Je tu první kompro letošních voleb. Rakušan oživuje vzpomínky na „blonďatou bestii“

Petr Holec

GLOSA PETRA HOLCE | A je to konečně tady, letošní sněmovní volby mají své první kompro. Server Neovlivní s odvoláním na dva nejmenované zdroje napsal, že premiér Andrej Babiš shání kompromitující informace na šéfa STAN Víta Rakušana. Ten k tomu přidal, že se bojí, že ho někdo prý sleduje. Vyzval proto Babiše, ať se k tomu vyjádří.

„Už několik měsíců dostávám zprávy z prostředí bývalých policistů, že je poptávka po mém sledování. Zadavatel se v různých verzích liší. Ale vždy se jedná o politického konkurenta,“ napsal Rakušan na sociální sítě. „Vyzývám pana premiéra, aby se k informacím v článku vyjádřil… Metody připomínají práci STB a nějak tuším, že jistý styl práce se nezapomíná. Co se v mládí naučíš… však to znáte.“

Ano, bez kompra nikdy není žádná důstojná volební kampaň. Problém je, že tohle kompro nějak divně smrdí. Aby totiž fungovalo, musí hlavně působit aspoň trochu důvěryhodně, i když ve skutečnosti klidně jde o kupu víte čeho. Třeba Kubiceho zpráva, jež měla v roce 2006 kompromitovat šéfa a kandidáta na premiéra ČSSD Jiřího Paroubka, sice připomínala béčkový krimi thriller psaný po desátém pivu, opírala se ale aspoň o autoritu tehdejšího šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho.

sinfin.digital