Hlavní obsah

Řídí největší krachy v zemi. V této kanceláři se rozhoduje o miliardách

Česko se vrací do kanceláří. Rozhovor s insolvenčním správcem Lee Loudou. Dozvíte se mimo jiné, co by popadl jako první, pokud by začalo hořet.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řeší komplikované krachy velkých podniků i finančních institucí, momentálně zejména Arca Investments. Jak vypadá pracovna insolvenčního správce Lee Loudy?

Článek

„Letos na podzim tu budeme dvacet let,“ vypráví Lee Louda ve své kanceláři, která se nachází v historickém domě jen pár kroků od Václavského náměstí.

„Líbí se mi, že je to starý dům. Jsme blízko Františkánské zahrady, je tady klid. Jsme tady zároveň pod dohledem ochranky, takže ty prostory jsou celkově dobře zajištěné,“ říká muž, který má oprávnění řídit velké bankroty, v minulosti například kauzu Motorpal nebo OKD. Jazykem práva je insolvenčním správcem se zvláštním povolením.

Během covidových lockdownů v kanceláři zase tak často nebýval, teď už je ale naplno zpátky. Mimo jiné kvůli aktuální kauze Arca Investments.

„Na konci jara jsem byl jmenován v poměrně náročném a velmi sledovaném případu Arca Investments. A je to náročné i co do počtu věřitelů, i co do náročnosti celé struktury holdingu. Organizují se pravidelné schůze prozatímního věřitelského výboru na bázi čtrnáctidenních cyklů a příprava je velmi intenzivní,“ popisuje většinu svého léta.

V pracovně se obklopuje hudbou, ale i vzpomínkami z cest. Své místo tu mají i starší technické přístroje. Na stole černý bakelitový telefon, v knihovně naproti pak například projektor, psací stroj Continental nebo slavná filmová kamera „osmička“.

„Mám rád starší technické věci z toho důvodu, že jsou stále funkční, fascinují mě tím, že zůstávají funkční pro celoživotní užívání,“ říká Lee Louda a pouští jeden ze svých oblíbených vinylů.

Ježek v kleci, slavný hlavolam na poličce, pak připomíná léta, která strávil v neziskovém sektoru s dětmi a mládeží, nejprve v Pionýru a pak v České radě dětí a mládeže. „I nadále mě provází Foglar, ježek v kleci, Vontové a celé to dobrodružství, které je schované za dětskými tábory,“ říká.

Ještě byste uměl vyndat ježka z klece? Ptám se. „Uměl, podle návodu, který Jaroslav Foglar vepsal do knížky.“ Lee Louda sahá kousek vedle a ukazuje další hlavolam. „Dneska už se ty hlavolamy dělají různým způsobem, už ani nemají tvar ježka,“ ukazuje s úsměvem kovovou schránku se šestiúhelníkovými otvory, v níž cinká novodobý ježek bez ostnů.

Lee Louda

  • Insolvenční správce se zvláštním povolením (jde o pravomoc vést insolvence podniků s obratem nad 100 milionů korun nebo finančních institucí).
  • Od roku 2016 působí mimo jiné jako insolvenční správce těžařské společnosti OKD, řešil také reorganizace strojírenského podniku Motorpal. Aktuálně je jmenován insolvenčním správcem Arca Investments.
  • Je vedoucím a členem vědecké rady Centra restrukturalizace a insolvence Harryho Pollaka na pražské VŠE.
  • Od roku 2019 je členem expertní skupiny Ministerstva spravedlnosti k transpozici směrnice o restrukturalizaci a insolvenci a k přípravě zákonů Lex Covid I a Lex Covid II.
  • Ve volném čase se dlouhodobě věnuje dětem: působil v České radě dětí a mládeže a také jako vedoucí 147. pionýrské skupiny Galaxie v Praze. V roce 2016 obdržel nejvyšší ocenění spolku Pionýr Křišťálová vlaštovka.

Celý rozhovor s Lee Loudou si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované