Ministerstvo dopravy chce, aby Středočeský kraj nerušil provoz na lokálkách

Ministr dopravy Karel Havlíček na inspekční cestě po středočeských lokálkách. Pramen: twitter Karla HavlíčkaMinistr dopravy Karel Havlíček na inspekční cestě po středočeských lokálkách. Pramen: twitter Karla Havlíčka

Podle krajských politiků ministerstvo dopravy na žádosti kraje o pomoc s financováním nijak nereagovalo.

(Aktualizováno 13:30) Ministerstvo dopravy chce jednat se Středočeským krajem o zachování provozu na lokálních železničních tratích. Rada kraje minulý týden rozhodla, že některé vlaky na 12 málo vytížených středočeských tratích nahradí autobusy, hejtmanství tím má ušetřit 52 milionů korun.

Ministerstvo s tím nesouhlasí. Podle něj je třeba vzít v potaz sociální aspekt a investice do tratí v minulosti. Kdyby postupovaly stejně i ostatní kraje, bylo by zrušeno 100 až 150 lokálních tratí, řekl dnes novinářům při návštěvě mladoboleslavského nádraží ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Podle zástupců kraje ale ministerstvo na předchozí žádosti o pomoc v této věci nereagovalo. Havlíček dnes řekl, že řešením by mohla být dlouhodobá koncepce, kde by se jednotlivé kraje se státem dohodly na plánování i financování veřejné dopravy například na pět let, přineslo by to jistotu pro provoz i investice. Hotová by mohla být do konce letošního roku, řekl Havlíček. Tento návrh vítá i starosta Mšena Martin Mach (Zelení), který též usiluje o zachování provozu na místní trati.

Předseda krajského výboru pro dopravu Ondřej Lochman (STAN), který spolu s hejtmančiným náměstkem pro regionální rozvoj Jiřím Snížkem (Piráti) během Havlíčkova briefingu stál mezi novináři, namítl, že zástupci kraje na problémy s financováním lokálních tratí upozorňovali už před šesti měsíci, ministerstvo ale podle něj na žádosti o pomoc nijak nereagovalo. Podle Havlíčka stát propad příjmů kompenzoval zvýšením výdajů na silnice druhé a třetí třídy a uvolňoval zdroje i na specifické problémy regionů, a to v řádech stovek milionů korun.

„Budeme požadovat, aby ty tratě byly zachovány. Myslím si, že je k tomu obrovská podpora jak starostů, tak obyvatel a věřím, že střední Čechy dostanou rozum,“ uvedl Havlíček a dodal, že do tratí, které se mají rušit nebo omezovat, se v poslední čtyřech letech investovala miliarda korun. „Takzvaná úspora 50 milionů vůči miliardě, kterou jsme do toho dali, je ekonomicky nerelevantní,“ prohlásil a dodal, že jde o zmařenou investici. „To je stejné, jako kdybychom postavili dálnici a za rok ji zavřeli jenom proto, že nám tam nevychází ekonomika,“ dodal.

Zamýšlené omezení dopravy se týká například tratí Mšeno-Mladá Boleslav, Čisovice-Mníšek-Dobříš, Vlašim-Trhový Štěpánov nebo Rakovník-Kralovice. Někteří obyvatelé s tím nesouhlasí, vznikla protestní petice. Krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN) argumentuje propadem příjmů a enormním nárůstem nákladů na dopravní obslužnost. „Bez ministerstva dopravy a bez státu tyto tratě dlouhodobě fungovat nebudou,“ doplnil Lochman. Havlíček namítl, že propad příjmů trápí i jiné kraje, provoz na tratích ale neomezují. Podle něj chce stát pokračovat v podpoře ekologické dopravy a nechce, aby cestující přesedali z železnice do aut nebo autobusů.

Havlíček dnes navrhl, že se koncem příštího týdne sejde se zástupci Středočeského kraje. Definitivní slovo o rozsahu objednaných spojů na regionálních tratí budou mít krajští radní. Podle Lochmana ale spoje může objednat též stát. „Chápu, že každý to teď vnímá trošku jako předvolební boj, ale nutno říct, my jsme nevyvolali tu přestřelku. Kraj bez jakékoliv konzultace se rozhodl, že toto položí na stůl,“ tvrdí Havlíček. Narážel tím na skutečnost, že v čele hejtmanství je koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců, zatímco vládu řídí ANO a ČSSD. Havlíček je v čele středočeské kandidátky hnutí ANO.

Tagy Karel Havlíček Ministerstvo dopravy omezení provozu na regionálních tratích Středočeský kraj
412 komentářů