Peksa s fašismem přitvrdil – vytáhl Mussoliniho. Ale dostal lekci

12.08.2021 14:27 | Ze sítí

Pirátský europoslanec Peksa si trvá na svých slovech, že frakce ECR (ke které patří i ODS) je fašistická a jako důvod uvedl převahu europoslanců z polské PiS a italských Bratří Itálie. „Pokud se někdo prezentuje krajně pravicovými názory a do politiky tahá Mussoliniho příbuzné, aby to podpořil, proč bych mu neměl říkat fašista?“ říká. Za tuto italskou stranu skutečně kandidoval Mussoliniho vnuk. Ale nebyl z Mussoliniho rodiny sám. U evropských lidovců, ke kterým se řadil i nynější koaliční partner Pirátů, hnutí STAN, figurovala v minulém volebním období Alessandra Mussoliniová.

Peksa s fašismem přitvrdil – vytáhl Mussoliniho. Ale dostal lekci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí
Pro ParlamentníListy.cz se pirátský europoslanec Mikuláš Peksa vyjádřil o deklaraci lídrů 16 politických stran ze 14 zemí Evropy, která kritizuje EU, že příliš zasahuje do suverenity jednotlivých států.

„V Evropském parlamentu si ptáci cvrlikali, že tyto dvě fašistické skupiny, které tam fungují, chtějí spolu nějakým způsobem spolupracovat a těsněji se propojit. Jejich deklarace není o ničem jiném, než že testují nějakou ochotu spolupracovat, proto opakují rétoriku, kterou mají společnou. Není pro ně jednoduché najít společnou řeč, protože v té frakci ECR (Evropští konzervativci a reformisté, pozn. red.) funguje například ODS, ve frakci ID (Identita a demokracie, pozn. red.) funguje české hnutí SPD a mezi národními stranami existuje rivalita. Česko není jediná země, kde by existovaly spory tohoto typu. Hledají společnou cestu, jak spolupracovat na prosazování fašistické agendy, akorát u nich je největší problém, že se nemohou dohodnout, kdo bude nejvyšší führer, takže kráčejí postupnými kroky,“ míní Peksa.

S označením frakce ECR, a tedy i jejích členů za fašisty, měl problém kupříkladu bývalý poslanec a ministr financí Ivan Pilip, který útoky koalic mezi sebou sleduje s neklidem, protože si přeje, aby vládly společně. „Výrok Mikuláše Peksy ale překračuje hranice. K ODS lze mít mnoho výhrad, ale označit ji za fašistickou?!? Spirála se dál roztočí, odpovědí bude, že Piráti jsou komunisté, a v Průhonicích se slaví,“ posteskl si bývalý politik.

Peksa mu na to ale odvětil, že výrok se vztahoval na frakci ECR. „Té dominují strany jako polská PiS nebo italská Fratelli d'Italia. Pokud se někdo prezentuje krajně pravicovými názory a do politiky tahá Mussoliniho příbuzné, aby to podpořil, proč bych mu neměl říkat fašista?“ ptal se europoslanec Pirátů, kteří patří k evropským Zeleným.

Podle Konzervativních novin tím ke svým hříchům přidal i schvalování dědičné viny potomků Benita Mussoliniho. „My v dědičnou vinu nevěříme, ale možná není od věci podotknout, že zatímco pravnuk Mussoliniho Caio opravdu kandidoval za stranu Bratři Itálie, která je součástí frakce ECR (ale neuspěl), Mussoliniho vnučka Alessandra byla dlouholetou političkou a členkou Evropského parlamentu za Forza Italia. Ta je součástí Evropské lidové strany, stejně jako STAN,“ podotýkají Konzervativní noviny s tím, že Alessanda Mussoliniová byla přímou kolegyní poslanců STAN. Europoslankyní byla zvolena za Berlusconiho partaj Forza Italia, a to dokonce dvakrát, poprvé v období 2004 až 2008, podruhé 2014 až 2019.

A pokud jde o to, kdo se víc hlásí k odkazu Benita Mussoliniho, může sloužit tento článek izraelského Haaretzu. Podle kterého v roce 2018 europoslankyně Mussoliniová prohlásila, že se bude soudit s každým, kdo bude na internetu špinit odkaz jejího dědečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…