Novinky

  • 02.06.2024 Bad Rob White po 20 letech odchází z Alpinu

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

Facebook Instagram

O působení ve FIA F3 má zájem osmnáct týmů

O působení ve FIA F3 má zájem osmnáct týmů

Místo je ale jen pro deset

V letošním roce končí tříleté období, na které byly současné týmy FIA F3 pro účast v tomto šampionátu vybrány. V těchto dnech probíhá nové výběrové řízení. Z něj vzejde desítka stájí, které budou v seriálu účinkovat v letech 2022-2024. Výkonný ředitel FIA F3 Bruno Michel nyní prozradil, že zájemců o vstup do šampionátu se k dnešnímu dni objevilo hned osmnáct.

„Ukazuje to, že jde o celkem silný a zdravý šampionát. Máme třicet aut, což je podle mého názoru na této úrovni obdivuhodné. Nechci se dostat do situace, kdy se začnou nasazovat čtyři vozy (na jeden tým – pozn. red.). Momentálně bychom to sice udělat mohli, ale v horizontu jednoho až tří let by se mohla ekonomická situace zhoršit a týmy začnou krachovat. Vždy se snažím týmy, které do šampionátu vstupují, chránit. Takže i když máme přihlášek více, zůstane jejich počet stejný,“ říká Michel.

Promotér šampionátu také uvedl, podle jakých kritérií budou týmy vybírány: „Jedním z nich je historie v tomto sportu. Důležitá je také finanční síla a rozdělení akcií. Budeme mít dostatek informací a účetní rozvahy jednotlivých týmů. Pak rozhodneme,“ dodal.

V předchozích dvou sezonách slavila jak jezdecký, tak týmový titul stáj Prema. V obou hodnoceních zatím vede italský tým i letos. Foto: Prema

 

O tom, které stáje budou v letech 2022, 2023 a 2024 ve FIA F3 působit, by mělo být podle Michelových slov jasno na začátku října. V současnosti ve FIA F3 účinkují týmy Prema, Trident, ART Grand Prix, MP Motorsport, Hitech, Charouz Racing System, HWA Racelab, Carlin, Jenzer a Campos. Podle informací serveru Formula Scout jsou mezi osmnácti zájemci o vstup do šampionátu i dva týmy, které v současnosti nepůsobí ve formuli 2 a ani ve FIA F3.

Zdroj: Formula Scout, úvodní foto: FIA F3