Olympijské hry v Tokiu • Den 16 • 4:30

Olympiáda živě: Hry skončily, poslední zlato získali vodní pólisté Srbska

Olympijské hry v Tokiu: Den 16

Aktualizovat reportáž

To nejdůležitější z dnešního dne:

- Američanky slaví zlato v basketbale i volejbale.

- Ve finále házenkářek zvítězily Francouzky nad Ruskami.

- Poslední zlato bylo uděleno po finále vodních pólistů, v němž Srbové porazili Řeky 13:10.

Maraton online přenosů z letních olympijských her v Tokiu končí. A už za půl roku nás čekají zimní hry v Pekingu. Začít by měly 4. února 2022.

Duha nad Tokiem během závodu triatlonistek na OH 2020
Duha nad Tokiem během závodu triatlonistek na OH 2020 | Foto: Reuters
10:43

Vodní pólisté Srbska obhájili na olympijských hrách zlaté medaile z Ria de Janeiro. Trojnásobní mistři světa ve finále v Tokiu porazili Řecko 13:10.

Radost vodních pólistů Srbska po zisku zlatých medailí. Ve finále si poradili s Řeckem.
Radost vodních pólistů Srbska po zisku zlatých medailí. Ve finále si poradili s Řeckem. | Foto: Reuters
10:05

Finále vodních pólistů je zatím hodně vyrovnané, v poločase bylo skóre vedou Srbové o gól 8:7.

Finále vodního póla na LOH 2020, Řecko vs. Srbsko
Finále vodního póla na LOH 2020, Řecko vs. Srbsko | Foto: Reuters
9:31

Vůbec poslední sadu medailí na letošní olympiádě získají vodní pólisté - finále mezi Řeckem a Srbskem již začalo!

9:24

Francie slaví házenkářský double! Po včerejším triumfu mužů dnes uspěly také ženy, které v repríze a odvetě finále z Ria 2016 přehrály Rusky 30:24 a oplatily jim porážku.

Házenkářky Francie v repríze olympijského finále 2016 přehrály Rusky a slaví zlato.
Házenkářky Francie v repríze olympijského finále 2016 přehrály Rusky a slaví zlato. | Foto: Reuters
9:06

Supertěžkou váhu na boxerském olympijském turnaji ovládl stejně jako na posledním MS Uzbek Bachodir Jalolov. Ve finále porazil Richarda Torreze z USA.

8:47

Strakonický vodní pólista Martin Faměra v Tokiu na olympijskou medaili v dresu Španělska nakonec nedosáhl. Úřadující vicemistři světa podlehli v duelu o bronz Maďarsku 5:9 a olympijské vystoupení po vítězné šestizápasové šňůře v základní skupině a čtvrtfinále uzavřeli dvěma porážkami.

Faměra, jenž po šestiletém angažmá v Barceloně získal vloni na jaře i španělský pas, nastoupil do zápasu o třetí místo opět v základní sestavě. Po úvodních dvou čtvrtinách držely týmy vyrovnané skóre, ve druhém poločase ale Španělé už neskórovali, zatímco soupeři přidali další čtyři branky.

Maďarsko, které je s devíti olympijskými tituly nejúspěšnější reprezentací ve vodním pólu, se tak pod pěti kruhy vrátilo na medailové příčky poprvé od Pekingu 2008. V Londýně i Riu de Janeiro skončili Maďaři na pátém místě.

Španělský vodní pólista Martin Faměra na OH 2020
Španělský vodní pólista Martin Faměra na OH 2020 | Foto: Reuters
8:26

Výsledky vodního póla mužů:

09:30 finále: Řecko - Srbsko.
O 3. místo: Maďarsko - Španělsko 9:5 (3:3, 2:2, 1:0, 3:0).
O 5. místo: Chorvatsko - USA 14:11 (2:3, 4:2, 4:2, 4:4).
O 7. místo: Itálie - Černá Hora 18:17 (3:2, 4:5, 5:4, 2:3), na pen. 4:3.

