Mrázek přikázal, aby mu opatřili diplomatický pas. Své věděla taky BIS... Tomáš Sokol, Karel Randák a temná 90. léta

10.08.2021 4:46 | Kauza

V průběhu vyšetřování případu pokusu vraždy Ivana Lhotského, o němž PL pečlivě napsaly, byl na základě informací z několika zdrojů vytipován a následně rozpracován jeden z podezřelých; František Mrázek. Během tohoto rozpracování byly využity všechny legální prostředky včetně odposlechů. Pojďme se pro dnešek blíže podívat na moment, kdy to s Mrázkem bylo hodně nakloněné a zbývalo jen pár úkonů pro jeho odsouzení.

Mrázek přikázal, aby mu opatřili diplomatický pas. Své věděla taky BIS... Tomáš Sokol, Karel Randák a temná 90. léta
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Z pohřbu Františka Mrázka

Anketa

Je dobře, že byl Koudelka dočasně pověřen řízením BIS?

hlasovalo: 9406 lidí
Na jednom z odposlouchávaných telefonů, přičemž František Mrázek jich používal několik, byl zaznamenán rozhovor s mužem, v němž byl později zjištěn L. S. (redakce jméno zná, leč neuveřejní). Od tohoto muže požadoval Mrázek různé služby. Byl totiž jedním z jeho hlavních kontaktů do policie. O tomtéž se mimochodem na odposleších bavili taky bývalí pracovníci BIS Hejl a Pacák. Doplňme, že tito v BIS působili ještě za dob Karla Randáka, Tomáše Kadlece anebo Jana Pavlíčka.

Jedním úkolem, kterým ho Mrázek pověřil, bylo obstarání cestovního pasu. Jak se později ukázalo, měl to být diplomatický pas Kostarické republiky. L. S. tento úkol bezezbytku splnil. Byl dokonce zaznamenán určitý verbální tlak týkající se termínu dodání pasu.

Měl sloužit Mrázkovi při případných kontrolách policejních nebo celních orgánů, jednoduše řečeno se měl jeho předložením vyhnout jakékoli kontrole. Mrázek se měl stát poradcem kostarického ministra vnitra pro boj s organizovaným zločinem, zejména ve vztahu k Ukrajinské republice.

Na základě těchto zjištění byly prostřednictvím mezinárodní policejní organizace Interpol požádány kostarické orgány o podání informace, zda je osoba František Mrázek vedena mezi osobami s právem používat tamní diplomatický pas, zda byl takovýto pas vyhotoven a vydán, zda je Mrázek veden mezi poradci kostarického ministra vnitra.

Všechny otázky byly zodpovězeny shodně – záporně.

Anketa

Vnímáte sudetské Němce jako své krajany?

3%
96%
hlasovalo: 19686 lidí
Vzhledem k této situaci bylo rozhodnuto Mrázka navštívit v jeho bydlišti a pas zajistit. Postup byl konzultován s příslušným vyšetřovatelem a dozorovým státním zástupcem. Po krátkém rozhovoru byl Mrázkem pas vydán, o čemž dostal potvrzení v příslušné protokolární formě. Následně byl pas podroben odbornému zkoumání na pracovišti Kriminálního ústavu Praha. Znalcem bylo jednoznačně potvrzeno, že se jedná o padělanou veřejnou listinu.

Po vyhodnocení všech důkazů bylo rozhodnuto zahájit trestní stíhání a následně sdělit obvinění Františku Mrázkovi pro spáchání trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny. Mrázek se obhajoval tím, že pas nikdy nepoužil, ale příslušníkům kriminální police při odebírání pasu sdělil, že mu měl sloužit ke snazšímu pohybu po území republiky nebo při eventuálním překračování státní hranice.

Již v průběhu policejních úkonů byly činěny pokusy nějakým způsobem vyšetřování ovlivnit. Jednalo se například o stížnost na pracovníky kriminální policie Mrázkovým obhájcem, který uváděl, že tito se dopustili závažného protiprávního jednání, neboť prý zadrželi diplomatický pas osobě, na kterou se vztahuje Vídeňská úmluva o diplomatických stycích ze dne 18. dubna 1961, ač mu muselo být zcela zřejmé, že Mrázek nikdy žádnou osobou požívající diplomatickou imunitu nebyl.

Z tohoto pohledu se podaná stížnost jevila jako ryze účelová a šikanózní. 

O něco později se tento obhájce (byl jím Tomáš Sokol, pozn. red.) vzdal obhajoby. Nahradili jej postupně dva další. Jednou z nich byla bývalá vyšetřovatelka ze Správy hl. m. Prahy Rejholcová. Mezi kriminalisty se jí přezdívalo Pepína.  

Veškerý spisový materiál byl po skončení postoupen na Městské státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby, ale dovedností advokátů s využitím všech možností daných trestním řádem bylo upuštěno od potrestání Františka Mrázka, neboť tento se ke spáchání trestného činu přiznal a zaplatil několik desítek tisíc korun na veřejně prospěšné účely. Přesně to bylo 60 tisíc, za něž se Mrázek vykoupil.

Příslušníci policie chtěli tímto, ve své podstatě bagatelním trestným činem, zejména s ohledem na skutek, pro který byl v té době podezírán, ukázat, že fáma o nepostižitelnosti Františka Mrázka může mít trhliny a jemu samotnému naznačit, že žádný strom neroste do nebe.

Bohužel byla snaha nedostačující a Mrázkovy vlivy ve spojení s erudicí obhájce zvítězily.

Mrázek byl rád, že to pro něho nakonec opět dobře a levně dopadlo, nicméně v telefonu tehdy utrousil, že: „Ty policajti jsou hrozný, je s nimi hovno řeč!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…