Jakub Havrlant koupí od Křetínského a spol. Euromedii. Knižního obra ovládne, ale celou firmu vlastnit nebude

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

jakub-havrlant2

Foto: Rockaway

Jakub Havrlant, CEO Rockaway Capital

0Zobrazit komentáře

Knihy jsou silný artikl a lze s nimi dělat velmi slušný byznys. Tomu věří Jakub Havrlant, který minulý týden oznamoval, že od Daniela Křetínského a jeho kolegů kupuje polovinu skupiny Euromedia, již v předchozích letech společně rozvíjeli. Jednoho z největších hráčů tuzemského knižního trhu tedy bude nově ovládat Rockaway Capital, avšak ukázalo se, že celých 100 % firmy nevlastní.

S informací, že v Euromedia Group nebude mít ani po odkupu 50% podílu od společnosti Czech Media Invest, za níž stojí Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a Roman Korbačka, stoprocentní podíl Rockaway Capital, přišel Lukáš Novák, majitel investiční skupiny InTeFi Capital a zároveň bývalý šéf Euromedie. Z jejího čela sice odešel začátkem letošního roku, ale sám v ní má mít pětinový podíl, o čemž v původní zprávě Rockaway neinformovalo.

Jelikož je většina firem, které za Euromedia Group stojí, vedena jako akciové společnosti s kmenovými akciemi na jméno, nelze z veřejného obchodního rejstříku rozklíčovat, kdo vlastně Euromedii reálně vlastní. Zástupci Rockaway nicméně nyní pro CzechCrunch potvrdili, že přestože celou skupinu skutečně manažersky kontrolují, 100% podíl v ní nedrží.

„Získáním polovičního podílu v Euromedia Group od Czech Media Invest jsme se stali majoritním akcionářem, který ovládá 100 % společnosti, což nadále platí,“ vysvětluje Pavel Kalouš, mluvčí Rockaway. Platí dle něj také to, že Lukáš Novák drží pětinový podíl, avšak nejde o přímý podíl v Euromedia Group, ale v účelové zřízené společnosti s názvem iSPV s.r.o. Právě ta ovládá 50 % celé Euromedia Group, přičemž Rockaway v ní drží 60,01 % a Lukáš Novák zbylých 39,99 %, a to prostřednictvím společnosti Heativa Invest, kterou 100% vlastní jeho InTeFi Capital.

lukas-novak

Foto: InTeFi

Lukáš Novák, majitel skupiny InTeFi Capital

„Lukáš Novák nevlastní a nikdy nevlastnil podíl v Euromedia Group, ale držel pouze 39,99 % ve společnosti iSPV s.r.o., ve které má Rockaway Capital manažerskou kontrolu,“ doplňuje Kalouš. Pro úplné dokreslení akcionářské struktury společnosti Euromedia Group je třeba zmínit ještě společnost Brasinex Bohemia a.s. Jde o entitu, prostřednictvím které všichni akcionáři Euromedia Group ovládali. Dosud ji rozdělenou na dvě poloviny vlastnily iSPV s.r.o. a Czech Media Invest. Po schválení regulátorem ji ovládne Rockaway Capital, přičemž cena transakce nebyla zveřejněna.

V čele s novým výkonným ředitelem Euromedie Františkem Malou chce Jakub Havrlant zahájit velkou digitalizaci celé skupiny, která má přinést ještě lepší výsledky. Zatímco v roce 2019 se konsolidovaný obrat Euromedie vyšplhal na 2,4 miliardy korun, tak v loňském roce, který byl značně ovlivněn pandemií koronaviru, klesl na 2,3 miliardy. V letošním roce by se skupina dle vyjádření pro CzechCrunch ráda dostala minimálně na úroveň z roku 2019. Nadále by tak měla v metrice tržeb platit za největšího hráče tuzemského knižního trhu.

Dalšímu růstu věří i Lukáš Novák, který knižní skupinu řídil od roku 2017, tedy od doby, kdy ji převzali Daniel Křetínský a Patrik Tkáč společně s Jakubem Havrlantem. „Věřím ve směr, jaký jsem v posledních letech v Euromedii nastolil, a nejnovější výsledky potvrzují, že to byl směr správný. Chci být u toho, jak z toho skupina těží, a proto ve skupině Euromedia Group nadále držíme 20% podíl,“ říká pro CzechCrunch Lukáš Novák.

Jednačtyřicetiletý podnikatel potvrzuje i to, že se svým nepřímým podílem nemá ve skupině Euromedia, jejíž součástí jsou i knihkupectví Luxor, manažerskou kontrolu a nemá na její chod vliv. „Doufáme, že se novému majoritnímu akcionáři podaří po rekordních výsledcích nastolený trend udržet a nadále rozvíjet strategii, kterou jsme ve společnosti nastavili,“ dodává Novák. Od svého lednového odchodu se zaměřuje na vlastní investiční aktivity v rámci skupiny InTeFi Capital, v níž na jaře za několik stovek milionů získal digitální agenturu či košické byznys centrum.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym