Náměstek ústeckého primátora: Privatizace bytů byla divoká a město potřebuje byty znovu kupovat

8. srpen 2021 16:44

Ústí nad Labem chce vykupovat byty od soukromých vlastníků a navýšit tak svůj bytový fond. Vykoupené byty má v plánu nabídnout studentům či seniorům.

Na jejich nákup chce podle náměstka primátora Jana Vlacha z ANO využít dotace z Integrovaného regionálního operačního programu nebo od ministerstva pro místní rozvoj.

„Rádi bychom měli vlastní bytový fond, protože byty jsou v majetku obvodů v počtu přibližně 600 a statutární město disponuje pouze přibližně dvaceti byty vzhledem k divoké privatizaci bývalých vlád, “ uvedl náměstek.

Město proto opakovaně oslovilo například společnost CPI byty. Řada lidí si podle Vlacha stěžuje na péči o bytový fond v majetku této firmy i na skladbu nájemníků. Odpověď zatím nedostalo. Už v minulosti ale od této společnosti odkoupilo zdevastovaný panelový dům v Krásném Březně, který sloužil jako ubytovna. Chce tam zřídit 32 bytů.

Vykoupené byty chce město poskytovat zejména seniorům, handicapovaným nebo dětem z dětského domova a studentům jako startovací byty. A u bytů, na které by město nezískalo dotace, by podle Vlacha nabídlo zaměstnancům města nebo městské policie či lékařům a zdravotním sestrám ve spolupráci s Krajskou zdravotní.

Město rozšířilo svůj bytový fond o několik bytů už letos. V ústecké Matiční ulici nechalo vybudovat dva krizové byty pro rodiny s dětmi v těžké situaci. Oprava domu a tří bytů vyšela město na čtyři miliony korun, z toho jeden milion korun poskytl Ústecký kraj.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související