Bronz ve vodním pólu mužů na LOH 2020 slaví Maďaři, kteří si v bitvě o třetí místo poradili se Španěly.
Bronz ve vodním pólu mužů na LOH 2020 slaví Maďaři, kteří si v bitvě o třetí místo poradili se Španěly. | Foto: Reuters
8:17

V nejtěžší ženské boxerské olympijské váze do 75 kg zvítězila v Tokiu mistryně světa Britka Lauren Priceová. Ve finále porazila Číňanku Li Čchien.

8:10

Začalo také olympijské finále v házené žen mezi Ruskem a Francii, jak dopadne repríza souboje o zlato z Ria 2016?

8:08

Americké volejbalistky jsou poprvé v historii olympijskými šampionkami. Ve finále turnaje v Tokiu zdolal Brazilky jednoznačně 3:0 po setech 25:21, 25:20 a 25:14. Ve vyřazovací fázi tak neztratily během tří utkání ani jediný set. Bronzové medaile získaly volejbalistky Srbska.

Američanky získaly na OH medaili počtvrté za sebou. Na předchozích turnajích pod pěti kruhy braly dvakrát stříbro a naposledy v Riu de Janeiro bronz. Dnes ve finále uspěly až na čtvrtý pokus - boj o zlato ztratily nejen v Pekingu 2008 a Londýně 2012, kde prohrály shodně 1:3 právě s Brazilkami, ale také v roce 1984 na domácí půdě v Los Angeles.

Tým vedený legendárním Karchem Kiralym potvrdil pozici lídra světového žebříčku. Na turnaji prohrály Američanky pouze jedinkrát, a to ve skupině s Ruskami. Kiraly, který jako jediný vyhrál olympiádu v šestkovém i plážovém volejbalu, nyní slaví triumf také jako trenér.

Brazilky nedosáhly na třetí zlato z posledních čtyř OH, přesto vylepšily páté místo z domácí olympiády v Riu. Stříbro mají poprvé po dvou zlatých a dvou bronzových medailích.

Americké volejbalistky jsou poprvé v historii olympijskými šampionkami, ve finále porazily Brazilky.
Americké volejbalistky jsou poprvé v historii olympijskými šampionkami, ve finále porazily Brazilky. | Foto: Reuters
7:54

Olympijské hry v Tokiu byly úspěšné vzhledem k nejistotě, která panovala po jejich ročním odkladu kvůli pandemii koronaviru, prohlásil předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Sportovci podle něj dodali světu odvahu.

"Když vezmeme v úvahu všechny nejistoty za poslední dva roky ohledně toho, zda můžeme tyto hry vůbec uskutečnit. Před dvěma týdny jsme si pak při zahajovacím ceremoniálu uvědomili, že by se mohly stát skutečností," uvedl Bach v Tokiu před dnešním koncem her.

Připomněl, že až těsně před olympiádou se rozhodlo o tom, že kvůli obavám z šíření koronaviru budou hry prakticky bez diváků. "Obávali jsme se, že to bude olympiáda bez duše. Někteří mluvili o hrách duchů a to, co jsme zde viděli, byl pravý opak. Sportovci dali těmto hrám duši, dali tokijským hrám skutečnou olympijskou duši," prohlásil německý funkcionář.

Hry provázela přísná bezpečnostní opatření, aby se zabránilo nekontrolovanému šíření covidu-19. Podle posledních údajů se v souvislosti s olympiádou v Tokiu objevilo 436 případů nákazu, třicítka sportovců kvůli pozitivním testům nemohla na hrách startovat.

"Myslím, že můžeme s jistotou říci, že tyto olympijské hry se konaly ve správný čas a že sportovci, pro které jsme je dělali, si toho opravdu vážili. Byl to podle nich také správný okamžik, kdy se znovu setkat a dát naději a odvahu nejen olympijské komunitě ale celému světu," řekl Bach.

