AdParáda: První místo pro Staropramen a reprezentaci

pondělí, 9. srpna 2021, 07:15 Reklama MediaGuru

Značka Staropramen se dostala se svou kampaní „Reprezentovat je pro nás nejvíc“ do čela červnové reklamní hitparády.

Zdroj: ADC

Zdroj: ADC

Reklamní hitparáda Art Directors Club (ADC) zveřejnila červnový žebříček nejlepších českých reklam. Vítězem AdParády se stala nová kampaň Staropramenu nazvaná „Reprezentovat je pro nás nejvíc“.

Tématem červnového dílu AdParády s názvem „Zvuk jako z Hollywoodu“ je zvuk. Provází jím „zvukaři“ – moderátorské duo ve složení Pavla W. Přibyla a Mikyho Karase. Hostem byl Adam Blišťan, brand manažer značky Staropramen. Produkci pořadu zajistila zvuková produkční společnost NAPA Records s režisérem Martinem Blauberem. Nové video je možné zhlédnout na YouTube i na Mall.tv

Pozvání do poroty tentokrát přijali nejen kreativci, ale i odborníci z oblasti zvuku: Karolina Paseková, produkční NAPA Records, Samuel Jurkovič, sound architect, Lucie Bax Kubínová, copywriterka z agentury Leo Burnett, Eva Dvořáková Pérez, freelance produkční, Dušan Gajdoštík, Head of Cross Channel Sales z CNC, Jan Benda, Group Creative Director z agentury McCann Prague, Radim Dittrich, režisér z Action Please, a Radouane Hadj Moussa, Head of Marketing and Creative Strategy v ODS. 

Top 5 reklam AdParády

(1) Staropramen:  „Reprezentovat je pro nás nejvíc“ – The Future Bakery

Pivní značka Staropramen připravila u příležitosti partnerství s Českou fotbalovou reprezentací a fotbalového Euro novou kampaň. Spojila se přitom se třemi hrdiny, kteří představují, co pro ně znamená reprezentovat – s trenérem české reprezentace Jaroslavem Šilhavým, hercem a tváří značky Hynkem Čermákem a sládkem pivovaru Staropramen Janem Špačkem. Pod kampaní podepsána agentura The Future Bakery, produkci zajistila společnost Creative Embassy, režie se ujal Luboš Vacke. Zvuk měl na starosti Samuel Jurkovič.

„Tohle se Luboškovi se Saminem a klukům z Creative hodně povedlo. Čermákův voiceover funguje. Ruchy přesně podtrhnou ty emoce, co podtrhnout mají. Je to ten spot, co chce každý zvukař dělat a produkční ho přidávat do showreelu. Není z něj ve výsledku klip – hudba a VO, což je skvělý a bohužel ojedinělý. Když už se něco točí, tak to má dávat smysl, stejně jako tohle,“ popisuje Karolina Paseková. „Hezký koncept a krásná exekuce. Zvuk top. Jediný spot v celém výběru, který zvukový mix fakt posouvá o level výš,“ přitakává Eva Dvořáková Pérez. „Myslím, že Luboš s Davidem ukazují, že fakt umí! Nejen vizuálně, ale i zvukově je to fajn zážitek, byť ty samostatné spoty fungují líp než tenhle sestřih. Jen škoda toho generického voice overu, který z hlavy vyšumí rychlejc než pěna ze Staráče,“ dodává Jan Benda. 

(2) Česká spořitelna: „Tátové na rodičovské, jste #silnější, než si myslíte“ – VMLY&R

Česká spořitelna rozvíjí svůj komunikační koncept „Jste silnější, než si myslíte“. Ke Dni otců poslala vzkaz všem tátům, kteří se rozhodli nastoupit na rodičovskou dovolenou. Za kreativou stojí agentura VMLY&R, za produkcí Creative Embassy a za režií Prokop Motl. Hudební podkres tvoří píseň Daddy Cool od Boney M. 

„Baví!!! Ta písnička totálně pohltí mozek, ale je to pro smysluplnou věc, takže to ráda absolvuju. Tátům na rodičovský tleskám a tleskám i Spořce, že řeší i fajn nefinanční témata. Dík,“ děkuje Lucie Bax Kubínová. „Tahle kampaň je podle mě naprosto senzační. Když jsem viděl ten ,velký“ spot', říkal jsem si, jak s tím budou asi pokračovat. Myslím, že našli skvělý způsob. Je to jednoduchý, ale přitom pravdivý,“ chválí Radouane Hadj Moussa. „Mám rád Boney M.,“ shrnuje Samuel Jurkovič.

