Nejdřív úspěšný biograf, pak chátrající sklad. Sokolský Vzlet se mění v kulturní palác, ve kterém najdete i divadlo VOSTO5

6. srpen 2021

Díky festivalu Open House Praha se o víkendu můžete podívat do zhruba 80 běžně nepřístupných objektů a prostor. Mezi nimi bude i někdejší prvorepublikový biograf Vzlet ve Vršovicích postavený v roce 1921 ve stylu art deco. Poslední roky nevyužitý prostor se v září znovu otevře veřejnosti. A to, jak jeho provozovatelé s nadsázkou říkají, jako kulturní palác plný živého umění.

„Plný provoz slavnostně spustíme ve středu 1. září malým festivalem, který potrvá až do neděle 5. září,“ říká kulturní manažer, pedagog, spoluzakladatel divadla VOSTO5 a nově i ředitel Vzletu Petr Prokop.  Vstupujeme do budovy v sousedství Heroldových sadů, ve které je vůbec poprvé otevřená i kavárna. „Dispozičně je prostor řešený stejně jako bývala řešená stará kina. Je tu úzké schodiště. Jedním vchodem se do sálu vcházelo a druhými naopak vycházelo,“ popisuje cestou do prvního patra Petr Prokop.

Kulturní palác Vzlet, velký sál

Zrekonstruovaný kulturní prostor, který má ve správě Praha 10, vznikl pod vedením tří pražských uměleckých organizací – divadla VOSTO5, barokního orchestru Collegium 1704 a vršovického Kina Pilotů. „Ale kino provozovat nebudeme,“ upozorňuje ředitel. „Spíš tu bude živé umění, divadlo, hudba a pak přesahové věci jako jsou přednášky, talk show a vzdělávací a společenské akce.“

Petr Prokop

Téměř celý prostor Vzletu zabírá velký sál, ve kterém dodnes najdeme sádrové plátno z dvacátých let. Někdejší sokolský biograf býval prosperujícím kinem pro asi 600 diváků. „Sokolové si kino postavili vedle letního cvičiště a jeho provozem si za pár let spoluvydělali na stavbu nové sokolovny, takže to musel být výnosný byznys,“ říká Prokop.

Sokolské kino fungovalo až do druhé světové války, v roce 1948 bylo znárodněno a provozoval ho Pražský filmový podnik. Až do roku 1974, kdy se chátrající prvorepubliková budova stala skladem filmového archivu. Po revoluci přešel dům do majetku hlavního města a od letošního ledna je z něj kulturní palác, který se naplno otevře 1. září.

O víkendu 7. a 8. srpna bude v rámci 7. ročníku festivalu Open House Praha zdarma zpřístupněno asi 80 budov a prostorů. Otevřený bude nejen vršovický Vzlet, ale také třeba barokní zahrada Černínského paláce, kaple Klárova ústavu slepců, Kotěrova vodárenská věž v Michli, protiatomové kryty v Národním zemědělském muzeu nebo Hotelu International, Nová libeňská synagoga, Palác ARA, vodní elektrárna na Štvanici a další. Více informací naleznete na webu www.openhousepraha.cz.

Spustit audio

Související