Prezident MOV Thomas Bach na LOH 2020.
Prezident MOV Thomas Bach na LOH 2020. | Foto: Reuters
7:40

Kubánský boxer Andy Cruz se stal olympijským vítězem v kategorii do 63 kg a podtrhl nadvládu reprezentantů své země v tokijském ringu. Čtvrté zlato pro výpravu vybojoval dvojnásobný světový šampion lehké váhy v repríze finále předloňského mistrovství světa v Jekatěrinburgu a opět porazil Američana Keyshawna Davise, tentokrát 4:1 na body.

Kubánští boxeři ovládli v Tokiu polovinu finálových duelů a o jedno zlato vylepšili bilanci z předchozích her v Riu de Janeiro. Ostatní země měly tentokrát vždy maximálně jednoho šampiona.

Finále lehké váhy mužů v boxu na LOH 2020 mezi Andy Cruzem z Kuby a Keyshawnem Davisem z USA.
Finále lehké váhy mužů v boxu na LOH 2020 mezi Andy Cruzem z Kuby a Keyshawnem Davisem z USA. | Foto: Reuters
7:15

Duel posledních dvou mistryň světa v boxu váhy do 60 kg o olympijské zlato vyhrála Irka Kellie Ann Harringtonová nad Brazilkou Beatriz Ferreiraovou.

6:42

Olympijský závod dráhařek v omniu vyhrála Američanka Jennifer Valenteová před Japonkou Jumi Kadžiharaovou a Nizozemkou Kirsten Wildovou.

Poslední zlato z dráhové cyklistiky na LOH 2020 v Tokiu získala Američanka Jennifer Valenteová, která ovládla závod v ženského omnia.
Poslední zlato z dráhové cyklistiky na LOH 2020 v Tokiu získala Američanka Jennifer Valenteová, která ovládla závod v ženského omnia. | Foto: Reuters
6:30

Dalším vrcholem závěrečného dne je finále volejbalistek mezi Brazílií a USA, které právě odstartovalo!

6:10

Basketbalistky Spojených států amerických ovládly posedmé za sebou olympijské hry. V Saitamě zvítězily nad domácím Japonskem 90:75 a vyhrály devátý z dvanácti turnajů pod pěti kruhy. Pátou zlatou medaili získaly Sue Birdová a Diana Taurasiová, které to dokázaly jako první zástupkyně týmových sportů.

Pro Japonsko je i druhé místo historickým úspěchem, protože dosud nejlépe skončilo na olympiádě v roce 1976 páté. Američanky při každém startu pod pěti kruhy dosáhly na medaili. Triumfovaly v letech 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016 a letos, v roce 1976 braly stříbro a v roce 1992 bronz. Na olympiádě v Moskvě 1980 Spojené státy americké stejně jako většina západních mocností kvůli bojkotu chyběly.

Sedmi triumfy v řadě vyrovnaly hráčky USA nejdelší sérii v týmových sportech na olympiádě, kterou předvedli američtí basketbalisté mezi roky 1936 až 1968.

Basketbalový turnaj žen překvapení nepřinesl, zlato opět získaly favorizované Američanky, které ve finále přehrály Japonsko.
Basketbalový turnaj žen překvapení nepřinesl, zlato opět získaly favorizované Američanky, které ve finále přehrály Japonsko. | Foto: Reuters
5:51

Bulharské moderní gymnastky na hrách v Tokiu získaly zlato ve víceboji družstev a ukončily 21 let dlouhou nadvládu ruských reprezentantek, které se musely spokojit s druhým místem. Bronz má Itálie.

Rusko vládlo soutěžím družstev i jednotlivkyň v moderní gymnastice od her v Sydney v roce 2000, ale v Japonsku o obě vítězné série přišlo. V sobotu se o to postarala Linoy Ašramová z Izraele a dnes ji napodobily Bulharky.