(3) Nové háro: „O vlas silnější“ – Frame Production

Neziskový spolek Nové háro pomáhá dětem v onkologické léčbě k parukám na míru. Reklama ukazuje, jak dětská duše mnohem hůř snáší zvědavé a lítostivé pohledy ostatních. Produkci spotu měla na starosti Frame Production, režii vedl Pavel Soukup pod kreativním vedením Ondřeje Peši.

„Vkusně zpracovaný silný příběh, palec nahoru!“ myslí si Dušan Gajdoštík. „Vlastně je asi od první vteřiny jasné, co se stane. Ale i když tomu chybí nějaký zásadnější moment překvapení nebo nápad, tak to vlastně neuvěřitelně funguje. Teda aspoň na mě jako někoho, kdo se za poslední roky musel naučit dělat nejen culíky, ale dokonce i copy. (No pun intended.) A super zvuk v tom podle mě hraje klíčovou roli, protože z toho strojku ještě teď cítím lysinu na zátylku,“ vysvětluje Jan Benda. „Moc hezký koncept, i když okamžitě připomene Most Shocking Second a Day Video, skvělý casting, výborný střih,“ doplňuje Eva Dvořáková Pérez. 

(4) Magistrát hl. m. Praha: „Očkovací kampaň“ – DDB Prague

Magistrát hl. m. Praha spustila další fázi své očkovací kampaně, kterou opět zdarma připravila agentura DDB Prague. Tentokrát si hraje s názvy známých míst ve městě a mění je tak, aby ilustrovaly, jak se život během pandemie proměnil.

Zdroj: Magistrát hl. m. Praha

Zdroj: Magistrát hl. m. Praha

Zdroj: Magistrát hl. m. Praha

Zdroj: Magistrát hl. m. Praha

„Krásná čistá práce. Zvuk bych tedy ještě vylepšila, ale vizuálně je to ňuňu. A hlavně je to trochu zajímavější pohled na coviďáka. A díky, že je to zase jednou bez fotek – i když Stěrminál by mohl být na fotce celkem vtipnej,“ komentuje Lucie Bax Kubínová. „Jednoduché, chytré, čisté, dobře zacílené, možná jen to copy občas trochu drhne,“ říká Radim Dittrich. „Slovní hříčky s češtinou jsou oblíbený koncept, tady mi přijde přes zlepšující se trend v komunikaci státních / municipálních komunikačních zakázek lehce zlomené přes koleno…,“ kritizuje Dušan Gajdoštík. 

(5) České dráhy: „Apka je víc než Ťapka“ – Havas Prague

Nový spot Českých drah podporuje mobilní aplikaci Můj vlak. Ivan Trojan se tentokrát zhostil role despotického nimroda, který využívá svého cvičeného psa Ťapku k nákupu jízdenek. Produkci obstarala společnost Total HelpArt T.H.A. s režisérem Ondřejem Trojanem. 

„Zvukově je to takový suchý, nudný. Přidala bych víc atmosféry nádraží, jedno zahoukání a zapískání mi přijde málo. Pokud bych nevěděla, že jsou v kupé, tak by mi ani nedošlo, že jsou na nádraží. A Ťapka Appka – to musel být dlouhej a náročnej brainstorming,“ radí Karolina Paseková. „Mám rád herectví Ivana Trojana a spoty, v nichž se objevuje, jsou mi sympatické především nenásilným, milým humorem. Po zvukové stránce přisuzuji prezenci zvuků záměrné stylizaci – plasticita zvukového obrazu mi ale subjektivně nekoresponduje s prostředím (záměr – subtilní odlehčení?) –, což spotu ale nijak zásadně neubližuje. Zvukové zpracování má ve spotu deskriptivní úlohu, nemá hlubší dramaturgický záměr, který by dával celku významový přesah…,“ hodnotí Samuel Jurkovič. „V reklamní sérii Českých drah jsem už asi viděl lepší spoty. Tahle je ale taky milá, vtipná, a hlavně má stále skvělého Ivana Trojana. Promovaný produkt je navíc dobře pochopitelný,“ dodává Radim Ditrich. 

Do širšího shortlistu byly dále zařazeny následující kampaně: 

Vodafone: „Psí překladatelka“ – McCann Prague

Kofola ČS / Jupí: „Lednice“ – Proboston Creative

Unilever / Míša: „Nový Míša Míšánek“ – Triad Advertising

Plzeňský Prazdroj / Birell: „Birellády“ – VCCP Prague

Benzina Orlen: „Společně na cestě vpřed“ – S5ive 

-stk-