Hlavní obsah

Exhejtmanka se chtěla dostat ke svým bankovním účtům. Neuspěla

Foto: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Bývalá hejtmanka Jana Vaňhová.

Reklama

Krajský soud zamítl žádost bývalé hejtmanky Jany Vaňhové, která chtěla, aby jí odblokoval její bankovní účty.

Článek

Bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová se snaží opět dostat ke svému majetku. Více než čtyř a půl roku od svého obvinění v rozsáhlé dotační kauze na severozápadě Čech požádala soud, aby odblokoval její bankovní účty.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Jenže Vaňhová zatím neuspěla. „V neveřejném zasedání bylo rozhodnuto o zamítnutí žádosti o zrušení zajištění,“ uvedla mluvčí ústeckého krajského soudu Veronika Suchoňová.

Toto soudní rozhodnutí potvrdil také advokát Jaroslav Beneš, který Vaňhovou zastupuje. „Žádost zamítl. Podal jsem stížnost k Vrchnímu soudu Praha,“ uvedl Beneš.

Ten je advokátem Vaňhové od té doby, co se jeho matka - Marie Benešová - stala ministryní spravedlnosti ve vládě premiéra Andreje Babiše. Až Benešová jako ministryně skončí, nejspíše si případ znovu převezme.

V kauze ROP začne hlavní líčení letos na začátku září. Obžaloba byla podána na 27 lidí. Vedle Vaňhové se týká také severočeských podnikatelů Alexandra Nováka a Daniela Ježka nebo někdejšího karlovarského a ústeckého hejtmana Josefa Novotného a Jiřího Šulce.

Krátce po obvinění, k němuž došlo v prosinci 2016, zajistili vyšetřovatelé majetek téměř všech aktérů této kauzy. U každého chtěli získat majetek ve výši až 36,5 milionu. Vyšetřovatelé jim proto zablokovali bankovní účty, nebo jim v katastru zaplombovali nemovitosti.

V průběhu dalších měsíců však soud u některých z nich zajištění zrušil. To se však zatím netýká dvou hlavních postav případu: Nováka a Ježka. Mají zajištěné pozemky - louky, pole nebo hotely. Část z nich vlastní společně.

Právě Alexandr Novák pak před několika týdny neuspěl, když po soudu chtěl, aby pomohl vycestovat do zahraničí.

Novák, který má německé občanství a českého se vzdal, nesmí vycestovat od října 2017. Má trvalé bydliště v Düsseldorfu a v březnu u soudu řekl, že potřebuje odcestovat právě do Německa, s tím, že potřebuje za lékařem a vyřídit si důchod.

Jenže jak krajský, tak ani vrchní soud jeho žádosti zatím nevyhověly.

Reklama

Doporučované