SERIÁL: Loki (2021)

Článek od: Frecerick - 09.08.2021

Marvel nesundává nohu z plynu a servíruje nám již třetí seriál oficiálně spadající do MCU (Daredevile, Punishere a další, nebojte, my jsme na vás nezapomněli!). Režie se chopila Kate Herron, která kromě všech epizod Lokiho režírovala i několik dílů populárního netflixovského seriálu Sex Education a celý projekt zaštítil a dal do kupy producent Michael Waldron. V této šestidílné (a zároveň dosud nejkratší) sérii sledujeme Toma Hiddlestona ve své bezpochyby nejikoničtější a nejpopulárnější roli, roli boha lsti a falše – Lokiho.

Všichni si jistě pamatujeme, že se Lokimu z roku 2012 v Avengers: Endgame podařilo shodou několika náhod získat Tesseract a uniknout mimo dosah Avengers a tím pádem vytvořit novou časovou linii, ve které ho už nečeká budoucí smíření s bratrem Thorem ani smrt rukou Thanose. No a přesně v té chvíli začíná nové dobrodružství našeho lišáckého boha.

Kdoví, jaký plán by se Lokimu vyrojil z hlavy, kdoví, kam by vedly jeho další kroky? Využil by této nové šanci a získal vládu nad Zemí? Tyto otázky jsou hned vzápětí smeteny ze stolu a Loki je bezprostředně zajat organizací TVA a jeho vzniklá realita je bez milosti smazána.

Seriál nám do světa Marvel přináší úplně novou vrstvu a silného hráče v podobě organizace, která řídí čas, konkrétně jeho "správné" plynutí. Už od začátku jsem byl ohledně toho poměrně skeptický a zároveň ve mně převažoval pocit, že už Loki odvyprávěl vše, co odvyprávět měl, a jeho návrat do MCU tak působí jen jako těžení z jeho popularity mezi fanoušky, takže jsem tomu dal šanci spíše ze zvědavosti a z povinnosti než kvůli nějakému hypu či očekávání. Nic moc jsem nečekal, takže jsem nakonec ani nebyl zklamán.

Příběh v sobě skrývá pár, za mě, nečekaných zvratů, a hlavně finále si celkem hezky pohrává s naším očekáváním, nicméně samotné tempo jednotlivých epizod a jejich obsah nejsou nijak extra vtahující nebo zábavné. Máme tu dost zaměnitelnou a nevýraznou akci, během níž mi mnohdy vyvstávala myšlenka, že vlastně vůbec nemáme definovaný nějaký Lokiho power level a po zhlédnutí celého seriálu mi připadá, že je různě silný a slabý podle toho, jak se to scénáristům zrovna hodí. Opravdu bych si u čaroděje rád vychutnal víc nápaditých momentů, zejména při té akci. Po dialogové stránce to ale taková bída není – Loki je žvanil a díky tomu je v seriálu hned několik vtipných slovních přestřelek, které mají mnohdy větší tempo a lepší spád než výše zmíněná akce.

Samotný Tom Hiddleston jakožto protagonista je sice dostatečně zajímavý, aby utáhl děj, ale možná jsem od něj a od jeho Lokiho čekal něco víc, trochu víc toho žvanění, víc lhaní a víc postranních plánů, ale přijde mi, že do toho prostě nedali tolik, kolik mohli. Vedle něj je zde ještě Owen Wilson jako agent Mobius, kterého jsem si užíval v každé scéně a celkově mě jeho přítomnost v seriálu velmi těšila. No a kdo by to čekal, ale kromě toho všeho dojde i na chemii mezi mužem a ženou, vážnější vztah, dalo by se říct i romanci. Ta mě ale vůbec neoslovila a nepřišla mi moc opravdová, však posuďte sami.

Když se na závěr pokusím o nějaké srovnání s dvěma předchozími Marvel seriály, tak obecně dialogy nejsou natolik zábavné ani poutavé jako ve WandaVision, akce není vypiplaná jako ve Falcon a Winter Soldier (a ani tam moc není) a jediné, kde Loki asi trochu vyhrává, je kupodivu děj, kterému jsem zezačátku moc nevěřil a jehož obsah se nakonec ukázal být bezpochyby nejzásadnější pro budoucí chod MCU oproti ostatním seriálům dostupným na Disney+. Taky nutno dodat, že kvalitativně tento seriál působí nejkonzistentněji a jeho laťka je od začátku do konce na podobné výši. No, jsem zvědavý, kam dál nás události tohoto seriálu dostanou. Co ale víme s jistotou, je to, že druhá série je potvrzena, takže se Lokiho jen tak nezbavíme. Sakra, proč nemají ve Stark Tower větší výtahy!

 

Loki
TV seriál 2021
Tvůrci: Michael Waldron
Režie: Kate Herron
Scénář: Michael Waldron, Tom Kauffman, Bisha K. Ali, Eric Martin
Kamera: Autumn Durand
Hudba: Natalie Holt
Hrají: Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Richard E. Grant, Gugu Mbatha-Raw, Owen Wilson, Cailey Fleming

Přidat komentář