Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Deset osobností olympiády: Kdo zazářil sběrem medailí a kdo zaujal jinak?

V Tokiu zhasl olympijský oheň a nastává čas ohlížení se zpět. Kdo v Tokiu nejvíce zářil a jaká byla ta největší překvapení? Olympijské hry ale zároveň nutně nejsou jen o sběru medailí. Velkými postavami Her byly letos Simone Bilesová či Kryscina Cimanouská.

Simone Bilesová
zdroj: ČTK/Xinhua autor: Cheng Min

Simone Bilesová

Do Tokia odletěla jako hlavní hvězda americké výpravy, od které se čekal minimálně stejný počet medailí (5) jako v Riu. Olympiáda ale měla pro Simone Bilesovou úplně jiný průběh. Po několika zaváháních v úvodu Her z většiny dalších soutěží odstoupila z obavy o své duševní zdraví. Někteří Bilesovou kritizovali, většina ale její krok přijala se sympatiemi.

Americká gymnastka tak podobně jako o měsíc před ní její krajanka Naomi Ósakaová, která odmítla navštěvovat tiskové konference během grandslamu Roland Garros, otevřela diskuzi o tlaku, kterému profesionální sportovci čelí. "Je v pořádku vynechat i velkou soutěž, když cítíte, že to pro své vlastní dobro potřebujete," řekla v Japonsku Bilesová.

Allyson Felixová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Allyson Felixová

Z atletiky by se dala mezi největší osobnosti Her zařadit hned celá řádka jmen. Světové rekordy zlomili na čtvrtce překážek Sydney McLaughlinová a Karsten Warholm, v koulařském finále olympijský rekord několikrát posunul Ryan Crouser, Sifan Hassanová získala dvě zlata a celkem tři medaile, maximum pod pěti kruhy zaběhl také dvacetiletý mílař Jakob Ingebrigtsen. 

Nade všemi ale ční Allyson Felixová, která k devíti dosavadním přidala další dvě medaile a stala se tím nejúspěšnější atletkou historie (na Paava Nurmiho jí ještě jeden cenný kov chybí). Felixová je obrovskou personou, a to nejen kvůli sportovním výsledkům. Její boj proti společnosti Nike například pomohl zlepšit podmínky atletkám vracejícím se po porodu.

Eliud Kipchoge
zdroj: ČTK/Xinhua autor: Guo Chen

Eliud Kipchoge

Pouze dva maratonci dokázali obhájit svá olympijská zlata: Abebe Bikila (1960 a 1964) a Waldemar Cierpinski (1976 a 1980), přičemž úspěch druhého jmenovaného poněkud snižuje jeho účast ve východoněmeckém dopingovém programu i absence mnoha soupeřů během Her v Moskvě. Ke dvojici se v Japonsku připojil také Eliud Kipchoge.

Když na třicátém kilometru jemně zrychlil a nechal své soupeře za sebou, nikdo už nepochyboval, že svůj trhák dotáhne "Profesor maratonu" až do cíle. Kipchoge vyhrál s největším náskokem od roku 1972 (tehdy zvítězil Frank Shorter) a k oficiálnímu (2:01:39) i neoficiálnímu (1:59:40) světovému rekordu přidal své druhé olympijské zlato.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Kryscina Cimanouská

Bohužel ne ze sportovních důvodů se do historie letošní olympiády zapsala běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská. Tu dva funkcionáři z její země údajně nutili k předčasnému návratu do Běloruska. Důvod? Cimanouská se na sociálních sítích kriticky vyjadřovala na adresu vedení týmu. 

Čtyřiadvacetiletá Běloruska se na tokijském letišti obrátila na japonskou policii a požádala o ochranu. Po noci strávené v letištním hotelu úspěšně požádala v dějišti Her na polské ambasádě o humanitární vízum. Pomoc atletce nabídly i české úřady, spojil se s ní Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Cimanouská se momentálně nachází v Polsku.

Americký plavec Caeleb Dressel
zdroj: Reuters autor: Rob Schumacher

Caeleb Dressel

Plavci mají oproti jiným sportovcům určitou výhodu v možnosti kumulace různých distancí a disciplín, díky čemuž mají možnost dosáhnout na velký počet cenných kovů. I tak je ale výkon Caeleba Dressela, který v bazénu získal pět zlatých medailí, ohromující. Ke všemu přidal dva nové světové a dva olympijské rekordy.

