Český seriál o UFO úspěšně bodoval a stále boduje ve světě

Česká dokumentární minisérie Top Secret UFO Projects: Declassified / Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno vyrobená v produkci VAC - Vachler Art Company se 3. srpna 2021 dočkala, po uvedení na Ski History, světové premiéry na streamovací službě NETFLIX. Po týdnu od premiéry se stále drží v celosvětové TOP 10 (TOP TV Show ) a její sledovanost prokazuje, že o minisérii je zájem nejen v České republice.

Top Secret UFO Projects: Declassified

Před startovacím víkendem obsadila ve světové sledovanosti druhé místo v celkovém pořadí, což u šíře nabídky Netflixu je určitě pozornosti hodné. Je zřejmé, že startovací týden byl skutečně úspěšný. Momentálně se drží na celkovém šestém místě ve světě, což se v případě dokumentárního žánru zatím dařilo spíše jen v případě tru-crime.

V USA se série pohybovala průměrně mezi třetím a pátým místem od začátku nasazení, velmi podobně jako v České republice, kde je nyní sedmá. Mezi úspěšné země, kde se série drží dlouhodobě na třetím místě, patří například Kanada, Chile, Belgie, či Itálie a celá řada dalších států, ale prakticky po celém světě, kde Netflix poskytuje službu, je seriál v první desítce.

Při pohledu na světově nejsledovanější filmovou a televizní databázi IMDb je zřejmé, že seriál na diváky působí jako velmi kontroverzní dílo. V hodnocení jsou propastné rozdíly. Velká část minisérii hodnotí maximem - deseti hvězdičkami, přibližně stejný počet naopak hodnotí jednou hvězdičkou. V průměru se tak minisérie pohybuje kolem hodnocením 5,5. Nejvíce lidí hodnotí pořad potom ve světě šesti hvězdičkami.

Jak na nesporně velký zájem o minisérii reaguje její tvůrce Petr Vachler?

PV: "Nevím, za úspěch bych to primárně nepovažoval, i když sledovanost je skvělá. Šlo by to udělat v ještě vyšší kvalitě, ale udělali jsme to nejlepší v rámci rozpočtu, času, cestování a možností. Vše má své hranice. Náš rozpočet rozhodně neodpovídal konkurenčním pořadům, kde se nyní minisérie pohybuje. Je to vlastně překvapení, že je dnes o komunitní stigmatizované téma takový zájem! Lidi buď seriál milují, nebo dehonestují. Myslím, že se to dělí právě na příznivce UFO a lidi, kteří to považují za konspiraci. Snad proto tak časté hodnocení deset hvězdiček nebo naopak jen jedna na IMDb. Vlastně je to odměna. A i kdyby to hodnotili jinak, tak důležité je se dál pokoušet o pravdu a tvorbu. Pro nás to byla zkouška ohněm po všech stránkách a že seriál baví po celé světě, je fajn."

A bude druhá sezóna?

PV: "Počkejme si. V druhé sezóně, pokud ji začneme vyrábět, se pokusíme být odvážnější podle dalších prodejů, až skončí licence na Netflixu a Sky History, což bude ještě nějakou dobu trvat. Počkejme si…"

A když ne druhá sezóna, tak co?

PV: "Pro mě je to stále celovečerní film Tajemství a smysl života, který dozrává do finálního stádia. Budu nadále už dělat jen věci, které se mě dotýkají, baví, prožívám je. Třeba potkám v této hře něco dalšího zajímavého, co mě začne bavit zkoumat. Případ UFO ale rozhodně nepovažuji za ukončený a hledám, co s mým souputníkem Janem Stehlíkem dalšího vymyslíme. Spolupracujeme už 30 let, tak bychom si mohli nadělit zase něco výjimečného."

Související:

Nejnovější