Obrazem: Olympiáda v Tokiu skončila. Nejúspěšnější zemí byly USA, příště sportovce přivítá Paříž

Ukončení Olympijských her v Tokiu v roce 2021

Ukončení Olympijských her v Tokiu v roce 2021 Zdroj: ČTK/AP

Ukončení Olympijských her v Tokiu v roce 2021
Ukončení Olympijských her v Tokiu v roce 2021
Ukončení Olympijských her v Tokiu v roce 2021
Ukončení Olympijských her v Tokiu v roce 2021
Ukončení Olympijských her v Tokiu v roce 2021
23
Fotogalerie

Olympijské hry v Tokiu skončily. Při slavnostním ceremoniálu je obvyklou formulí uzavřel prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Za tři roky se vrcholná sportovní událost uskuteční v Paříži, jejíž starostka Anne Hidalgová dnes převzala olympijskou vlajku. 

Česká výprava během 16 soutěžních dnů obsadila s rekordním ziskem 11 medailí, z nichž byly čtyři zlaté, 18. místo v pořadí národů. Nejúspěšnější byli sportovci USA, kteří získali 39 zlatých a celkově 113 medailí. Obhajobu prvenství z Ria de Janeiro před Čínou si ale zajistili díky triumfům basketbalistek, volejbalistek a dráhové cyklistky Jennifer Valenteové v posledním dnu soutěží.

V něm se celkem rozhodlo o zbývajících třinácti šampionech. Tradiční závěrečnou atletickou disciplínu maraton ovládl stejně jako v Riu světový rekordman Eliud Kipchoge z Keni. V Sapporu vyhrál časem 2:08:38 a stal se třetím maratoncem, který dokázal obhájit olympijské vítězství.

Před ním se to povedlo legendárnímu Etiopanovi Abebemu Bikilovi (1960 a 1964) a reprezentantovi někdejší NDR Waldemaru Cierpinskému (1976 a 1980). "Tohle je můj odkaz, druhé vítězství v maratonu za sebou. Doufám, že to pomůže inspirovat novou generaci," uvedl Kipchoge.

Basketbalistky USA ovládly olympijský turnaj už posedmé za sebou. V Saitamě zvítězily nad domácím Japonskem 90:75 a vyhrály devátý z dvanácti turnajů pod pěti kruhy. Pátou zlatou medaili získaly Sue Birdová a Diana Taurasiová, které to dokázaly jako první zástupkyně týmových sportů.

Jejich krajanky pod vysokou sítí se pro změnu staly olympijskými vítězkami poprvé. Ve finále volejbalového turnaje porazily Brazilky jednoznačně 3:0 po setech 25:21, 25:20 a 25:14.

Zatímco Spojené státy slavily v Tokiu basketbalový double, Francii se ho podařilo zkompletovat v házené. Po mužském výběru se dnes radovaly z triumfu také ženy, které oplatily Ruskám finálovou porážku z Ria a po vítězství 30:25 získaly první olympijské zlato v historii.

Mužský francouzský tým o den dříve rovněž v repríze posledního finále porazil Dánsko 25:23. Vyhrát olympijský turnaj v házené na jedněch hrách v obou kategoriích se dosud podařilo jen někdejšímu Sovětskému svazu v Montrealu 1976 a bývalé Jugoslávii v Los Angeles 1984.

Sedmé olympijské zlato v kariéře získal britský dráhový cyklista Jason Kenny, který obhájil prvenství v keirinu. Třiatřicetiletý jezdec vybojoval devátou medaili pod pěti kruhy. Kenny ve finálové jízdě disciplíny, jež vznikla právě v Japonsku, zaskočil soupeře úžasným kouskem.

Ihned po odstoupení vodiče na elektrokole vyrazil dopředu a náskok dokázal udržet po celé tři okruhy. Díky zisku zlata se osamostatnil v čele pořadí nejúspěšnějších britských olympioniků. Se sedmi zlatými se odpoutal od dalšího dráhaře Chrise Hoye.

Kubánský boxer Andy Cruz se stal olympijským vítězem v kategorii do 63 kg a podtrhl nadvládu reprezentantů své země v tokijském ringu. Čtvrté zlato pro výpravu vybojoval dvojnásobný světový šampion lehké váhy v repríze finále předloňského mistrovství světa v Jekatěrinburgu a opět porazil Američana Keyshawna Davise, tentokrát 4:1 na body.

Kubánští boxeři ovládli v Tokiu polovinu finálových duelů a o jedno zlato vylepšili bilanci z předchozích her v Riu de Janeiro. Tradiční boxerská velmoc si spravila také chuť po posledním MS, kde byl právě Cruz jediným zlatým medailistou.

Jediným českým aktérem v posledním soutěžním dnu byl strakonický vodní pólista Martin Faměra, který v dresu Španělska nakonec na medaili nedosáhl. Úřadující vicemistři světa podlehli v duelu o bronz Maďarsku 5:9 a olympijské vystoupení po vítězné šestizápasové šňůře v základní skupině a čtvrtfinále uzavřeli dvěma porážkami. Zlaté medaile z Ria de Janeiro obhájili v úplně posledním finále letošních her reprezentanti Srbska.

Co připravuje Tokio na slavnostní ukončení olympiády?