Mohutný pomník ze švédské černé žuly běsnění živlů odolal, naopak u vedlejšího hrobu je to špatné. „Pokud hrob nemá betonový základ a po desetiletí se na jeho údržbu kašlalo, doslova se rozjede a je nenávratně zničený. Tornádo zkázu jen urychlilo,“ kroutí Čech hlavou u jednoho ze zdevastovaných hrobů v Mikulčicích.

„Kolem třetiny hrobů tady i v Moravské a Hruškách jsme jako firmy dělali my. Za svou práci ručím čtyřicetiletou rodinnou tradicí. Vesměs jde jen o drobnější opravy, znovu nasazení a upevnění náhrobních desek. U těch masivně poškozených je evidentní, že se šetřilo na materiálu i údržbě,“ říká kameník.

Čech kontaktoval řadu postižených, někteří mu rovnou řekli, že hrob už neobnoví. „Docela je chápu, prioritou je pro ně střecha nad hlavou. Někde jde o opravu za pár tisícovek, jinde vzhledem k výrazné škodě o desítky tisíc. Jako firma jsme nabídli solidární ceny, chceme lidem vyjít vstříc,“ říká Čech.

Video
Video se připravuje ...

Zkáza po tornádu pohledem policisty. Policie ČR

„Kdo čekal, že se sem pohrnou kameníci ze všech stran, musí být překvapen. Přijelo pár firem, obhlédlo situaci a zase se vytratilo. Zjistili, že se tady moc nenabalí,“ říká nekompromisně kameník, který sídlí doslova přes kopec. Nápravu škod z pohledu své profese odhaduje na měsíce, ne-li roky.

Babiš slíbil pomoc

Zdevastované hřbitovy v obcích na Hodonínsku a Břeclavsku, kterými se na konci června prohnalo tornádo, zmínil i premiér Andrej Babiš. „Mluvil jsem s ministryní Dostálovou a budeme hledat řešení, jak i tady pomoci v rámci programů, které mají jednotlivá ministerstva a postupně se čerpají," uvedl Babiš.

Fotogalerie
53 fotografií