Bývalý hotel Praha v Hranicích u Aše půjde k zemi

10. srpen 2021 09:30

Společenské akce, restaurační provoz i požáry. Tohle všechno má za sebou bývalý hotel Praha v Hranicích u Aše. Objekt je bohužel zchátralý a v tomto týdnu začíná jeho demolice.

Hotel Praha, nebo hotel Rossbach. Tak se v minulosti jmenovala dominanta historického centra v Hranicích. Dnes je z objektu téměř ruina, která městu nedělá dobrou reklamu. Po měsících příprav teď začíná její demolice a zchátralý areál má v budoucnu nahradit novostavba.

„Moje maminka, které je 70 let, si ho pamatuje, když byl ještě v provozu. Myslím si, že těm generacím, které tam prožívaly první lásky a chodily za kulturou, těm to bude hodně líto,“ popisuje paní Monika bývalý hotel v centru Hranic. Jeho běžný provoz už si v podstatě nepamatuje. Protože je hotel ve špatném stavu desítky let, rozhodně není sama.

Hotel z první poloviny 20. století má za sebou pohnutou historii

Několikrát měnil majitele. Sloužil jako ubytovací zařízení, společenské centrum a restaurace. V začátku 90. let se z něj stal na čas dokonce vykřičený dům. Když se ho podařilo získat do majetku města zpět, průzkumy ukázaly, že požáry a vandaly zpustošený dům už v podstatě nejde zachránit.

„Zastupitelstvo před rokem a půl rozhodlo, že dům zbouráme a na místě budeme řešit novou zástavbu,“ vysvětluje starosta Hranic Daniel Mašlár, podle kterého právě teď začíná oficiálně demolice prázdného a zchátralého objektu. Hlavním důvodem jsou potíže se statikou.

„Demolice stojí zhruba 900 tisíc korun. Žádali jsme o dotaci z ministerstva pro místní rozvoj. Nicméně v době podání žádosti jsme měli v katastru ještě omezené vlastnictví z důvodu nějakých historických dluhů původních majitelů, takže z tohoto důvodu byla žádost zamítnuta. Nicméně je vypsáno nové kolo a budeme žádat dále,“ dodává Mašlár.  

Bývalý hotel tvoří v nároží dvou hlavních ulic v centru města. I proto chce současné vedení radnice budovu hotelu nahradit novým, ale zároveň architektonicky zdařilým areálem.

„Jakmile se ten prostor vyčistí, tak budeme řešit novou zástavbu. Rádi bychom šli cestou architektonické soutěže. V posledních letech město totiž žádné nové hodnotné objekty nevybudovalo, tak bychom chtěli postavit novou dominantu,“ uzavírá starosta Mašlár.

Už nyní je jasné, že ihned po demolici se rozhodně stavět nebude. Vedení obce odhaduje lhůtu na pět let. Radnice totiž musí nejprve dokončit rozdělané projekty a teprve poté se pustí do zástavby uvolněné parcely. 

Spustit audio

Související