Hlavní obsah

Slovenský chodec Tóth po neúspěšné obhajobě triumfu na OH ukončil kariéru

Tokio

Slovenský chodec Matej Tóth po neúspěšné obhajobě olympijského prvenství v padesátikilometrovém závodě ukončil kariéru. Osmatřicetiletý exmistr světa dnes v Sapporu obsadil 14. místo a náročný závod dokončil podle svých slov jen proto, aby se rozloučil se ctí.

Foto: Feline Lim, Reuters

Slovenský chodec Matej Tóth (úplně vlevo) v olympijském závodu na 50 km, po kterém ukončil kariéru.

Článek

"Byl to jeden z nejtěžších závodů a asi bych ho ani nedokončil, kdybych neměl motivaci dojít do cíle a ukončit to se ctí," řekl slovenským médiím Tóth. Zejména ve druhé polovině závodu mu postupně docházely síly.

"Musel jsem se vyrovnat s tím, že nebudu bojovat o medaili. Jsem zklamaný, ale můžu se podívat každému do očí, že jsem udělal maximum," dodal.

Tóth je mistrem světa z padesátikilometrového závodu v Pekingu 2015 a dvojnásobným vicemistrem Evropy (2014 a 2018). Rok po triumfu na olympijských hrách v Riu de Janeiro čelil podezření z dopingu kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu a přišel o start na MS v Londýně, ale byl osvobozen. Na dalším šampionátu v Dauhá závod nedokončil a už po odkladu olympijských her kvůli pandemii koronaviru zvažoval konec kariéry. V cíli závodu v Sapporu ji definitivně uzavřel.

Reklama

Související témata: