Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Komín na Brandlu bude odstřelen. Přijďte se s ním dnes rozloučit

Již brzy bude srovnán se zemí jeden z nejvyšších komínů v České republice. Komín v areálu bývalé výtopny na Brandlu v Jablonci nad Nisou bude odstřelen. Dnes se s ním můžete přijít rozloučit a zanechat na něm svůj otisk.

Přestože se mezi místními debatovalo o tom, že komín možná bude vzhledem k blízké zástavbě i silnici rozebrán, opak je pravdou. V plánu je odstřel. „K odstřelu komínu skutečně dojde. Na veškeré demoliční práce, tedy i odstřel komínu, byla uzavřena smlouva se společností Metrostav,“ uvedla na dotaz Drbny Markéta Hozová za Jabloneckou energetickou.

Přesné datum odstřelu zatím není známé. V současné době se totiž vyřizují všechny administrativní záležitosti. „Povolení Českého báňského úřadu by mělo být uděleno nejpozději do konce srpna,“ komentovala Hozová s tím, že probíhají i jednání s Českými drahami a společností ČEZ. „K celkové demolici dojde v řádu týdnů,“ řekla.

Demolice omezí dopravu

Areál na Brandlu se nachází v těsné blízkosti silnice první třídy č. 14. Nedaleko vede také tramvajová trať a železnice. Odstřel si tak vyžádá řadu omezení pro řidiče a cestující. „K omezení dopravy zcela jistě dojde, a to jak k silniční, tak železniční,“ doplnila Hozová.

Areál Brandl půjde i s komínem k zemi. Překladiště odpadů zde nebude

O budoucnosti areálu bývalé výtopny Brandl v Jablonci nad Nisou se poslední roky hodně diskutovalo. Zejména pak ve spojitosti s možností vybudovat zde Centrum pro nakládání s odpady. K realizaci tohoto záměru nakonec nedojde a areál včetně komínu...

Zanechejte na komíně svůj otisk

Právě dnes se u komínu uskuteční rozlučková akce s názvem Good bye komín. Od 14 do 18 hodin můžete přijít a zanechat na komíně svůj vlastní otisk a zhlédnout umělecké graffiti, za kterým stojí vizuální studio Stroy. Doprovodný program nabídne ukázky práce psů Věznice Rýnovice, realistické maskování zranění od Červeného kříže nebo výbušnou science show iQLandie.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto STROY

Štítky Jablonecko, Brandl, demolice, Jablonecká energetická, komín, Česko, Jablonec nad Nisou, Metrostav, Český báňský úřad, České dráhy, ČEZ, Červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komín na Brandlu bude odstřelen. Přijďte se s ním dnes rozloučit  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.