Hlavní obsah

„Stal se velký průšvih.“ Peníze kvůli letu do Tokia chtějí další sportovci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem.

Reklama

O kompenzace plážových volejbalistů kvůli zpackanému startu na olympiádě usilují hned dvě instituce. Český volejbalový svaz a agentura Sportfin. Kompenzace chtějí vyjednat s Českým olympijským výborem a věří v dohodu.

Článek

Jako první chtějí o kompenzacích jednat s Českým olympijským výborem plážoví volejbalisté jako tým. Jde tedy o beachvolejbalisty Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera, ale také jejich trenéra.

Ondřej Perušič se nakazil při letu do Tokia koronavirem, musel do izolace a volejbalisté tak nestihli start ve svojí disciplíně.

„Na jedné straně jsou primární smlouvy s našimi sponzory, kde jsme měli nějaké dohodnuté podmínky za umístění na olympiádě, což tímto padá. Na druhé straně jsou tam škody vzhledem k zastřešujícím organizacím. Kompenzace pro nás není hlavní věc, hlavní věc je, že se stala sportovní tragédie,“ uvedl zástupce agentury Sportfin Martin Lébl.

Preferujeme dohodu, stal se tady velký průšvih.
Martin Lébl, zástupce agentury Sportfin

Zároveň dodává, že v malém sportu, jako je beachvolejbal, se počítá každá koruna. „Kompenzace by měly sloužit k tomu, aby kluci mohli pokračovat v kvalitní přípravě na další ročníky světové série, potažmo na další olympiádu,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy Lébl.

O konkrétních částkách teď Lébl nechce mluvit. Pokud se ale podaří uzavřít dohodu ohledně kompenzací, půjdou peníze pravděpodobně na provoz týmu na příští sezónu.

„Stal se tady velký průšvih, myslím si, že ani ČOV nemá v úmyslu to zamést pod koberec. My se určitě budeme snažit dohodnout, aniž bychom to dál hrotili někam jinam, než bychom teď chtěli,“ dodává Lébl.

A agentura Sportfin není jediná, kdo bude řešit kompenzace s Českým olympijským výborem. Výbor Českého volejbalového svazu na středečním zasedání odsouhlasil, že bude také usilovat o náhradu škod vzniklých po letošních olympijských hrách v Tokiu. A to jak za mužský, tak za ženský tým.

„Ano, cítíme se poškozeni. V tuto chvíli jsme se rozhodli, že škodu vyčíslíme. Poté budou následovat další kroky směrem k vymáhání škody. Jako odpovědný sportovní svaz a spolek spravující dotační peníze si nemůžeme dovolit, aby se kvůli nezaviněným okolnostem snížila státní podpora pro volejbal,“ prohlásil předseda svazu Marek Pakosta.

České beachvolejbalové týmy měly po náročné kvalifikaci vysoké ambice na olympijských hrách. Perušič se Schweinerem hrají v životní formě. Plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou chtěly zase zužitkovat zkušenosti z minulé olympiády.

Jenže kvůli nákaze covidem a následné karanténě se ženský pár turnaje v Tokiu nezúčastnil, Perušič po nucené izolaci se svým parťákem odehráli pouze dva zápasy a jeden kontumovali.

Svaz: ČOV měl odpovědnost

Podle volejbalového svazu měl Český olympijský výbor odpovědnost za přepravu sportovců do Tokia. Proto by měli jeho představitelé dojít k sebereflexi.

„Morální rozměr je neoddiskutovatelný. Pokud někdo zodpovídá za finální fázi přepravy účastníků olympijských her, měl by svoji odpovědnost veřejně akceptovat. Navíc sportovci jsou lidé se svými emocemi a zaslouží si veřejnou omluvu,“ prohlásil Pakosta.

Svaz chce přimět zástupce ČOV ke konstruktivnímu jednání o vypořádání škod. „Budeme usilovat o to, aby beachvolejbalisté byli odškodněni co nejdříve to bude možné.“

Dalším pozitivně testovaným sportovcem na olympiádě v Tokiu byl stolní tenista Pavel Širuček. Česká asociace stolního tenisu zatím neví, zda podnikne stejné kroky jako plážoví volejbalisté. Další postup teď analyzuje také Český svaz cyklistiky.

Bez omluvy

Předseda olympijského výboru Jiří Kejval v úterý řekl, že je připraven se se sportovními svazy o případných kompenzacích bavit. „To není na mně, máme uzavřené smlouvy. Když bude právní nárok, všechno uhradíme. Pokud právní nárok nebude, nemůžu v té věci nic dělat,“ uvedl Kejval.

Šéf ČOV byl také opakovaně dotazován na to, zda se poškozeným sportovcům výbor omluví. „Co se týče omluvy, jednak to nikomu nic nevrátí a jednak musí být uzavřeno vyšetřování,“ řekl Kejval.

Reklama

Doporučované