Polská MMA princezna Kowalkiewicz bude bojovat o přežití v UFC, proti americké zemařce to ale bude mít velmi těžké

Polská MMA princezna Kowalkiewicz bude bojovat o přežití v UFC, proti americké zemařce to ale bude mít velmi těžké Karolina Kowalkiewicz sice působí něžně, avšak v oktagonu vyniká agresivním stylem | zdroj: Profimedia

Pomyslný nůž na krku má teď v UFC polská bojovnice Karolina Kowalkiewicz. Pokud o víkendu prohraje, bude si s největší pravděpodobností muset hledat angažmá jinde.

Bojovnici slámové váhy a někdejší titulovou vyzyvatelku Karolinu Kowalkiewicz čeká tento víkend poměrně obtížná výzva. Na blížícím se turnaji UFC 265 se bude snažit proti Američance Jessice Penne zastavit nelichotivou sérii čtyř porážek v řadě. Pokud padne, je takřka jisté, že s ní UFC rozváže spolupráci

Sympatická polská bojovnice odstartovala svojí profesionální MMA kariéru v domácí organizaci KSW, kde dokázala vybojovat a následně obhájit titul. Patří k rozvážnějším fighterkám a sází především na výdrž a taktický styl boje. O tom svědčí také její statistiky, ze kterých lze vyčíst, že valnou většinu vítězství získala až po verdiktu bodových rozhodčích.

Do UFC nastupovala Kowalkiewicz v roce 2015 se sedmi výhrami a žádnou porážkou. V tomto trendu pak pokračovala ještě v dalších třech zápasech. Nejdříve přesvědčivě porazila na body Randu Markos a Heather Clark a následně si poradila v semifinále titulové eliminace i s nynější šampionkou slámové váhy Rose Namajunas, kterou po pětikolové bitvě přetlačila těsným výsledkem 2:1 na body.

Ve vyhroceném souboji o šampionský pás však poprvé narazila, když během 25 minut nedokázala vyzrát na krajanku Joannu Jedrzejczyk. S tou sice svedla vyrovnanou bitvu, ale s první prohrou v kariéře jako by se rozplynulo i Karolinino kouzlo. Od tohoto momentu už totiž v žebříčku slámové divize soustavně klesala. Po další porážce, kterou schytala po submisi v prvním kole od excelentní brazilské zemařky Claudii Gadelhy, sice dokázala ještě dva duely urvat na svoji stranu, poté už ale přicházely jen porážky. 

Nyní se tak Kowalkiewcz nachází mimo nejlepší patnáctku a má doslova nůž na krku. K tomu, aby zvýšila šance na výhru, si dokonce do přípravného kempu přizvala právě někdejší nenáviděnou rivalku Jedrzejczyk, která jí teď pomohla zapracovat na slabých stránkách.

„V této přípravě jsem měla mnoho novinek,“ řekla Kowalkiewicz pro polský server Polsat Sport. „Nejvíce mi asi dalo trénování s Joannou Jedrzejczyk. Byla za mnou už v květnu v Lodži, kde jsme absolvovaly několik těžkých tréninků. Měla jsem tak možnost odhalit věci, na kterých je potřeba zapracovat. Nedávno jsme se setkaly znovu a vypadalo to úplně jinak. Odstranila jsem spoustu chyb. Takže jsem moc ráda, že mi nabídla pomocnou ruku.“

S Jessicou Penne to však nebude vůbec žádný med. Tato excelentní zemařka, která získala v organizaci Invicta FC titul v atomové váze, sice prohrála v UFC hned tři ze svých čtyř zápasů (v jednom z nich nestačila stejně jako Kowalkiewicz na tehdejší šampionku Jedrzejczyk), ale pokaždé byla velice nepříjemnou soupeřkou.

Naposledy navíc dokázala těsně na body přetlačit mexickou bojovnici Lupitu Godinez, takže do zápasu s polskou oponentkou by Američanka měla nastupovat v o dost větší psychické pohodě. Pro Kowalkiewicz by měla být největší výhodou právě příprava s Jedrzejczyk. Ta jí totiž kromě samotného tréninku určitě předala mnoho cenných zkušeností, jež si odnesla právě z duelu s Penne.

Papírově bychom tak mohli sledovat velice vyrovnanou bitvu, v níž by nemusela být nouze o překvapivé momenty. Zápas Kowalkiewicz s Penne bude otevírat prelims kartu, jež odstartuje už tuto neděli ve 2 hodiny v noci. Následná hlavní karta turnaje UFC 265, které vévodí titulový zápas o prozatímní pás těžké váhy mezi Cirylem Ganem a Derrickem Lewisem odstartuje ve 4 hodiny.

Zdroje:  Polsat Sport , Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články