Sobota , 11. 05. 2024

Svatava

Jak se starat o spálenou pokožku? Zkuste brambory nebo tvaroh!

Tohle jistě všechny známe… Ani se nenadějete, chvilku zůstanete na sluníčku (ať už odpočívat nebo pracovat) a večer se pak doma nestačíte divit, jak máte červená ramena, záda nebo jinou část těla. Je to nepříjemné, člověku se špatně spí, pokožka je napjatá, citlivá. Kolikrát je obtěžující i nošení různého oblečení s ramínky, těsnějšími okraji. Jak si můžete v takovou chvíli pomoct a dát svou pokožku zase rychle do pořádku?
jak se start o spálenou pokožku
Spálená pokožka v létě není ničím výjimečným. (foto: 123RF)

02. 08. 2021

Hýčkejte se

Jak se starat o spálenou pokožku? Když už se vám povede si pokožku na sluníčku spálit, buďte k ní pak co nejvíc ohleduplní. Nedrážděte ji ještě víc ležením na písku, koupáním ve slané nebo chlorované vodě. Pokožce by to neudělalo dobře a byla by rázem náchylnější k infekci. Co nejdřív se namažte krémem s ochranným faktorem nejméně 30, jděte z přímého slunce do stínu. Spálenou pokožku nechte překrytou oblečením.

Zchlaďte se

Ideální je dopřát tělu studenou nebo vlažnou sprchu. Vynechte veškerá mýdla nebo různé olejíčky, ale prostě jen pokožku ochlaďte. Je jasné, že ve sprše pak ale nestrávíte dalších několik hodin. Podobný efekt vám však mohou zajistit i chladivé obklady. Vyhovující je také led, který můžete zabalit do ručníku a přikládat na spálená místa.

Zásobte se v lékárně

Na trhu je řada přípravků, které můžete použít na spálenou pokožku. Hodí se krémy nebo gely s obsahem aloe vera. Oblíbeným doporučením je Panthenol (můžete si vybrat, jestli pro vás bude vyhovující pěna, sprej nebo mléko) nebo Bepanthen mast. Velkou službu vám prokáže také kokosový olej. Rozvoji alergické reakce kůže zamezí antihistaminika.

Pomoc najdete v kuchyni

Pokud dáváte přednost čistě přírodním prostředkům, i tak máte stále dost možností, jak své pokožce ulevit a jak se o spálenou pokožku starat. Stačí využít základní suroviny, které jistě najdete v kuchyni. Můžete vyzkoušet:

Brambory: Syrové brambory důkladně nastrouhejte nebo rozmixujte tak, aby z nich vznikla jakási pasta. Můžete ji rovnou nanést na postižená místa. Možností je také vymačkat z brambor vodu a vytvořit obklad, který budete na potřebné části těla přikládat.

Mléko: Červená místa můžete potírat chladným mlékem. Není třeba do něj nic dalšího přidávat. Mléko jen vyndejte z lednice a namáčejte v něm kus látky, kterým pak kůži potírejte. Potěší vás chladivý efekt, ale i obsažené mléčné bílkoviny, které urychlí hojení.

K TÉMATU  Třicet, čtyřicet, padesát. Co platí na vrásky v každém věku

Jogurt nebo tvaroh: Stejně tak vám pomůže i vychlazený bílý jogurt. Ten můžete rovnou z kelímku nanést na pokožku. Nechte ho pak několik minut působit a poté opláchněte studenou vodou. Sníží zarudnutí pokožky, zmírní pálení a podpoří regeneraci. Stejně tak můžete využít i tvaroh

Myslete na prevenci

Pro příště je ideální se spálení od sluníčka vyhnout. Nepodceňujete tedy používání opalovacích krémů s ochranným faktorem. Myslete i na to, že pokud trávíte celý den u vody, je třeba během dne nanesení krému na tělo několikrát zopakovat. Vyhněte se tomu, abyste trávili několik hodin v kuse na přímém slunci.

Prostřídejte tuto dobu odpočinkem ve stínu nebo procházkou tam, kde slunce pálí aspoň o něco méně. Každým popálením pokožky urychlujete její stárnutí a zvyšujete riziko budoucího vzniku rakoviny kůže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Trápí vás suchá pokožka? Pomohou vám tyto účinné produkty přírody

