Radek Špryňar
6. srpna 2021 • 10:40

Den změn na FAČR: Suchopárek k jednadvacítce, konec Paulyho. A dál?

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Dnes se sejde výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky, který rozhodne o důležitých personálních změnách. Podle zdrojů redakce by měl předseda Petr Fousek pozdě odpoledne na tiskové konferenci komentovat jmenování nového generálního sekretáře, hlavního trenéra týmu do jednadvaceti let a také změny v komisi rozhodčích pro Čechy. Je však možné, že agenda bude košatější. Deník Sport nastiňuje možné scénáře.

  • GENERÁLNÍ SEKRETÁŘ

    Minulost: Jan Pauly
    Budoucnost: Michal Valtr

    Zdroje Sportu se už delší dobu shodují: po červeném koberci se na strahovskou centrálu vydá Michal Valtr, člověk Petra Fouska. Předseda si v předstihu dokonce vymínil přednostní právo navrhnout na zasedání nového generálního sekretáře. A jelikož má ve výkonném výboru většinu, téměř jistě dojde k jeho schválení. I vzhledem k tomu, že nastal konsensus s Fevolucí, která původně tlačila na jiné jméno, a to Tomáše Sluky.

    Bývalý futsalový reprezentant a muž s výrazným byznysovým přesahem (donedávna byl obchodním ředitelem Pražské teplárenské) však má mít na svazu nakonec jiné místo (ve vysoké pozici na STES). Původně měl pracovat na pozici pod Valtrem, což nekompromisně odmítl. V zákulisí se také říká, že se Slukovým angažmá v roli GS nesouhlasil Jaroslav Tvrdík, boss Slavie. Především proto, že Pražská teplárenská dlouho patřila do konsorcia EPH vlastněné Danielem Křetínským. Ano, jde o složitou konstrukci, ale tak se v českém fotbale často přemýšlí.

    Jan Pauly s Romanem Berbrem a Martinem MalíkemFoto Barbora Reichová (Sport)

  • HLAVNÍ TRENÉR U21

    Minulost: Karel Krejčí
    Budoucnost: Jan Suchopárek

    K poslednímu červenci vypršela smlouva u reprezentační jednadvacítky Karlu Krejčímu, někdejšímu kouči Plzně. S týmem odvedl poctivou práci, Česko dostal na mistrovství Evropy. Pouť však skončila už v základní skupině. Trenér následně dostal za uši od médií i expertů za neatraktivní hru a přehmaty ve složení sestavy.

    Novým šéfem lvíčat se má stát Jan Suchopárek, který povýší od výběru do osmnácti let. Byť byl někdejší reprezentační stoper od začátku favoritem, na listině adeptů figurovali také Václav Kotal či Luboš Kozel. Osloven lidmi z asociace byl i Vítězslav Lavička. Jednapadesátiletý Suchopárek už podle zdrojů Sportu se svou dnešní inaugurací počítá od konce července a plánuje příští cyklus U21. Zcela logicky si k sobě také vybírá další členy realizačního týmu. Hlavním esem nové jednadvacítky by měl být Adam Karabec ze Sparty.

    Jan Suchopárek bude novým trenérem jednadvacítkyFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • KOMISE ROZHODČÍCH ŘKČ

    Minulost: pět členů odvoláno (Slavomír Kozel, Leoš Slavíček, Luděk Lhoták, Dušan Pospíšil, Pavel Mareš)
    Budoucnost: předseda Petr Petřík – Václav Štěrba, Václav Bouše, Zbyněk Popper, Milan Haškovec, Daniel Tereba

    Jestliže v komisi rozhodčích pro profesionální soutěže panuje soulad, o patro níž je tomu přesně naopak. Jen necelý měsíc vydrželo původní složení komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy. Na popud předsedy Petra Petříka, a částečně i kvůli výrazné rozezlenosti Petra Fouska, byla odvolána pětice členů, která vždy hlasovala proti jeho přání. Stejně tak byl zrušen mandát sekretáře kontroverznímu sudímu Zdeňku Vaňkátovi.

    V minulých dnech se vedly ostré debaty o nové pětici. Na čtyřech jménech panovala shoda, oheň ale dmýchala osoba Petera Sádovského, někdejšího blízkého spojence Romana Berbra. Muže z Domažlicka prosazoval do komise Martin Drobný, předseda ŘKČ a člen výkonného výboru asociace. Podle informací deníku Sport však Sádovského jméno figuruje v policejních spisech v případu rozsáhlé korupce a sázek ve fotbalovém prostředí. I z tohoto důvodu je pro Petříka naprosto nepřijatelný.

    Jak to dnes dopadne? Podle všeho Martin Drobný stáhne jméno Sádovského a Petříkovi do komise navrhne pouze čtyři jména – Václav Bouše, Zbyněk Popper, Milan Haškovec a Daniel Tereba. K nim se přidá Václav Štěrba, který už byl v původní komisi. V šestičlenném složení bude komise pracovat minimálně půl roku. Petřík bude mít na jednáních dva hlasy.

    iSport podcast: Proč se stal šéfem FAČR Fousek? Staré struktury byly nepřipravené
    Video se připravuje ...

  • SPORTOVNĚ-TECHNICKÝ ŘEDITEL

    Minulost: Nikdo
    Budoucnost: Jiří Plíšek (?), Zdeněk Psotka (?)

    Už před volbami si Petr Fousek předsevzal, že v případě svého zvolení bude chtít na Strahově zřídit klíčovou pozici sportovně-technického ředitele s rozsáhlými pravomocemi směrem ke všem reprezentacím. Údajně by dnes konkrétní jméno ještě padnout nemělo, nicméně důvěryhodné zdroje ukazují na dva bývalé ligové trenéry: Jiřího Plíška a Zdeňka Psotku.

    Problém je, že oba mají pracovní úvazek. Prvně jmenovaný po loňském rozvodu se Slavií zakotvil v Mladé Boleslavi na pozici ředitele akademie. V Edenu vydržel necelých pět let, u mládeže zanechal stopu. Do důležité pozice mu má umetat cestu Jaroslav Tvrdík, jenž prý Plíška stále považuje za spojence. A v zákulisí se zase říká, že Fousek rád slávistickému šéfovi naslouchá… Druhým adeptem je Zdeněk Psotka, momentálně sportovní ředitel Plzně. V silném klubu má výrazné slovo, jeho názor bere velmi vážně Adolf Šádek. Byl to právě Psotka, kdo měl velký podíl na odchodu Pavla Vrby a příchodu slovenského trenéra Adriana Guľy. Byť se jeho angažmá nevyvedlo, i tak to ukazuje na Psotkovu vážnost. Momentálně má mít na Strahov poměrně daleko, věci se však mohou rychle změnit.

    Své služby Petru Fouskovi nabízel i Josef Csaplár. Předseda o něm prý neuvažuje.

    Jiří Plíšek na tribuně v Edenu při derby Slavia - Sparta v roce 2017Foto Barbora Reichová (Sport)

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud