Oblečení s folklorními motivy dobývá české šatníky. Pusťte ho k sobě i vy

Publikace: 11.08.2021

Možná jste i vy zaznamenali, že módní kolekce určená na zahajovací ceremoniál olympijských her v Tokiu, kterou navrhla ilustrátorka a oděvní návrhářka Zuzana Osako, vyvolala mezi Čechy vášnivé diskuze. Nápadné oblečení, nesoucí v sobě důležitý odkaz české kultury a tradic, se dostalo takřka přes noc do čela zájmu. Od toho už byl jen krůček k tomu, aby se oblečení s folklorními motivy stalo novým módním hitem, který dobývá naše srdce a šatníky. Že ještě nic folklorního nemáte? Pojďte to s námi rychle napravit!

Co je folklor a jaké folklorní ornamenty se na oblečení objevují?

Jako folklor se označuje lidová kultura různých etnických skupin obyvatel. Ta zahrnuje celou řadu významných událostí odehrávajících se v průběhu života a roku, jako jsou například svatby, pohřby, dožínky, Velikonoce, posvícení a další.

Do lidové kultury patří také specifické zvyky, jazyk a oblečení. A jelikož dřívější doba nebyla tak globalizovaná jako ta dnešní, zvyky se vyvíjely izolovaně a lišily se dle jednotlivých vesnic – což můžeme dodnes vidět například na moravských krojích.

Spousta zvyků již dávno zanikla, některé se stále daří zachovávat v jejich původní podobě a jiné se transformovaly a modernizovaly – a tak vzniklo oblečení s folklorními motivy, u kterého je kladen důraz na moderní materiály a střihy vhodné pro denní nošení.

Folklorní ornamenty vycházejí z výše uvedených lidových zvyklostí, odrážejí běžný život a berou si inspiraci z živých i neživých věcí kolem nás. Mezi tradiční české folklorní ornamenty patří srdce, ptáček, housle, flétna, květy nebo cibulákový vzor.

Na co si dát pozor, když vybíráte oblečení s folklorními motivy?

Moderní folklorní trička, šaty, košile a další oblečení jsou cestou, jak si uchovávat naše tradice. Vše má ale svá negativa – folklorní oblečení se začíná produkovat ve velkém, kvalita kolísá a často sklouzává ke kýči. Jak nešlápnout vedle? Vsaďte na malé lokální firmy a designéry, pro které jsou tradice a folklorní motivy srdeční záležitostí. A jaké kousky zaujaly nás?

Folklorní trička

Abyste si mohli dopřát některý z malovaných nebo vyšívaných kousků, nemusíte si ještě pořizovat celý kroj. Bohatě vám postačí nápaditá trička či košile s krátkým nebo dlouhým rukávem, která každému napoví, jak moc jsou vašemu srdci blízké tradice a lidová hudba. Dejte najevo, že vás folklor baví.

Folklorní tílka

Kvalitní bavlněné tílko s motivy vycházejícími z českých tradic je přesně to, co chcete nosit v horkých letních dnech na výlety do přírody, festival nebo na romantický film do letního kina. Vyberte si lidový motiv, který vám sedne, a vydejte se za zábavou ještě dnes.

Folklorní mikiny

Víno, ženy, zpěv a pohodlná mikina. Ještě nedávno byste na ulici jen těžko hledali mladíka v tričku nebo mikině, která imituje krojovou košili. Časy a módní trendy se však mění. Jestliže i vy jste ve svém srdci milovníkem folkloru a folklor je váš životní styl, vyměňte tentokrát vaši běžnou mikinu za mikinu s folklorním motivem ptáčka.

Folklorní kabelky a batohy

Vykoukněte z davu černých shopperek a vyzbrojte se originální a třeba i ručně malovanou kabelkou z přírodní kůže. Zaručujeme, že o obdivné pohledy nebudete mít nouzi.

Folklorní doplňky

Folklorní motivy se vám líbí, ale chcete se s nimi nejdříve zlehka seznámit? Pořiďte si decentní doplňky, jako je peněženka, vizitkář, zrcátko nebo čelenka. Čeká vás tradiční folklorní svatba? Doplňte košili o originální kšandy.

Folklorní spodní prádlo

Folklorní vzory se dostaly už i na ponožky a spodní prádlo. Za nás jednoznačně vítězí vzorované nadkolenky, které budou perfektně ladit k červené sukni a bílé halence! Ideální outfit nejen na hody.

Autor článku

Lenka Gazdová

Lenka Gazdová

Redaktor

„Jsem Lenka, původně prodejce a návrhář kuchyní, nyní již více než pět let copywriter a průvodce na ostrově Langkawi v Malajsii. Během té doby jsem nasbírala nespočet zkušeností s psaním článků z oblasti módy, životního stylu a cestování. Díky tomu dobře vím, jak si vybrat nejlepší cestovní kufr, sportovní batoh, trekové boty nebo třeba outdoorové vybavení. Testováním produktů trávím dlouhé hodiny a o tipy se pak dělím v recenzích, které dnes pomáhají statisícům lidí.“