Na sídlišti v Táboře chtějí přidat až 170 parkovacích míst

  17:40
Nejdříve desítky, nakonec hodně přes 150 parkovacích míst může vzniknout na Náchodském sídlišti v Táboře nedaleko výpadovky na Milevsko a Písek. Protože je v této lokalitě, stejně jako na dalších sídlištích a v ulicích města, nedostatek volných míst pro auta, nechali zástupci radnice zpracovat studii, která se problematikou zabývá.

Parkování na sídlištích v Táboře je často velmi komplikované. | foto: David Peltán, MAFRA

Na sídlišti kolem Náchodské ulice se nabízí dvě možnosti. Tou první je vytvoření nového parkoviště v severní části ulice. Mohou tam vzniknout podélná nebo kolmá stání.

„V této variantě je možné v maximální míře zřídit až 119 nových míst, z toho devět pro handicapované,“ informoval Lubomír Šrámek, tajemník Městského úřadu Tábor.

Pokud však zástupci radnice k této možnosti přistoupí, bude to znamenat také kácení dřevin, přesun veřejného osvětlení a další úpravy. Na druhé straně je výhodou, že je vše na pozemcích města.

Druhá část studie řeší jižní část Náchodské. „Zde se nabízí možnost rozšíření o 25 až 53 nových stání na místě dlouhodobě nevyužívané části pozemku,“ uvedl dále Šrámek.

Ale upozornil, že v tomto případě je to majetek ministerstva obrany. Zástupci radnice s ním proto budou muset zahájit jednání a pokusit se plochu získat do svého vlastnictví, případně dlouhodobého užívání za výhodných podmínek.

Na základě zpracované studie se nyní jako nevhodnější postup nabízí vést projektovou přípravu rozdělenou na jednotlivé úseky, které bude možné po projednání a získání potřebných stanovisek postupně upravit a vytvořit prostor pro vozidla. Radní už proto tento týden schválili zahájení projektové přípravy.

Táborští mají také dlouho v plánu stavbu parkovacího domu ve Světlogorské ulici na sídlišti Nad Lužnicí na místě bývalého hokejbalového hřiště.

Autor: