Hlavní obsah

O zrůdách psal exposlanec Škárka po litrech vína

Patrik Biskup, Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky navrhuje státní zástupkyně Lenka Kocurová jako trest pro bývalého poslance Jaroslava Škárku za jeho nenávistný příspěvek na sociálních sítích. Uvedla to v obžalobě, do které mělo Právo možnost nahlédnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka na chodbě soudu. Archivní snímek

Článek

Padesátiletý expolitik za Věci veřejné napsal loni v listopadu na Facebook, že předčasně narozené děti jsou nevyvinuté zrůdy, kterých je třeba se zbavit stejně jako dalších „zbytečných lidí“, jako jsou mentálně postižení nebo bezdomovci. Za to ho policie později obvinila z přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Byl schopen rozpoznat společenskou nebezpečnost svého jednání
z posudku psychiatrů

Škárka tehdy reagoval na činnost neziskové organizace Nedoklubko, která podporuje rodiče předčasně narozených dětí. „Tyto děti s IQ kolem padesátky budou pro společnost jen přítěží. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály,“ uvedl ve svém příspěvku.

Stát se podle něj musí probrat a zbavit se zbytečných lidí. „Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmějí být společností protežováni. Zbavme se zbytečných,“ vyzýval Škárka.

Za přirovnání nedonošených dětí ke zrůdám, kterých je třeba se zbavit, čeká Škárku soud

Krimi

Podle Kocurové byl jeho projev namířen proti nejzranitelnější skupině lidí a také vůči osobám pracujícím v neziskovém sektoru. „To zvyšuje společenskou škodlivost jednání obviněného,“ stojí v obžalobě. Z jejího textu dále plyne, že příspěvek psal Škárka pod vlivem alkoholu. Vyšetřovatelům řekl, že ten den postupně vypil dva litry vína a příspěvek zveřejnil asi tři hodiny potom, co začal pít.

„Byl to omyl“

„Rozhodně jsem nechtěl, aby text směřoval k vyvolání násilí. Považuji ho za omyl. Nečekal jsem, že se to dostane do médií a novináři s tím začnou pracovat,“ citovala státní zástupkyně část Škárkovy výpovědi na policii. Výraz „zbavme se jich“ použil Škárka podle svých slov v nadsázce.

V průběhu trestního řízení nechala policie zpracovat na Škárku psychiatrický posudek. Znalci u něho žádnou duševní nemoc nezjistili. „Byl schopen rozpoznat společenskou nebezpečnost svého jednání,“ shodli se psychiatři. Upozornili pouze na to, že v důsledku požití alkoholu měl mírně snížené ovládací schopnosti. „Do stavu opilosti se ale přivedl sám, s plným vědomím účinku alkoholu na svůj organismus,“ uzavřeli znalci.

Za své výroky se Škárka později omluvil. Uvedl, že jeho text neměl být urážlivý a že chtěl expresivnější formou pouze vyburcovat společnost z apatie. „Uznávám, že jsem některé formulace měl volit lépe, a za to se tedy omlouvám,“ napsal ve veřejném prohlášení.

Škárka kvůli svému výroku o zrůdách u Vězeňské služby končí

Domácí

Zástupkyně Nedoklubka podle svých slov vnímala Škárkův příspěvek jako nepříjemný útok v mediálním prostoru, který jí přišel neetický. „Největší obavy mám z posilování nenávistných postojů vůči zranitelným skupinám a nebezpečného podněcování nenávisti mezi veřejností,“ uvedla na policii.

Kvůli svým výrokům přišel Škárka o zaměstnání u vězeňské služby, kde pracoval jako vychovatel odsouzených v plzeňské káznici na Borech. Její ředitel Petr Vlk jeho výroky odsoudil a uvedl, že se jménem věznice organizaci Nedoklubko omluvil.

Zároveň ale upozornil na to, že Škárka byl po pracovní stránce velmi schopný a šikovný. „Hodnotil jsem ho kladně. Odváděl kvalitní práci,“ dodal Vlk.

Reklama

Výběr článků

Načítám