Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Velký nedělní souhrn: Suverénem maratonu se stal Kipchoge, keirin ovládl Kenny

Olympijské hry v Tokiu znají už své poslední medailisty, v neděli se zde soutěže rozeběhly naposledy. Zlato z maratonu obhájil z Ria Keňan Eliud Kipchoge, k obhajobě prvenství si dojel v keirinu také britský dráhový cyklista Jason Kenny. Sérii finálových zápasů mají za sebou také míčové sporty - basketbalistky USA se staly olympijskými vítězkami posedmé v řadě, jejich krajanky vybojovaly historicky první zlato ve volejbalu. Zlatými moderními gymnastkami v družstvech se staly Bulharky, které překonaly do té doby suverénní Rusky.

Jason Kenny má sedmé olympijské zlato
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Dráhová cyklistika

Sedmé olympijské zlato v kariéře získal britský dráhový cyklista Jason Kenny, který obhájil prvenství v keirinu. Třiatřicetiletý jezdec vybojoval celkově devátou medaili pod pěti kruhy. Kenny ve finálové jízdě disciplíny, jež vznikla právě v Japonsku, zaskočil soupeře úžasným kouskem.

Ihned po odstoupení vodiče na elektrokole vyrazil dopředu a náskok dokázal udržet po celé tři okruhy. Díky zisku zlata se osamostatnil v čele pořadí nejúspěšnějších britských olympioniků. Se sedmi zlatými se odpoutal od dalšího dráhaře Chrise Hoye.

"Sedm zlatých medailí je opravdu něco mimořádného... Když se člověk jen ohlédne za těmi, které už se mu podařilo získat, vypadá to všechno celkem snadno. Ale když se pak pokoušíte přidat ještě nějakou další navíc, rychle se rozpomenete na to, jak je to těžké," prohlásil Kenny.

Atletika

Tradiční závěrečnou atletickou disciplínu maraton ovládl stejně jako v Riu světový rekordman Eliud Kipchoge z Keni. V Sapporu vyhrál časem 2:08:38 a stal se třetím maratoncem, který dokázal obhájit olympijské vítězství. Před ním se to povedlo legendárnímu Etiopanovi Abebemu Bikilovi (1960 a 1964) a reprezentantovi někdejší NDR Waldemaru Cierpinskému (1976 a 1980).

"Tohle je můj odkaz, druhé vítězství v maratonu za sebou. Doufám, že to pomůže inspirovat novou generaci," uvedl Kipchoge. Stříbro získal pro Nizozemsko Abdi Nageeye a bronz vybojoval Bashir Abdi v belgickém dresu.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr olympijského maratonu

Basketbal

Basketbalistky USA ovládly olympijský turnaj už posedmé za sebou. V Saitamě zvítězily nad domácím Japonskem 90:75 a vyhrály devátý z dvanácti turnajů pod pěti kruhy. Pátou zlatou medaili získaly Sue Birdová a Diana Taurasiová, které to dokázaly jako první zástupkyně týmových sportů.

Birdové je 40 let a 296 dnů a stala se první zlatou medailistkou na olympiádě v basketbalu po čtyřicítce. "Je to hodně obětování zůstat dvacet let věrná basketbalu a držet se na vrcholu," prohlásila kapitánka amerického výběru.

Volejbal

Na rozdíl od basketbalistek se pod vysokou sítí staly Američanky olympijskými vítězkami vůbec poprvé. Ve finále volejbalového turnaje porazily Brazilky jednoznačně 3:0 po setech 25:21, 25:20 a 25:14. Bronz berou Srbky po jasné výhře nad Koreou 3:0 po setech 25:18, 25:15 a 25:15. 

Američanky získaly na OH medaili počtvrté za sebou. Na předchozích turnajích pod pěti kruhy braly dvakrát stříbro a naposledy v Riu de Janeiro bronz. "Cílem tady však nebylo získat pro mě čtvrtou medaili, ale pomoci ženám USA stát se olympijskými vítězkami. Stříbro měly z těch předchozích jedenácti účastí třikrát, vedle toho i dva bronzy, ale žádné zlato. Naprosto mě zasáhlo, jak moc tohle chtěli všichni z týmu změnit," prohlásil trenér Američanek.

Je nám líto, video expirovalo.
Americké volejbalistky vyzrály na Brazilky a slaví historické zlato

Házená

Zatímco Spojené státy slavily v Tokiu basketbalový double, Francii se ho podařilo zkompletovat v házené. Po mužském výběru se dnes radovaly z triumfu také ženy, které oplatily Ruskám finálovou porážku z Ria a po vítězství 30:25 získaly první olympijské zlato v historii.

Mužský francouzský tým o den dříve rovněž v repríze posledního finále porazil Dánsko 25:23. Vyhrát olympijský turnaj v házené na jedněch hrách v obou kategoriích se dosud podařilo jen někdejšímu Sovětskému svazu v Montrealu 1976 a bývalé Jugoslávii v Los Angeles 1984.

Moderní gymnastika

V soutěži družstev vybojovaly zlaté medaile moderní gymnastky Bulharska, které přerušily 21letou nadvládu ruských konkurentek v této olympijské disciplíně. Rusko dlouho vládlo moderní gymnastice v družstvech i jednotlivkyních, na olympiádě v Tokiu však jejich vítězná šňůra skončila.

Družstvo ve složení Simona Djankovová, Stefani Kirjakovová, Madlen Radukanovová, Laura Trajecová a Erika Zafirovová získaly výkonem 92,100 bodu pro Bulharsko první zlato ve víceboji. Dosud měly Bulharky na kontě jedno stříbro a dva bronzy.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam společných skladeb moderních gymnastek

Box

Kubánský boxer Andy Cruz se stal olympijským vítězem v kategorii do 63 kg a podtrhl nadvládu reprezentantů své země v tokijském ringu. Čtvrté zlato pro výpravu vybojoval dvojnásobný světový šampion lehké váhy v repríze finále předloňského mistrovství světa v Jekatěrinburgu a opět porazil Američana Keyshawna Davise, tentokrát 4:1 na body. Kubánští boxeři ovládli v Tokiu polovinu finálových duelů a o jedno zlato vylepšili bilanci z předchozích her v Riu de Janeiro. Tradiční boxerská velmoc si spravila také chuť po posledním MS, kde byl právě Cruz jediným zlatým medailistou.

Vodní pólo

Jediným českým aktérem v posledním soutěžním dnu byl strakonický vodní pólista Martin Faměra, který v dresu Španělska nakonec na medaili nedosáhl. Úřadující vicemistři světa podlehli v duelu o bronz Maďarsku 5:9 a olympijské vystoupení po vítězné šestizápasové šňůře v základní skupině a čtvrtfinále uzavřeli dvěma porážkami. Zlaté medaile z Ria de Janeiro obhájili v úplně posledním finále letošních her reprezentanti Srbska.

Hry XXXII. olympiády jsou u konce

Olympijské hry v Tokiu v neděli slavnostním ceremoniálem skončily. Za tři roky se vrcholná sportovní událost uskuteční v Paříži, jejíž starostka Anne Hidalgová během oficiálního zakončení převzala olympijskou vlajku. Česká výprava během 16 soutěžních dnů obsadila s rekordním ziskem 11 medailí, z nichž byly čtyři zlaté, a 18. místo v pořadí národů. Nejúspěšnější byli sportovci USA, kteří získali 39 zlatých a celkově 113 medailí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články