Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kristiina Mäki by nemohla běhat, pokud by její syn Kaapo nebyl tak klidné dítě, říká trenér

Česká běžkyně Kristiina Mäki pokořila v semifinálovém běhu národní rekord. Foto: AP/ČTK.
Česká běžkyně Kristiina Mäki pokořila v semifinálovém běhu národní rekord. Foto: AP/ČTK.

Česká mílařka Kristiina Mäki doběhla v olympijském semifinále na 1500 metrů v novém národním rekordu, finále ji čeká v pátek. Podle jejího trenéra Pavla Tunky k úspěchu přispěl i porod syna Kaapa, který přišel na svět před sedmi měsíci. Tunka v rozhovoru pro Deník N popisuje také to, jaká byla příprava na olympiádu a jak ji ovlivnilo právě těhotenství.

Kristiina Mäki dřív trénovala pod trenérem Pavlem Červinkou na pražské Dukle. K vám přešla kdy?

Bylo to v roce 2016 na podzim a nyní je členkou atletického oddílu Olymp. Od pana Pavla Červinky ale nešla přímo pode mě, po odchodu z pražské Dukly působila dva měsíce pod hodonínským trenérem Antonínem Slezákem. Ten trénuje jejího partnera Filipa Sasínka, a tak chvíli trénoval i ji. Ale ona potřebovala trénovat převážně v Praze a mít trenéra dvě stě kilometrů daleko je složité. Antonín Slezák tak Kristiině doporučil, aby se obrátila na mě.

Když jste začali spolupracovat, jaký jste si stanovili hlavní cíl?

Byla to samozřejmě olympiáda. Na začátku naší spolupráce jsme řešili, jakou trať Kristiina upřednostní. Držela totiž český rekord na 5000 metrů z roku 2016, takže jsme měli dilema, jestli běhat delší tratě, nebo kratší, tedy 1500 metrů, a ještě zrychlit. Já jsem Kristiinu nakonec přesvědčil, že je potřeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Olympijské hry

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější