Babiš žádá zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo

11. srpen 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) podal návrh na zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Serveru Aktuálně.cz to potvrdil Babišův právní zástupce Michael Bartončík. O případné obžalobě v kauze údajného dotačního podvodu má dozorový žalobce Jaroslav Šaroch rozhodnout do konce srpna.

Žádost o zastavení trestního stíhání podal Babiš na Městské státní zastupitelství v Praze ve druhé polovině července, píše server Aktuálně.cz.

„Nemohu to krátce shrnout, je to argumentačně velmi obsáhlé a cokoliv z toho vytahovat by bylo jen vytržením z kontextu. Ale těch důvodů pro zastavení je tam vícero,“ řekl k tomu advokát Bartončík.

Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala serveru iROZHLAS.cz řekl, že se k věcí aktuálně nebude vyjadřovat.

„Státní zástupce se nejpozději do meritorního zpracování věci vypořádá se všemi podáními či podněty, které budou učiněny. Veřejnost pak bude prostřednictvím veřejných sdělovacích prostředků informovat,“ napsal redakci.

Na základě jakých argumentů chce Andrej Babiš trestní stíhání zastavit, odmítl sdělit. „Ani v závěrečné fázi přípravného řízení není možné uveřejňovat informace týkající se obsahu jednotlivých podání, popisu skutku, důkazů, či informace týkající se dotčených osob.“

Babiš vinu odmítá

Babiš měl podle policie získat při stavbě farmy Čapí hnízdo evropskou dotaci ve výši 50 milionů korun, ta měla ale náležet jen malým a středním firmám. Farma spojená s jedním z nejbohatších mužů v zemi tak podle kriminalistů získala evropské peníze neprávem.

Premiér Babiš dlouhodobě odmítá, že by se kolem Čapího hnízda dělo cokoliv nezákonného.

Policie letos v květnu současně ukončila vyšetřování kauzy. Tým vyšetřovatelů pod vedením Pavla Nevtípila opětovně navrhl obžalovat Babiše a exmanažerku Agrofertu Janu Mayerovou z dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie.

Pokud by se jejich vina prokázala, hrozilo by jim až deset let za mřížemi.

zdroj: iRozhlas
Spustit audio