Simona Djankovová, Stefani Kirjakovová, Madlen Radukanovová, Laura Trajecová a Erika Zafirovová získaly výkonem 92,100 bodu pro Bulharsko první zlato ve víceboji. Dosud měly Bulharky na kontě jedno stříbro a dva bronzy.

5:40

Norské házenkářky po pěti letech obhájily bronzové olympijské medaile. V utkání o třetí místo na hrách v Tokiu porazily 36:19 Švédsko. Ve finále se od osmi hodin SELČ stejně jako v Riu de Janeiro utkají obhájkyně Rusky s Francií.

Norky nedaly soupeřkám šanci a už o poločase vedly 19:7. Na vysoké výhře se osmi góly podílely Kari Daleová a Nora Mörková, která se s 52 brankami posunula do čela tabulky střelkyň.

Celkově si norské reprezentantky připsaly čtvrtou medaili. Na kontě mají kromě dvou bronzů také olympijské tituly z let 2008 a 2012. Švédky pod pěti kruhy hrály o medaile poprvé, jejich maximem dosud byla sedmá příčka z Ria.

Házenkářky Norska na LOH 2020 získaly zaslouženě bronzové medaile.
Házenkářky Norska na LOH 2020 získaly zaslouženě bronzové medaile. | Foto: Reuters
5:20

Již sedmé olympijské zlato získal britský dráhový cyklista Jason Kenny, který obhájil prvenství v keirinu. Třiatřicetiletý jezdec vybojoval devátou medaili pod pěti kruhy. V Tokiu měl dosud na kontě stříbro z týmového sprintu. Prvenství ve sprintu si vyjela kanadská dráhařka Kelsey Mitchellová.

Kenny ve finálové jízdě disciplíny, jež vznikla právě v Japonsku, zaskočil soupeře úžasným kouskem. Ihned po odstoupení vodiče na elektrokole vyrazil dopředu a náskok dokázal udržet po celé tři okruhy.

Díky zisku zlata se Kenny osamostatnil v čele pořadí nejúspěšnějších britských olympioniků. Se sedmi zlatými se odpoutal od dalšího dráhaře Chrise Hoye. V počtu medailí překonal jiného cyklistu Bradleyho Wigginse, který jich posbíral osm, z toho pět zlatých, jednu stříbrnou a dvě bronzové.

Jason Kenny z Velké Británie ovládl finále mužského keirinu na LOH 2020 v Tokiu.
Jason Kenny z Velké Británie ovládl finále mužského keirinu na LOH 2020 v Tokiu. | Foto: Reuters
5:13

Olympijské zlato ve sprintu si vyjela kanadská dráhařka Kelsey Mitchellová. Ve finále porazila ve dvou jízdách Ukrajinku Olenu Starikovovou.

5:07

V poločase olympijského basketbalového finále žen mají nakročeno Američanky k dalšímu zlatu, nad domácími reprezentantkami vedou o 11 bodů.

Ve finále ženského basketbalového turnaje na LOH 2020 hrají favorizované Američanky proti domácím Japonkám.
Ve finále ženského basketbalového turnaje na LOH 2020 hrají favorizované Američanky proti domácím Japonkám. | Foto: Reuters
4:55

Rozehrán byl také souboj o bronz v házené žen, za jasným vítězstvím směřují Norky, které na začátku druhé půle vedou v severském derby nad Švédskem už o 11 branek.

4:47

Srbské volejbalistky získaly bronzové olympijské medaile. Obhájkyně stříbra z Ria de Janeiro dosáhly na další cenný kov po jasné výhře nad Koreou 3:0 po setech 25:18, 25:15 a 25:15. Před pěti lety páté Korejky zopakovaly výsledek z Londýna 2012, kde ztratily zápas o bronz třísetovou porážkou s Japonkami.

Srbky, které jsou úřadujícími mistryněmi světa i Evropy, potvrdily v souboji o bronz roli obrovských favoritek. Zpočátku sice jako kdyby ještě potřebovaly setřást zklamání ze semifinálové porážky s USA, prohrávaly 10:13, ale pak už zapnuly naplno a o vítězkách nebylo pochyb.

