Hlavní obsah

Kdy může bolest hlavy signalizovat nádor na mozku?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vás bez zjevného důvodu přepadne bolest hlavy, pravděpodobně vás napadne, že jste málo pili, špatně jste se vyspali, natáhli si krční páteř nebo že za tím stojí stres. To všechno určitě může být pravda. Kdy ale uvažovat, zda není na vině něco horšího?

Článek

Bolest hlavy je velký nešvar, s nímž se podle statistik potýkají především ženy. Na vině může být jak větší náchylnost ke stresu, tak i hormonální změny, jimiž tělo ženy během života prochází. Příčin může být přitom celá řada, od skutečné migrény přes intoleranci různých potravin až po příliš mnoho času stráveného před obrazovkou počítače. Za bolestí hlavy ale může stát i nádor na mozku. Dá se to nějak poznat?

Proč hlava bolí nejčastěji

Naštěstí bývá nádor na mozku příčinou bolesti hlavy jen velmi zřídka: podle statistik je nějaký druh nádoru na mozku diagnostikován u pěti ze 100 tisíc lidí, zato migrénu ročně hlásí každý sedmý člověk. Statistiky připisují bolesti hlavy v důsledku nádoru jen jedno procento.

Každého čas od času přepadne bolest hlavy a není na tom nic neobvyklého (5 věcí, které udělejte, než spolknete prášek). „Neobvyklé ovšem je, když se obtíže vracejí nebo přicházejí společně se silnou nevolností, zvracením, závratěmi, přecitlivělostí na světlo a hluk a celkovou slabostí,“ říká Jana Nováková, neuroložka se zaměřením na psychosomatiku a zpomalení biologického stárnutí organismu. Ale i v takovém případě může být viníkem migréna, jedna z nejčastějších příčin bolesti hlavy.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Za bolestí hlavy může stát migréna, stres nebo i dlouhá doba trávená před monitoremFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Jaké jsou typické symptomy

Ale co když jde opravdu o rakovinu mozku? Může jít o primární mozkový nádor, tedy takový, který vyrostl přímo v mozku. Na rozdíl třeba od rakoviny prsu nebo plic, jejichž metastáze se do mozku rozšířily. Primární nádory mozku bývají v první fázi, a podchytí-li se včas, nezhoubné. Benigní mozkové nálezy se dají docela dobře léčit a, pokud je to možné, i odstranit.  Problém je, že mohou časem zmutovat z benigních na maligní, tedy zhoubné. Ale ani zhoubný nádor na mozku nemusí zapříčinit konec života, jaký vídáte ve filmech.

Kdy a jak bolest přichází

Ve vzácných případech tedy bolest hlavy existenci nádoru naznačovat může. Pro laika je však téměř nemožné odlišit ji od jiných běžných bolestí hlavy. Jediným vodítkem by mohla být doba, kdy bolest přichází – to se totiž děje, když v lebce dojde ke zvýšení tlaku v cévách, což způsobují záležitosti, jako je smích, kýchání, záklony a podobně.

Bolest hlavy způsobená rostoucím nádorem se také většinou neobjevuje během dne, ale spíše v noci nebo brzy ráno. „Charakteristické je i okamžité zvracení bez předchozí nevolnosti,“ upozorňuje Jana Nováková.

Bolí vás pravá strana břicha?  Toto mohou být důvody. 

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Ženy se s bolestmi hlavy potýkají častěji než muži - důvodem může být vyšší náchylnost ke stresu i hormonální změnyFoto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Kdy vyhledat lékaře

A kdy se vydat k odborníkovi? „Není dobré spoléhat na kvalitu či frekvenci bolesti. Pokud je bolest zcela nová či trvající, anebo je spojena se zvracením, zhoršením při náklonu či jakoukoliv další neurologickou potíží, je vždy lepší navštívit neurologa,“ radí přední český neurolog Martin Stránský.

Co když je to nádor

Pokud se potvrdí nejhorší varianta, tedy zhoubný nádor, existuje hned několik způsobů, jimiž se nemoc řeší. Nejlepší volbou a nadějí na uzdravení bývá operace. Následný postup musí určit multidisciplinární tým složený z neurochirurga, radiačního a klinického onkologa, diagnostika a neurologa. Může zahrnovat radioterapii (ozařování), chemoterapii nebo biologickou léčbu, případně jejich kombinace. Vidina úspěchu je největší, když je léčba zahájena včas, což je stěžejní.

Reklama

Načítám