Česká Lípa: Českolipský obchvat se musí dobudovat v celé trase

06.08.2021 8:35

Připravovanou stavbu českolipského obchvatu silnice I/9 ve směru od Sosnové do Nového Boru označuje většina dotčených obecních a městských samospráv včetně České Lípy a Libereckého kraje za významnou strategickou komunikační spojnici, která dopravně odleví celému regionu. Tento závěr vyplynul ze včerejšího jednání na českolipské radnici. O jeho svolání do České Lípy požádal starostku Jitku Volfovou hejtman Libereckého kraje Martin Půta kvůli některým protestním hlasům zaznívajícím nyní ze Skalice.

Česká Lípa: Českolipský obchvat se musí dobudovat v celé trase
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Pozvání k diskusi přijali od hejtmana kromě představitelů stavbou dotčených měst a obcí také Jan Wohlmuth z Ředitelství silnic a dálnic pro Liberecký kraj, které státní investici připravuje, senátor a bývalý starosta Okrouhlé Jiří Vosecký a poslanec David Pražák. 

Jak připomněla starostka Jitka Volfová na obchvat silnice I/9, který odvede především tranzitní dopravu z centra ale i z dopravně přetížené stávající silnice na Nový Bor, čekají obyvatelé České Lípy přes třicet let. Stejně netrpělivě stavbu přeložky státní silnice první třídy vyhlížejí například také obyvatelé ze sousední Stružnice a dalších míst, kde je stoupající doprava již dlouhou řadu let rovněž sužuje.

Ačkoliv slibovanou stavbu Ředitelství silnic a dálnic ČR zahájilo už před více jak deseti lety u Sosnové, záhy ji na pokyn tehdejšího ministra, dopravy Víta Bárty z úsporných důvodů zase „pozastavilo“. Dokončena tak zůstala pouze část první etapy. Žádnou významnou dopravní úlevu to ale nepřineslo. S velikou nadějí proto Českolipané přijali zprávu, že na dostavbu první etapy (v trase Dubice – Dolní Libchava) bylo vydáno územní rozhodnutí a v plném proudu je rovněž příprava navazující druhé etapy ve směru od Dolní Libchavy k okružní křižovatce v Novém Boru, jak zdůraznil během včerejší diskuse Jan Wohlmuth v reakci na místostarostu Skalice. Ten stavbu druhé etapy, která povede za humny jeho domu, považuje za zbytečnou a jménem dalších svých spoluobčanů volá po nových variantních řešeních, což většina přítomných rezolutně odmítla včetně hejtmana Martina Půty. „Individuálním zájmům rozumím a do určité míry je chápu. Ale krajské stanovisko ke stavbě, která dopravně odleví celému regionu, se nemění a má plnou naši podporu,“ zdůraznil hejtman a připomněl, že celá trasa přeložky silnice I/9 proto figuruje také v krajských plánech strategického rozvoje. Jediným, kdo se postavil na stranu protestních hlasů ze Skalice, tak byl pouze představitel Slunečné, který se obává, že její obyvatele bude obtěžovat hluk, co se podle něj ponese přírodním koridorem od několik kilometrů vzdálené přeložky. Dalším z protiargumentů byla ochrana přírody. Podobně jako na protihlukové stěny však projekt musí pamatovat také na přírodu, jak vyplynulo z vyjádření ředitele Jana Wohlmutha.

„Věřím, že rozum zvítězí a stavba obchvatu bude pokračovat, aby ulevila nejenom tisícům lidí v České Lípě, ale také stovkám obyvatel v několika dalších obcích, kde na vybudování přeložky významné dopravní tepny čekají podobně jako my. Všichni chceme chránit přírodu. Nesmíme ale zapomínat na zájmy a potřeby lidí,“ konstatuje českolipská starostka Jitka Volfová, která vyzvala ke vzájemné vstřícnosti a ohleduplnosti.  „Každým dnem se přesvědčujeme, že stávající situace je neudržitelná a Česká Lípa obchvat potřebuje, aby v dopravních špičkách zůstala průjezdná. V opačném případě se obávám dopravních kolapsů, které budou přibývat. Především v době, kdy je nutné kvůli opravám omezit dopravu na některé z místních nebo krajských silnic. Ostatně tohle už dnes zažíváme v přímém přenosu,“ zdůrazňuje starostka Jitka Volfová. O přípravu stavby obchvatu, jehož investorem je stát, se proto intenzivně zajímá a ze své pozice se snaží, aby stát dokončil nové komunikační spojení v celé plánované trase. Její stanovisko na jednání podpořil také českolipský místostarosta Jaroslav Turnhöfer, když zmínil několik praktických dopadů, které mohou do budoucna přinést některé plánované rekonstrukce, například mostu v Hrnčířské ulici v centru města nebo estakády kudy dnes vede silnice I/9.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…