Poslední medaili mohl přidat při premiéře smíšené polohové štafety 4x100 m, v ní ale Američani skončili až pátí. Právě čtyřiadvacetiletému plavci mohou Spojené státy přesto nejvíc děkovat za těsné vítězství v medailové tabulce národů. Americké plavání tak žije nadále i po odchodu Michaela Phelpse a problémech Ryana Lochteho. 

Basketbalistky USA se zlatými medailemi
zdroj: Reuters autor: Phil Noble

Americké basketbalistky

Olympijský basketbal patří zpravidla Spojeným státům, a nejinak tomu bylo i letos. Dominance amerických hráček je ale ještě silnější, než jak tomu je u jejich mužských kolegů. Vždyť když ve finále letošního turnaje porazily Japonky s přehledem 90:75, byl to už jejich sedmý triumf v řadě. První přišel již na domácích Hrách v Atlantě.

Dvě členky týmu Sue Birdová a Diana Taurasiová dokonce slaví už popáté, což dokázaly jako první zástupkyně týmových sportů. "Je to hodně obětování zůstat dvacet let věrná basketbalu a držet se na vrcholu," prohlásila Birdová, která v Japonsku byla kapitánkou zlatého amerického výběru.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Linoy Ašramová

Zatímco v ženském a nakonec i mužském basketbalu americká série pokračuje, v moderní gymnastice jiná právě skončilaIzraelka Linoy Ašramová porazila ve víceboji favorizovanou Dinu Averinovou a po dlouhých jednadvaceti letech ukončila ruskou nadvládu v této disciplíně. 

Ruské gymnastky přitom dosud víceboji vládly na olympiádě nepřetržitě od Her v australském Sydney v roce 2000. Jejich sérii ukončila šestinásobná vicemistryně světa Ašramová a zaznamenala největší úspěch v kariéře. Zlato si zajistila výkonem 107,800 bodu, druhá Averinová dosáhla na hodnotu 107,650.

Medailistky ze skateboardingu
zdroj: ČTK/Jiji Press Photo

Kokona Hirakiová a Sky Brownová

Jedním ze sportů, který si v Japonsku prožil olympijský debut, byl skateboarding. Skalním fanouškům této aktivity (spíše než sportu) se nad spojením s překomercionalizovanou olympiádou mohlo udělat zle, to ale samotným závodníkům a závodnicím tolik vadit nemuselo. 

Ženské finále se stalo soubojem teenagerek, kde si devatenáctiletá vítězka Sakura Josozumiová mohla připadat jako veteránka. Další medaile totiž získala její dvanáctiletá krajanka Kokona Hirakiová před o šest týdnů starší Sky Brownovou. Jiné sporty zavedly věkový limit, skateboarding nikoliv a bylo z toho jedno z nejmladších pódií v historii.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Lukáš Krpálek

Českým sportovcům se v Tokiu velmi dařilo a zlatých medailí přivezli dokonce čtveřici. Těžko soudit, která byla nejcennější, ovšem druhá byla pouze pro Lukáše Krpálka. Český judista pět let poté, co triumfoval v Riu v kategorii do 100 kilogramů, zvítězil v pro judisty posvátné hale Budókan i v supertěžké váze.

"Celá ta cesta pro mě byla strašně náročná. Začátkem sezony tam bylo spoustu proher. Ale furt jsem chtěl udělat maximum pro to, aby to vyšlo a olympiáda byla pro mě úspěšná. Snažil jsem se dát do té přípravy všechno. Chci hrozně moc poděkovat všem, co mi v přípravě pomohli. Nebyla jednoduchá, poslední měsíce jsem hodně trpěl," vyprávěl Krpálek.

Medailistky ze silničního cyklistického závodu
zdroj: ČTK/PA autor: Martin Rickett

Anna Kiesenhoferová

Závody v silniční cyklistice byly hned na začátku Her a trochu je tak už zavál čas. Přesto vzpomeňme triumf zcela neznámé Anny Kiesenhoferové. Třicetiletá Rakušanka, která díky svému doktorandskému studiu matematiky naplňuje původní coubertinovský koncept amatérismu, zaskočila vítězstvím úplně všechny a ze všech nejvíc své soupeřky.

Ty totiž na v úniku jedoucí Kiesenhoferovou zapomněly. Druhá Annemiek van Vleutenová dokonce začala v cíli slavit a málokdo měl to srdce sledovat obrázky z momentu, kdy se dozvěděla, že její úspěch není zlatý, nýbrž "jen" stříbrný. Nizozemka se však svého triumfu přece jen dočkala, a to o tři dny později, kdy vyhrála olympijskou časovku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články