Jak hydratovat pokožku? Možností je vícero

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Začínáte se při dlouhých zimních večerech nudit? Není přece nic lepšího, než se po náročném dnu zachumlat do peřin s dobrou kávou nebo čajem a pustit si jedny z nejlepších zahraničních komediálních seriálů.
Jeho design je tak čistý a jednoduchý, že vypadá jako přepravní kontejner. Little Big House stojí na svahu hory Mount Wellington ve Fern Tree v Tasmánii. Projekt dokončený v roce 2010 a dokonce vyhrál ocenění v kategorii rezidencí a novostaveb. Jak se vám líbí?
Džíny patří mezi základ každého dámského šatníku, proto by každá žena měla mít dokonale padnoucí kousek ve své skříni. Vybrat perfektně padnoucí džíny ale není jen tak.
Split je druhým největším městem v Chorvatsku a každoročně láká mnoho turistů. Toto místo spojuje dávné krásy historie s moderním způsobem života. Čekají vás zde krásné památky, skvělé jídlo a mnoho zajímavostí, které byste si neměli nechat ujít.
Otáčíte se v posteli a odkládáte mobil. Kam? Přece na noční stolek! Na něj si odložíte hodinky, rozečtenou knížku nebo hrnek s čajem. Stejně tak můžete zhasnout lampičku bez nutnosti vstát, když budete usínat. Inspirujte se nočními stolky v naší galerii.
Napadlo vás někdy, že když partnerovi řeknete, jak roztomile vypadá třeba při opravě sekačky, že mu vlastně nelichotíte? Ba naopak, že mu to může velmi vadit? Prozradíme vám 10 komplimentů, po kterých váš partner opravdu netouží.
Koupili jste si nové pokojovky a zaléváte je jako diví, aby vám rostly jako z vody? Pak si dejte pozor na to, abyste je nepřelili. Zatímco rostlina se zanedbanou zálivkou se dá ještě zachránit, po přelití dochází k uhnívání kořenů a tím i k úhynu samotné rostliny. Je spousta důvodů, proč přehnaná péče pokojovkám škodí.
Někteří zástupci zvířecí říše umí skutečně překvapit svojí šikovností. Kočka, pes, křeček, ale i medvěd, opice nebo veverka. Mezi všemi pak vyniká vychytralý pták, který využívá návnadu od lidí k lovení ryb. Podívejte se, jaký předvádí inteligentní zvířata talent a schopnost se učit.
Udržování zdraví na pracovišti je klíčové pro produktivitu, spokojenost a celkovou pohodu. V tomto článku se dozvíte, jak si udržet fyzické a mentální zdraví i během náročných pracovních dnů. Poradíme vám, jak efektivně řešit stres, najít čas na pravidelný pohyb a zdravě se stravovat, i když jste zaneprázdněni pracovními povinnostmi. Navíc zvýrazníme význam psychické odolnosti a technik odpočinku, které pomohou zachovat klidnou mysl a pozitivní postoj. Tyto tipy vám umožní nejen lépe se cítit, ale také zvýšit vaši efektivitu a spokojenost v práci.
Pomyslný svět magie, kouzel a nadpřirozena sám o sobě vzbuzuje napětí a zvídavost. Co se vlastně vše dá představit pod pojem černá magie? Obecně se dá říci, že černá magie v podobě nadpřirozených sil a čar byla používána k ďábelským a nekalým činům, kdy vykonavatel z nich měl prospěch a ve většině případů u toho zároveň ublížil druhé straně.
Obecně platí, že lidé tapety buď milují, nebo nesnáší. Tapety jsou skvělým řešením nejen z hlediska designu, ale také izolují teplo, hluk a zabraňují vzniku plísní. V devadesátých letech byly tyto textilie v módě a v každé stylové domácnosti se objevovaly stěny se zajímavými prvky. Po delší době se opět vrací do našich moderních bytů. S tím však vyvstává otázka, jaké jsou nyní trendy?
Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.

Výběr článků

Život ve světě showbusinessu s sebou nese mnohem více každodenních výzev, než si dokážeme představit. Které slavné páry odolávají pozlátku v podobě shánění nového a mladšího partnera každý rok, a místo toho drží stále při sobě? Zde jsou zahraniční i české páry, které dělají instituci manželství tu nejlepší reklamu.
Je sobota dopoledne, venku prší, zrušil se vám program a vy nevíte, co s volným dnem. Přesně pro takové situace jsme pro vás sepsali tento článek. Najdete v něm pár tipů na to, jak strávit den smysluplně a bez výčitek.
Úspěšným se člověk nerodí, úspěšným se stává. Je to pravda, anebo si to vymysleli jen lidé, aby si mezi sebou nezáviděli? Peníze, zdraví, hodnoty, štěstí, sláva. Ten, kdo má tohle všechno, je jistě úspěšný. I to, v jakém znamení horoskopu jsme se narodili, nám může mnohé napovědět.

Nepřehlédněte

Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!
Tělo je božským nástrojem rozkoše. Máte-li však svádět druhé, musíte nejprve svést samu sebe. I když máte dobrý sex, autoerotika je jedním z nejdůležitějších klíčů pro prvotřídní sexualitu. Chcete znát důvody, proč autoerotiku praktikovat? Jaká vám přináší pozitiva?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek