Domů » Pro řidiče » Kdy používat mlhovky? Hrozí vám i pokuta

Kdy používat mlhovky? Hrozí vám i pokuta

0

Určitě to sami dobře znáte. Jedete si v poklidu po cestě a najednou poznáte „mlhovkáře“. Naprosto zbytečné používání mlhovek je rozšířený zlozvyk českých řidičů. V opačném případě také dochází k situacím, kdy řidiči vůbec mlhovky nepoužívají, i když by na základě povětrnostních podmínek měli. Pojďme se tedy podívat na to, jak používat mlhovky tím správným způsobem.

Kdy používat mlhovky? Hrozí vám i pokuta
Kdy používat mlhovky

Co jsou to mlhovky?

Na autech můžete najít přední a zadní mlhová světla. Kvůli špatnému používání dochází k oslňování řidičů, což může mít za následek vytvoření nebezpečné situace. Nejčastěji k tomu dochází během jarních a podzimních dní, kdy si řidiči zapnou mlhovky spíše pro jistotu. Následně dochází k oslňování dalších účastníků provozu. Takové svícení mlhovkami pro jistotu má v konečném důsledku opačný efekt. 

Zákon a používání mlhovek

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích v § 32 říká: „přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy.“

Po přečtení tohoto odstavce musí být snad každému jasné, že zadní mlhovky jsou povinné a přední jsou doporučené. Zákon samozřejmě myslí i na přesnou definici podmínek, za kterých je potřeba použít mlhovek: účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu“.

Kdy rozsvítit mlhovky?

Pokud si nejste jistí tím, kdy používat mlhovky, tak na to existuje jednoduchá pomůcka. Když nevidíte zadní světla automobilu před sebou, tak si rozsviťte mlhovky. K tomu dojde většinou za silného deště, husté mlhy, nebo silného sněžení. Takových situací je během roku jen pomálu, ale vše závisí na geografické poloze. Pokud ale bez problému při dodržení rozumné vzdálenosti světla automobilu před vámi vidíte, tak mlhovky nepotřebujete. Moderní vozy mají velice výkonná světla a ta odvedou svou práci. 

Mlhovky se podle potřeby zapínají a vypínají

Když si mlhovky kvůli husté mlze mlhovky zapnete, tak myslete na to, že situace se po ujetí nějaké vzdálenosti může změnit. A tomu byste měli uzpůsobit i svícení. Mlhovky tak během jízdy podle potřeby zapínejte a vypínejte, abyste zůstali v bezpečí vy i ostatní účastníci provozu. 

Kdy mlhovky vůbec nepoužívat?

Mlhovky byste neměli používat v případech, které neodpovídají předchozí sekci. Zbytečně svítící mlhovky naštvou nejednoho řidiče. Zvlášť pokud s nimi budete popojíždět městem nebo v koloně. Při letním deštíku, nebo za ranního oparu, rozhodně není potřeba svítit mlhovkami. 

Pokuta za nepotřebné používání mlhovek

Zbytečné svícení mlhovkami nenaštve pouze řidiče kolem vás, ale můžete za to dostat i pokutu. Za neoprávněné používání mlhových světel vám hrozí pokuta až 2 000 Kč a jeden bod. Trestáno není jen neoprávněné používání mlhovek, ale trest na vás čeká také pokud v případě potřeby zadní mlhovku nerozsvítíte.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články