Polévka, která vás v klidu nenechá: Ramen

9. srpna 2021 • 16:00

Obří mísa plná vývaru a nudlí vás nejen zahřeje, ale i potěší vaše chuťové pohárky. Japonské olympijské hry sice končí, jídlo však zůstává a naopak nabírá na popularitě! Kam se tentokrát vydala Naomi na oblíbený ramen v Japonsku? A z čeho se pokrm skládá? 

Ramen je pokrm, kterému se dostalo pocty a popularity až v průběhu posledních pár let. Jde o výva, který je intenzivní a silný a doplňuje ho většinou nějaká zelenina, nakládané vejce či nudle.

Ramen se skládá z velice silné pasty, které se říká miso.  A co to ta miso pasta vlastně je? Jde o sójové boby s fermentačním činidlem goji a solí, které spolu hezky kvasí ve velkých sudech. Čím déle kvasí, tím tmavší a výraznější pasta je. Říká se, že díky tomu se probouzí umami, což je podle japonců, naše pátá chuť.

Nejvíce oblíbený ramen se jmenuje Akasaka - mori - ten se podává s masem, nakládaným vejcem (ajitama) a nudlemi. 

Až jednou tuto polévku ochutnáte, nebudete poté chtít žádnou jinou! 

Na další místa v Japonsku, kterými vás provede Naomi, se můžete podívat na www.czechteam.cz či ve stejnojmenné aplikaci.

Autor: Kristýna Juřicová