Inspektoři omezili provoz skládky Celio u Litvínova. Objevili tam tisíce sudů s nebezpečným styrenem

12. srpen 2021

Česká inspekce životního prostředí omezila provoz skládky Celio v Litvínově kvůli sudům s nebezpečnými látkami, které inspektoři našli při neohlášené návštěvě koncem července. Zjistili, že firma skladuje sudy s nebezpečným obsahem i přesto, že měly být zlikvidované. Na tamní skládku velmi často vyjíždí hasiči, kvůli celé věci se sešla 11. srpna i bezpečnostní rada Ústeckého kraje.

Inspektoři se při kontrole na skládce zaměřili především na část skládky, kde se ukládá nebezpečný odpad. Tam je čekalo velké překvapení.

Styren má nejen zhoubný vliv na životní prostředí, ale ale také velmi hořlavý

„Byly nalezeny sudy s obsahem různě viskózních styrenových smol, což je velmi nebezpečná látka. Na hraně navážky o délce minimálně 70 metrů bylo umístěno několik vrstev sudů na sobě, a to minimálně tři vrstvy. Na přilehlé straně pak byly nalezeny další podélně uložené sudy. Styren je řazen mezi látky, které mají škodlivý vliv na životní prostředí a zdraví člověka. Navíc mohou být při požáru v uzavřené nádobě explozivní,“  vysvětluje mluvčí České inspekce životního prostřední Jiří Ovečka.

Sudy plné styrenu se do Celia dostaly ze zlikvidované skládky z Nelahozevsi.

Inspektoři také na místě nabrali za pomoci hasičů několik vzorků unikajících kapalin, které teď zkoumají příslušné laboratoře.

Na skládce často hoří. O sudech se styrenem přitom hasiči nevěděli

Zjištěním inspekce životního prostředí se také zabývala bezpečnostní rada Ústeckého kraje, která se sešla 11. srpna odpoledne.

Podle hejtmana Jana Schilerra z hnutí ANO konstatovala, že na skládce Celio se celkově nachází kolem 7 000 takových nebezpečných sudů. Hejtman prohlásil, že je šokovaný tím, že si firma dovolila něco takového na skládce, která je jen zhruba kilometr daleko od litvínovského Unipetrolu, uložit.

Navíc do Celia vyjíždí docela často hasiči – jen loni to bylo dvakrát. Tam vzniká podle Jana Schillera také velké nebezpečí.

„Pokud by to hořelo a zasahovali by tam hasiči, tak by je to bezprostředně ohrozilo, protože pokud by došlo k explozi, bylo by to prostě fatální. Bylo by to tím horší, že by o tom riziku vůbec nevěděli – hasili by požár a najednou by zjistili, že pod odpadem, který hasí, je uložena takováto nebezpečná látka,“ vysvětlil Schiller.

Celou věc řeší jak odbor životního prostředí, tak policie

Klára Kobzová, mluvčí firmy PURUM, pod kterou Celio patří, zatím nechtěla nic komentovat. Vyjádření pro média připravuje a poskytne ho do týdne.

Česká inspekce životního prostředí okamžitě nařídila firmě omezit provoz v příslušné části skládky, celou věcí se zabývá odbor životního prostředí krajského úřadu a případ také začala podle mluvčího policejního prezidia Jakuba Vinčálka vyšetřovat policie.

Spustit audio

Související