní záchranáři hodnotí první polovinu prázdnin jako klidnou. Mají méně zásahů než loni

5. srpen 2021 15:41

Vodní záchranáři na Lipně letos museli zasahovat méně často než loni. Pětinový pokles vysvětlují tím, že u přehrady tráví dovolenou méně Čechů než v předchozím roce. Vodní záchranná služba nejčastěji vyjíždí při náhlé změně počasí k nezkušeným turistům a rybářům.

„Máme pětadvacet zásahů, což je oproti loňskému roku o dvacet procent méně,“ říká záchranář Petr Michalík na břehu Lipenské přehrady v Dolní Vltavici, kde má základnu Vodní záchranná služba Českého červeného kříže v Českém Krumlově.

„Letošní léto je slabší, co se týká turistické sezóny. Většina těch zásahů souvisela se změnou počasí, změnou klimatických podmínek. Je chladno, pak je teplo, pak zase chladno, vítr, déšť,“ dodává.

Rychlé změny počasí jsou pro Lipno typické. V jednom z případů vyjížděli záchranáři ke Králičímu ostrovu. „Naše posádka byla vyzvána operačním střediskem hasičů k výjezdu kvůli pohřešování dvou osob, které se měly nacházet u Králičího ostrova. V ten den silně foukalo, podmínky byly velice těžké nejen pro plavce, ale i pro posádku. Ta navíc ztratila vrtuli od motorového člunu, takže musela řešit ještě technický problém,“ vypráví Petr Michalík.

Zásah naštěstí skončil dobře. „Musím to zaklepat, ale máme půlku sezóny za sebou a zatím jsme neměli žádný zásah, kdy by došlo k úmrtí,“ dodává Petr Michalík.

Čtěte také

Vodní záchranáři na Lipně vyjíždějí nejčastěji k nezkušeným turistům a rybářům. „Ve většině případů rybáři na člunu nemají nějaké záchranné prostředky. Lokalitu znají, vědí, že změna počasí je tady rychlá, ale přesto to podceňují a pak nejsou schopni se dostat zpátky,“ připomíná Petr Michalík.

Lipenští vodní záchranáři pořádají přes léto také akce pro děti. Aktuálně je tu turnus pro zájemce od osmi let. Na starosti je má vodní záchranář Bohumil Jahn. „Máme kurz malého vodního záchranáře. Děti plní zdravovědu, plavání a fyzické testy, aby potom na konci týdne byly schopny nám pomoci ve službě, aby mohly samy za sebe říct, že dokážou zachránit člověka,“ popisuje.

Loňská sezóna byla u Lipenské přehrady, co se týče zásahů, rekordní. Podle šéfa lipenských vodních záchranářů Milana Bukáčka činil nárůst dvacet procent. „Měli jsme přes léto 70 zásahů, z toho 42 se opravdu týkalo přímo ohrožení života,“ uvádí. Letošní sezónu zatím hodnotí oproti loňskému roku jako klidnou.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související