Rádio Dada s Vladivojnou La Chia a Alžbětou Luňáčkovou

6. srpen 2021

I dnešní pozdní páteční večer patří Rádiu Dada a jako každý první pátek v měsíci se ho chápe Vladivojna La chia. Tentokrát  nás zavede do poetického světa křehké a přitom suverénní básnířky Alžběty Luňáčkové, jejíž sbírka básní Pravý úhel byla letos nominovaná na cenu Magnesia Litera. 

Již ve svých šestnácti letech psala a četla své básně s tak obnaženou intenzitou, až se svět zastavil. Její poezii protíná Vladivojna skladbami dvou výrazných hudebníků z odlišných světů, ale shodně s výsostně intimním a osobním přístupem k tvorbě. Jedním z nich je neoromantický zvukový experimentátor Oliver Torr, který se rád ztrácí v hlubinách elektronické hudby. Tou druhou je Moonshye, velmi křehká písničkářka z Beskyd, která se pohroužila do světa akustické hudby a skrz svou tvorbu zjemňuje naše emoce.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.