I díky tradiční opoře Tijaně Boškovičové, která se postarala o 33 bodů, uzavřely srbské hráčky duel už po hodině a čtvrt. Korejky o druhou olympijskou medaili po bronzu z Montrealu 1976 usilovaly marně.

Ve finále se od 6:30 SELČ utkají Brazilky s Američankami. Boj o olympijské zlato má stejné obsazení potřetí z posledních čtyř turnajů pod pěti kruhy. V Pekingu 2008 i Londýně slavily shodně po výhře 3:1 Brazilky.

Srbské volejbalistky si v souboji o bronzové medaile hladce poradili s Korejkami.
Srbské volejbalistky si v souboji o bronzové medaile hladce poradili s Korejkami. | Foto: Reuters
4:39

Světový rekordman Eliud Kipchoge z Keni na olympijských hrách suverénně obhájil vítězství v maratonu. V Sapporu vyhrál časem 2:08:38 a navázal na pět let staré prvenství z Ria de Janeiro.

Za šestatřicetiletým favoritem doběhli se ztrátou téměř půldruhé minuty dva somálští rodáci reprezentující evropské státy. Stříbro získal pro Nizozemsko Abdi Nageeye a bronz vybojoval Bashir Abdi v belgickém dresu.

Kipchoge je třetím maratoncem, který dokázal obhájit olympijské vítězství. Před ním se to povedlo legendárnímu Etiopanovi Abebemu Bikilovi (1960 a 1964) a reprezentantovi někdejší NDR Waldemaru Cierpinskému (1976 a 1980).

"Tohle je můj odkaz, druhé vítězství v maratonu za sebou. Doufám, že to pomůže inspirovat novou generaci," uvedl Kipchoge. "Znamená to pro mě opravdu moc. Loňský rok byl náročný (kvůli pandemii) a jsem rád, že organizátoři dokázali tenhle závod nakonec uspořádat. Mám radost, že mám titul, obrovský úspěch ale je, že se tahle olympiáda konala. Znamená to, že jsme na cestě k normálnímu životu. Covid-19 bude pryč, to je smysl této olympiády," prohlásil.

Po třicátém kilometru se Kipchoge, jehož světový rekord má hodnotu 2:01:39, začal soupeřům vzdalovat a jeho náskok postupně narůstal. V cíli měl na druhého Nageeyeho k dobru minutu a 20 sekund. S větším náskokem doběhl vítěz olympijského maratonu naposledy v roce 1972 v Mnichově, kde Američan Frank Shorter vyhrál o dvě minuty a 12 sekund.

"Chtěl jsem se ostatním utrhnout, abych lidem ukázal, jak je to krásný závod. Taky jsem chtěl otestovat, jak na tom jsem," řekl Kipchoge, který si doběhl už pro čtvrtou olympijskou medaili. V letech 2004 a 2008 získal na dráze bronz a stříbro na 5000 metrů. Během závodu zaujal i svými úsměvy. "Úsměv znamená štěstí. Když jste šťastný, pomůže vám to se uvolnit a užít si závod."

Maratonci závodili v severněji položeném Sapporu, aby nebyli vystaveni extrémnímu vedru v Tokiu. Závod startoval v 7:00 ráno, i tak se běžci museli vyrovnat s teplotou kolem 30 stupňů Celsia a vysokou vlhkostí.

Eliud Kipchoge z Keni ovládl olympijský marathon v japonském Tokiu.
Eliud Kipchoge z Keni ovládl olympijský marathon v japonském Tokiu. | Foto: Reuters

Přeji příjemnou neděli. Olympijské hry už dnes odpoledne budou minulostí, na programu je několik posledních soutěžích, v nichž budou rozdány závěrečné sady medailí. Poznáme například šampiony v basketbalu žen, vítěze turnaje mužů ve vodním pólu a medaili se budou rozdávat také v keirinu či boxu.

Právě se děje

Další zprávy