Z bývalých škol, radnice i kanceláří vznikají byty pro mladé i seniory

  17:34
Řada bytů v Moravskoslezském kraji je volná, ale chybí vhodné a cenově dostupné bydlení pro seniory či mladé lidi. Nové teď vznikají z nebytových prostor. Je o ně velký zájem.
Ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Krátce poté, co úřad ostravského obvodu Polanka nad Odrou přesídlil do nových prostor, starou budovu nechali radní přestavět na dům s pečovatelskou službou pro seniory.

„Budova z roku 1905 má zajímavou historii, na začátku se tam učili školáci, později sloužila různým účelům a po listopadové revoluci až do roku 2018 v ní sídlila radnice. A jelikož stojí v hezkém místě s dostupnou hromadnou dopravou i jinými službami, proměna v bezbariérový dům se nám zdála nejlepší,“ říká starosta Pavel Bochnia.

Podotkl, že v kdysi samostatné Polance bydlí lidé v rodinných domcích. Většina mladých rodin ale dnes chce žít samostatně a mnozí senioři už péči o dům nezvládají, jenže nechtějí opustit místo, kde jsou zvyklí. Hlavně pro ně proto obec za 28 milionů korun vybudovala ve staré radnici osm bytů o velikosti do 50 metrů čtverečních.

„Protože jsme na dům čerpali dotaci, výše nájemného je regulované a nesmí převýšit 62 korun za metr čtvereční. I dostupná cena přispěla k tomu, že zájem byl a je obrovský. Byty byly hotové na konci loňského roku a zaplnit se nám je podařilo už v lednu,“ vzpomíná Bochnia.

Jistá ekonomická návratnost i snaha vyjít vstříc dalším lidem vede radní k plánování dalšího projektu. „Zvažujeme koupi bývalého školského objektu, kde by mohly být další byty pro seniory, nebo startovací byty pro mladé, které ve městě také citelně chybí,“ míní Bochnia.

Garsonky pro důchodce z družiny a jídelny

Podobné projekty zažívají v kraji boom. Do proměny nebytových prostor na byty se pouštějí obce, ale i majitelé soukromých objektů.

Jen o chvíli dříve než v Polance se do nového komunitního domu stěhovali i senioři v Krnově-Kostelci. Město tam vybudovalo deset garsoniér ze školní družiny a jídelny.

„Vedení města delší dobu zvažovalo, co s nevyužitou budovou. Nabízelo ji i k prodeji, ale nebyl zájem. Proto jsme ji nakonec za 20 milionů přestavěli na byty,“ popisuje mluvčí Krnova Dita Círová.

V každém ze tří podlaží je kromě bytů společenská místnost s malou kuchyňskou linkou, lidé mají k dispozici i sklepy a v podkroví kumbály. „Dům je plně obsazený a zájem o byty velký. I díky tomu, že nájemné v bytech o velikosti kolem čtyřiceti metrů čtverečních činí 60 korun za metr čtvereční,“ líčí Círová.

Byty pro seniory, případně startovací byty pro mladé lidi chce budovat i Čeladná. Pro tento účel obec nedávno koupila i přes protesty některých místních lidí Hotel Prosper u náměstí za 68 milionů korun.

„Budovu jsme koupili hlavně proto, aby z ní nevznikla například ubytovna,“ tvrdí starosta obce Pavol Lukša. „O bydlení v Čeladné je zájem, ale než vznikne návrh a projektová dokumentace, uplynou asi tři roky. Na tu dobu hotel zřejmě pronajmeme,“ netají starosta.

V Bruntále posloužila i bývalá věznice

V Bruntále nedávno vzniklo patnáct nových bytů z bývalé věznice a přilehlých garáží. „Objekt z počátku minulého století město prodalo před 10 lety. Dlouho byl nevyužitý. Jsme rádi, že investor rozšířil nabídku kvalitního bydlení ve městě,“ říká místostarostka Hana Šutovská. Podobně teď ve městě vznikají pečovatelské byty pro seniory – z bývalého kožního oddělení nemocnice.

„Přestavbu zahájil loni jiný vlastník, my jsme projekt za 20 milionů převzali letos v lednu. Na jaře tam bude 18 menších bytů. Protože čerpáme dotace z programu na podporu, cena nájmu bude regulovaná,“ říká investor František Jurčík.

Přestavby se dočká i vedlejší pavilon bývalé interny. „Začít chceme ještě letos. Vznikne tam 33 moderních dvou- až čtyřpokojových bytů včetně tří nadstandardních do 140 metrů čtverečních,“ říká jednatel společnosti Zahradní byty Marek Němec. Byty jsou určené k prodeji. Pokud nebude zájem, vlastník je pronajme za neregulované ceny.

S vyššími výdaji musí počítat nájemci všech moderních bytů pořízených bez dotací. Třeba ostravská firma Vítkovice, jejíž většinu vlastní Jan Světlík, opravuje bývalé kancelářské budovy v Ruské ulici. Nájemci platí v lokalitě zvané Lipový dvůr 130 korun za metr čtvereční. Levnější bydlení nabídne firma v takzvaném Pentagonu u křížení ulic Výstavní a Průmyslové, kde dřív sídlila projekce a řízení výroby pro jadernou energetiku. Časem tam budou žít studenti či mladé rodiny.

I město Ostrava loni dokončilo přestavbu kanceláří v Husově a Veleslavínově ulici na 23 dvou- až třípokojových bytů. Volný už není žádný, přestože byt mohl získat jen ten, kdo nabídl nejvyšší nájemné.