Města chtějí vybudovat cyklostezku, propojí Ústecký kraj s Libereckým

  8:42
Zhruba za dva roky by se mohli první cyklisté projet po nové cyklostezce propojující Českou Kamenici na Děčínsku a Kamenický Šenov v Libereckém kraji. Českokamenické radnici se nyní podařilo získat příspěvek ve výši 350 tisíc korun od Ústeckého kraje na projektovou dokumentaci.

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, Mafra

„Celkové náklady na projektovou dokumentaci jsou 1,2 milionu korun, v minulosti už jsme dostali 295 tisíc od Libereckého kraje, protože cyklostezka zasahuje na území obou krajů. O zbytek, po odečtení příspěvku krajů, se podělíme my a město Kamenický Šenov,“ uvedl českokamenický starosta Jan Papajanovský (Koalice pro Kamenici).

Stavba necelých čtyř kilometrů cyklostezky má přijít na 35 milionů. Česká Kamenice počítá s tím, že se jí podaří získat dotaci ve výši 85 procent ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„O zbylou spoluúčast se podělí opět Česká Kamenice a Kamenický Šenov a znovu budeme také žádat o podporu oba kraje,“ dodal Papajanovský s tím, že pokud dotaci získají, s budováním cyklostezky by se mohlo začít v roce 2023 a ještě tentýž rok by mohla být hotová.

Cyklostezka povede z Jateční ulice v České Kamenici podél železniční trati do Kamenického Šenova, kde vyústí u nádraží. „Zároveň bude mít odbočku, která se napojí v Prysku u fotbalového hřiště,“ popsal Papajanovský.

Cílem je cyklisticky propojit oba kraje – tedy Ústecký a Liberecký. „Z libereckého směru navázat na cyklostezku Varhany, která vede z České Lípy až do Kamenického Šenova, ve směru druhém potom na cyklostezku Ploučnice a Labe. Úsek mezi Českou Kamenicí a Kamenickým Šenovem je jedním z kousků této cykloskládačky,“ podotkl Papajanovský.

Ústecký kraj nyní zadává studii proveditelnosti na spojení České Kamenice a Benešova nad Ploučnicí.

Autor: