Zpátky do ochozů: Preview Bundesligy 2021/22 (2/2)

12.08.2021, 19:29
Názory a komentáře
Už jen pár hodin zbývá do úvodního hvizdu nové bundesligové sezony. Po preview prvních osmi účastníků německé nejvyšší soutěže tak nastal nejvyšší čas seznámit se též s těmi nejsilnějšími. Až na senzaci z Berlína nalezneme u všech týmů nové kormidelníky, kteří v následujících měsících hodlají učinit vše pro to, aby uspokojili své nadřízené i nedočkavé fanoušky.

Trenérská škatulata rozjel jako první Dortmund, který sáhl do balíčku karet Mönchengladbachu. Překvapeným "Hříbatům" chvilku trvalo, než zareagovala, nakonec ale svůj tah nasměrovala do Frankfurtu. "Orli" svá křídla posléze roztáhli směrem na severovýchod a drapli lodivoda z Wolfsburgu. "Vlci" pak projevili kuráž a zalovili až za západními hranicemi v Nizozemsku.

Druhou nezávislou partii rozproudil solitér jménem Hansi Flick, jenž se přesunul k německému národnímu týmu. Bayernu tak nezbývalo nic jiného než zaplatit trenérského génia z Lipska, které záhy poprosilo svého rakouského spojence ze Salcburku o výpomoc. Leverkusen se veškerým zákulisním hrám raději vyhnul a úspěšný hon podnikl ve Švýcarsku.

Všichni hlavní aspiranti na titul či evropské poháry tedy vstupují do neznáma. To nechává prostor pro všelijaké zvraty a překvapení, na které se publikum jistě těší. Lepší přehled o tom, co od jednotlivých účastníků čekat, nabízí následující řádky. V nich se čtenáři stejně jako v prvním díle seznámí s plány mužstev, zjistí, jak si vedli na přestupovém trhu, v jakých sestavách nastoupí a jaké umístění se od nich na konci sezony očekává.

Borussia Mönchengladbach


Jak oznámit, že váš šéf bude za pár měsíců kopat za konkurenční firmu? Rozhodně ne tak jako Gladbach. Max Eberl zřejmě pocítil mravní povinnost a místo skrývání šel s pravdou ven. Uprostřed rozehrané sezony sportovní manažer oznámil, že Marco Rose v létě u mužstva skončí a přesune se do Dortmundu. Šlechetné, leč naivní. Roseho květy od nešťastného oznámení uschly, hráči nebyli schopni pověstné rychlé kombinace a ztráceli jeden zápas za druhým. Finanční odměna by se klubu po roce bez příjmů za vstupenky náramně hodila, ale bohužel, na podzimní klání v Evropě mohou Die Fohlen kvůli zpackanému jaru tentokrát zapomenout.

To zároveň znamená, že se "Hříbata" koncentrují čistě na Bundesligu. Více volna jistě bodne unaveným Yannu Sommerovi s Nicem Elvedim, kteří si fantastickou formu z Eura snad přenesou také do klubu. Výkony Sommera a Elvediho budou důležité hned na začátku sezony, a to ze dvou důvodů: 1) Gladbach v prvních třech kolech vyzve Bayern, Leverkusen a Union, což při nejhorším scénáři věští nulový bodový zisk; 2) v úvodních zápasech Borussie můžete zapomenout na Ramiho Bensebainiho, Denise Zakariu, Breela Embola i Alassana Pléu, najdete je maximálně na seznamu zraněných.

Tak se tedy ukažte, Adi Hüttere! Záloha zůstává s Christophem Kramerem, Florianem Neuhausem a Larsem Stindlem pořád silná, na kraji obrany a v útoku to ovšem chce zalepit. Místo Bensebainiho může rakouský kouč, jenž na jaře prožil ve Frankfurtu podobně trapnou situaci jako Rose v Gladbachu, využít čerstvou posilu z Herthy, 18letého Lucu Netze, nebo jen o pár měsíců staršího Američana Joea Scallyho. V útoku pak Hütter doufá, že šanci za pačesy chytnou Hannes Wolf či Patrick Herrmann. Mohl to mít nový lodivod i jednodušší, avšak pokud chce Borussii na rozdíl od Frankfurtu zdárně dovést do Champions League, musí bojovat za všech okolností.

Příchody

Pouze za Lucu Netze a Hannese Wolfa, jehož hostování z Lipska se změnilo v přestup, museli Fohlen zaplatit. Obránce Andreas Poulsen (Austria Vídeň), záložníci László Bénes (Augsburg) a Kouadio Manu Koné (Toulouse) i útočník Keanan Bennets (Ipswich) se totiž vrátili z hostování. Eberl samozřejmě monitoruje situaci na trhu i nadále, na další příchozí si nicméně musíme počkat.

Odchody

Po 10 letech věrné služby se do Göteborgu vrátil levý obránce Oscar Wendt, domů do Basileje zamířil též pravý bek Michael Lang. Univerzál z téže strany Valentino Lazaro se po konci hostování vrátil do Interu Milán, křídelník Ibrahima Traoré a útočník Julio Villalba po vypršení smlouvy rovněž odešli. Zkušený Max Grün již chytá ve Viktorii Aschaffenburg, záložník Rocco Reitz hostuje v belgickém Sint-Truidenu.

Předpokládaná sestava: Sommer — Lainer, Ginter, Elvedi, Bensebaini (Scally) — Kramer, Neuhaus — Herrmann, Stindl, Thuram (Wolf) — Embolo (Pléa)

Tip na umístění: 7. místo.

1. FC Union Berlín


Již třetím rokem musíme při "klubu z Berlína" rozlišovat, o kom je vlastně řeč. Nelze se spokojit ani s rozlišením na "lepší" a "horší". Respektive lze, ale napadlo by laika, že tím lepším má být Union? Hertha se po pumpování peněz užuž viděla v Lize mistrů, bude to však naopak mužstvo z východní části hlavního města, které na podzim pohostí souputníky s různých zemí. Skutečně. Sice už uběhly dva měsíce, ovšem pořád to zní neuvěřitelně. Takže ještě jednou pro pořádek: Union Berlín si zahraje Evropskou konferenční ligu.

Jak se to vlastně stalo? Kde jsou Gladbach, Hoffenheim, i ta Hertha? Nu, nikdo z jmenovaných neměl pevnější defenzivu než družina Urse Fischera. Dokonce ani mistrovský Bayern. Pak stačí jen přidat trochu štěstí, přitáhnout alespoň pár fanoušků na poslední zápas sezony a je to. Max Kruse je v Berlíně pouhý rok, i tak se ale stihl stát miláčkem Köpenicku. A to nejen díky "zlatému gólu”.

Vzhledem k zápolení na více frontách se s poklesem tabulkou tak nějak počítá. Avšak stávající kvalita i zvláštní aura by měly Union udržet na nohou. Přes léto se kabina pořádně provětrala, směrem dovnitř nebo ven prošlo téměř 30 fotbalistů. Plány pro sezonu jsou nabíledni. Podzim v Evropě si pořádně užít, na jaře nějak doklouzat k záchraně. Cokoliv jiného bude nadplán. I když přesně tak Eisernen poslední dva roky funguji.

Příchody

Fuuu, tak kde začít? Asi pěkně odzadu, neboť pozice Andrease Lutheho není mezi třemi tyčemi po příchodu Frederika Rønnowa již tak dominantní. V obraně se vedle sebe mačkají z PSV Eindhoven hostující Timo Baumgartl, Paul Jaeckel z Fürthu, Rick van Drongelen z Hamburku i mnohými očekávaný Tymoteusz Puchacz z Lechu Poznaň. Řady zálohy rozšířili Rani Khedira (Augsburg), Genki Haraguchi (Hannover), Levin Öztunali (Mainz) a Paweł Wszołek (Legia Varšava). Pořádný přetlak panuje v útoku poté, co do Berlína přišli Andreas Voglsammer z Bielefeldu a Kevin Behrens ze Sandhausenu, k nimž se přidali také navrátilci z hostování Suleiman Abdullahi (Braunschweig) a Laurenz Dehl (Halle). Definitivně jsou hráči Unionu také středopolař Keita Endo a forvard Taiwo Awoniyi, kteří v Köpenicku doposud hostovali.

Odchody

Na fluktuaci v ofenzivě doplatil Marius Bülter, jenž přestoupil do Schalke, další útočníci se po vypršení hostování vrátili ke svým zaměstnavatelům — konkrétně jde o případy Petara Musy (Slavia) a Joela Pohjanpala (Leverkusen). Smlouva vypršela veteránovi Christianu Gentnerovi, další záložník Akaki Gogia přesídlil do FC Curych, Julius Kade definitivně zakotvil v Drážďanech. V obraně Eisernen již nefiguruje Florian Hübner, který již hájí barvy Norimberku, do druhé ligy zamířil též Nicolai Rapp (Brémy), to Christopher Lenz si přesunem do Frankfurtu polepšil. Stoper Nico Schlotterbeck je po hostování zpět ve Freiburgu, brankář Loris Karius zase v Liverpoolu, další gólman Lennart Moser hostuje stejně jako mladý útočník Tim Maciejewski v Klagenfurtu.

Předpokládaná sestava: Luthe — Baumgartl, Knoche, Friedrich — Trimmel, Andrich (Haraguchi), Khedira (Endo), Puchacz (Gießelmann) — Kruse — Awoniyi, Voglsammer (Teuchert)

Tip na umístění: 14. místo.

Bayer 04 Leverkusen


Rudi Völler se loučí, to by si zasloužilo pořádný rozlučkový mejdan. Po dvaceti letech věrné služby se legendární kudrnáč rozhodl pro odchod do důchodu, a tak by stálo za to rozbít prasátko a utratit klidně všechny peníze získané za prodej Kaie Havertze. Vždyť klub podporovaný farmaceutickým gigantem se celosvětové zdravotnické krize nemusí vůbec obávat.

Ale vážně. Völler toho pro Leverkusen našetřil dost, proto by teď Bayer na oplátku mohl povolit uzdu. Ať už pro potěšení Rudiho samotného, jenž se uvázal ještě na jeden poslední rok, či z důvodu uchlácholení Gerarda Seoaneho. Je ironií osudu, že právě švýcarský taktický mág vytřel Werkself zrak v jarním play-off Evropské ligy. Trojnásobný mistr Čvýcarska s Young Boys Bern očividně zná recept na úspěch. Probudí chutě také v červeno-černých? A co rovnou chutě po titulu? Když mají Bayern, Lipsko i Dortmund nové kouče, proč ne? Dokud Bundesligu hrálo Schalke, posměch za neschopnost opanovat nejvyšší soutěž směřoval právě do Gelsenkirchenu. Teď už je ale věčně druhým Leverkusen (*scénická poznámka: rychle schovat pět stříbrných medailí*).

Zprvu se však Seoane musí se svými svěřenci domluvit, v jakém systému hodlají hrát. Což o to, vzadu není potíž — na nového kapitána Lukáše Hrádeckého či stále se vybrušujícího Edmonda Tapsobu bude jistě spoleh. Vepředu však na Seoaneho čeká složitější hlavolam. Výběr formací se zužuje na dvě hlavní možnosti: 4-2-3-1 nebo 4-4-2. První varianta sedí kádru asi o něco lépe, byť nebohého Patrika Schicka nechává na hrotu o samotě. Druhá k němu již dodává parťáka, pozorovatelé Werkself si nicméně nejsou jisti, zda si Schick umí vyhovět s Lucasem Alariem. Babo raď, když Sardar Azmoun ani Josh Sargent v Leverkusenu navzdory snaživým námluvám nezakotví.

Příchody

Zatím nejvíc se Bayer rozšoupl při nákupu stopera Odilona Kossounoua z Clubu Bruggy. Nizozemskou obranářskou kolonii v Leverkusenu rozšířil Mitchel Bakker z Paris Saint-Germain, naopak brankář Andrej Luňov zůstává po přestupu ze Zenitu Petrohrad jediným Rusem na soupisce. Záložník Zidan Sertdemir ještě ani neoslavil sedmnáctiny, přesto už z Nordsjaellandu učinil velký krok do světa. V útoku se stále může objevit Joel Pohjanpalo, spíš ale lze očekávat, že Fin zase skončí někde na hostování. Po roce v Saint-Étienne chce v Německu konečně prorazit zadák Panagiotis Retsos.

Odchody

Svého času vypadal Leon Bailey na velkoklub, nakonec musí Jamajčan vzít zavděk Aston Villou, kde se ovšem samozřejmě ještě může vykopat. Na další čutání už naopak nemají pomyšlení Lars a Sven Benderovi. Obě dvojčata si jsou natolik blízká, že kariéru uzavřela ve stejný okamžik. Také další třicátník Aleksandar Dragović už v Leverkusenu nepůsobí, kopačky však ještě nepověsil — volání Crvene Zvezdy bylo silnější. Demarai Gray se ve středu Evropy ohřál jen na půlrok, teď už je zpět na Britských ostrovech, konkrétně v Evertonu. Po marné snaze o průnik do obranné čtveřice zamířil Tin Jedvaj do moskevského Lokomotivu, kolumbijský zadák Santiago Arias je po hostování zpět v Atléticu Madrid.

Předpokládaná sestava: Hrádecký — Frimpong, Kossounou (Tah), Tapsoba, Bakker — Aránguiz (Baumgartlinger), Demirbay (Paulinho) — Bellarabi, Wirtz (Amiri), Diaby — Schick (Alario).

Tip na umístění: 4. místo.

Eintracht Frankfurt


Co ukázalo šokující vypadnutí v prvním kole DFB-Pokalu? Potřebu najít nového Andrého Silvu. Eintracht třetiligový Mannheim dle očekávání mačkal jak citron, jenže veškerá snaha favorita vyšla při absenci spolehlivého střelce vniveč. Po odchodu úderného tria Rebić-Jović-Haller před dvěma lety se Die Adler zřejmě cítili ještě prázdněji, Silvových 28 ligových tref nicméně taky nenahradíte mrknutím oka.

V květnu se vám SGE muselo zželet. Hesensko o fous minula Liga mistrů, načež celý sportovní úsek pocítilo hromadné odcházení. Fredi Bobic odešel manažerovat Herthu, sportovní ředitel Bruno Hübner zamířil na odpočinek a kouč Adi Hütter (vlastně bůhvíproč) přešel do Gladbachu. Ve výsledku si ale "Orli" dost možná polepšili. Pánové Nagelsmann a Rose prominou, autor těchto řádků každopádně na pomyslný piedestal bundesligových trenérů staví nového lodivoda Frankfurtu Olivera Glasnera (v LASKu a Wolfsburgu vám rádi odpoví, proč). Majstrštyk se vedení Adler povedl rovněž přitáhnutím Markuse Kröscheho z Lipska, jenž usedl na pozici uvolněnou Hübnerem.

Samotný kádr Eintrachtu pak až na zmíněný post útočníka vlastně nemá slabinu. Kdekdo se bál, jak s obranou zamává lednový konec kapitána Davida Abrahama, vedle milovníka gólů do všech sítí (těch vlastních nevyjímaje), pilota helikoptér a vůbec nesmírně populárního Martina Hintereggera se však výborně adaptuje mladý Brazilec Tuta. Amin Younes si může trucovat, jak chce, i kdyby ovšem opravdu odešel, poradí si Glasner i bez klasické desítky. Filip Kostić s Daiči Kamadou dávají záruku kreativity a nebezpečných přihrávek do pokutového území. Tak snad se nalezne pořádný střelec, jenž by fantastickým fanouškům SGE konečně dodal Champions League.

Příchody

Máte už dost hypu okolo Dánska po Euru? Smůla, Jesper Lindstrøm vám v tom případě asi nedá spát, a to 21letý talent z Brøndby na mistrovství Evropy ani nebyl. Vedle Lindstrøma posílili zálohu též mladičký Španěl Fábio Blanco z Valencie a Jens Petter Hauge, jenž v Hesensku hostuje z milánského AC. Levou stranu obrany či zálohy vyztužil Christopher Lenz z Unionu, na druhý kraj hřiště se po úspěšné půlroční záchranářské misi v Mohuči vrací Danny da Costa. Z hostování se vrátili rovněž útočníci Gonçalo Paciência (Schalke), Rafael Borré (River Plate) a Nils Stendera (Lokomotiva Lipsko). Brankáři Jens Grahl (Stuttgart) s Diantem Ramajem (Heidenheim) pak k "Orlům" přestoupili.

Odchody

Vedle Andrého Silvy (Lipsko) musel útok opustit též Luka Jović, jenž se vrátil do Realu Madrid. Kontrakt vypršel obráncům Jetru Willemsovi a Yannicku Bruggerovi, nového zaměstnavatele musí hledat též defenzivní záložník Lukas Fahrnberger a forvard Jabez Makanda. Frederik Rønnow po marném čekání na pořádnou šanci mezi třemi tyčemi odešel do Unionu, svého času slibně se rozvíjející Dejan Joveljić již na chleba vydělává v Los Angeles Galaxy. Náhradní gólman Markus Schubert je zpět v Schalke, kde se potkává též s Rodrigem Zalazarem, který se tak šance v útoku Frankfurtu znovu nedočká. Vedle Zalazara odešel hostovat též další forvard Ali Akman (Nijmegen), středopolař Dominik Kohr si o rok prodlouží úspěšné působení v Mohuči.

Předpokládaná sestava: Trapp — Tuta, Hinteregger, N'Dicka — Da Costa (Durm), Rode, Sow (Hasebe), Kostić — Kamada, Hauge (Lindstrøm) — Borré (Paciência)

Tip na umístění: 6. místo.

VfL Wolfsburg


Tohle by se Oliveru Glasnerovi nestalo. Rakušanem pečlivě vypucovaná továrna se po jeho odchodu očividně stala plodištěm dekadence a hříchů. Což je s ohledem na pokračující vládnutí podobně puntičkářského manažera Jörga Schmadtkeho divné. Možná jsme na Wolfsburg kvůli jedné chybě až moc přísní, ale... vždyť to je ostuda jako blázen. Glasner se Schmadtkem si možná ne vždy padli do noty, přesto VfL precizně vybrousili k dokonalosti jak sousedící výrobnu Volkswagenů. Teď se po průšvihu v Münsteru směje "Vlkům" (a samozřejmě též zmateným sudím) celé Německo.

Jak velký díl viny leží na Marku van Bommelovi? V posledku to byl právě někdejší brousek ze středu pole, kdo své ovečky na hřiště vysílal (byť od čtvrtého rozhodčího dostal on i jeho kolegové ujištění, že je vše v souladu s pravidly). Bývalý středopolař Bayernu hodil pochybovačům okamžitě po návratu do Německa návnadu, aby si na něm pošmákli. Glasner přitom Van Bommelovi přenechal zelenou káru v perfektním stavu, stačí jen nasednout a jet. Koen Casteels patří mezi bundesligovou brankářskou smetánku, střed obrany je až nesmyslně silný, Ridle Baku se na pravé straně jen tak neunaví, střed pole s kapitánem Maximilianem Arnoldem a dynamickým Xaverem Schlagerem jednoduše nemá chybu a Wout Weghorst pálí o sto šest.

Pokud Wolfsburg někde kulhá, tak na levé straně. Budiž, v obraně to ještě ujde (zejména Paulo Otávio v uplynulém ročníku příjemně překvapil), hůř to ale vypadá vepředu. Renato Steffen není typickým levým křídlem, Josip Brekalo pak Autostadt zřejmě opustí. Právě zde tedy před Van Bommelem leží jediný vážný úkol. Pokud jej vyřeší, "Vlci" se udrží ve špičce. Pokud ne, hrozí i v souvislosti s cestováním v rámci Ligy mistrů regrese.

Příchody

John Brooks s Maxencem Lacroixem jsou dost možná nejlepší stoperskou dvojicí v lize, avšak proč se před případným odchodem druhého jmenovaného raději nepojistit. Sebastiaan Bornauw přitom klidně může do základní sestavy proniknout, fanouškům VfL pak především přináší klid v případě absence Brookse či Lacroixe — chyb Marina Pongračiće už zkrátka bylo dost. Vedle střelce letošních mistrů Evropy do 21 let Lukase Nmechy se z Manchesteru City do Wolfsburgu přesunul též jeho mladší bratr Felix, další mladý záložník Aster Vranckx dorazil z belgického Mechelenu. Po hostování se do vlčí smečky vrátili obránce William (Schalke), záložník Marvin Stefaniak (Drážďany) a útočník Omar Marmoush (St. Pauli). Maximilian Philipp po vykoupení ze Spartaku Moskva v Autostadtu nakonec zůstává.

Odchody

Wolfsburg zatím vydělal nějaké drobné jen na Felixi Klausovi, který se definitivně usadil v Düsseldorfu. Jeffreymu Brumovi vypršel kontrakt, Elvis Rexhbecaj šel tentokrát hostovat do Bochumi a Tim Siersleben bude rok vypomáhat Heidenheimu.

Předpokládaná sestava: Casteels — Baku, Lacroix, Brooks (Bornauw), Roussillon (Otávio) — Schlager, Arnold — Steffen, Philipp, L. Nmecha — Weghorst

Tip na umístění: 10. místo.

Borussia Dortmund


Drama se šťastným koučem. Nikdo neměl odvahu pustit Edina Terziće jen tak k vodě, a tak oddaný fanda Die Schwarzgelben v klubu setrval jako technický ředitel. Marco Rose zase dává najevo, jak si koučováním Dortmundu plní sen. A aby té radosti nebylo málo, vysmál se Erling Håland hned na startu sezony obraně Wiesbadenu. V BVB jsou všichni šťastni, toho by chtělo využít a po deseti letech zase převzít Meisterschale, ne?

A tak zase zpátky na zem. Kterýkoli z trojlístku švýcarských gólmanů by se sice v téměř každém jiném bundesligovém klubu uživil jako jednička, fanoušci by nicméně jednoho strážce svatyně klidně obětovali za zdravého středního obránce. Ještěže už je po Euru připraven Manuel Akanji, což ovšem neplatí o dalším účastníkovi šampionátu Matsi Hummelsovi ani stále rehabilitujícím Danu-Axelovi Zagadouovi. Naštěstí se v přípravě chytil Antonios Papadopoulos, jinak by měl Rose hned v prvním kole velký problém, neboť vedle stoperů se na marodce objevili též krajní beci Raphaël Guerreiro s Mateuem Moreym, Thomas Meunier s Julianem Brandtem zase skončili kvůli pozitivnímu testu na koronavirus v karanténě.

Po experimentech se třemi středními obránci se do Dortmundu vrací rozestavení vycházející ze čtyř hráčů vzadu. V nové formaci by se ústřední postavou měl stát Jude Bellingham. Angličan zaujal herním přehledem již v uplynulé sezoně, teď po 18. narozeninách se v pivotální roli naplno dere do záře reflektorů. Po koupi nejdražší letní posily může Rose přemýšlet také o hře na dva útočníky, díky které se ve středu pole otevírá prostor pro diamant. Rozestavení 4-2-3-1 zase vrací do hry Thorgana Hazarda z levého a (zřejmě) Giovanniho Reynu z pravého křídla. Možností, jak přechytračit soupeře, má Rose vepředu dost. Ostatně již za pár dní v domácím Superpoháru uvidíme, zda dokáže přelstít i Bayern.

Příchody

V Česku je Donyell Malen znám jako ten, kterého Tomáš Vaclík vyčapal v osmifinále Eura, v Dortmundu však mladého Nizozemce uznávají jako střelce 27 gólů PSV Eindhoven v uplynulém ročníku. Minulá sezona se vyvedla též Gregoru Kobelovi, jenž po slušných výkonech ve Stuttgartu vytlačil jen na lavičku krajany Romana Bürkiho s Marwinem Hitzem. Jako tradičně nezapomínají Schwarzgelben ani na teenagery, proto z Paris Saint-Germain přivedli Soumailau Coulibalyho s Abdoulayem Kamarou. Z hostování v Kolíně se vrátil Marius Wolf, i on ale rozšířil řady marodů. Immanuel Pherai má za sebou roční zkušenost ze Zwolle. Odchody

Sága o Jadonu Sanchovi je definitivně u konce, anglický křídelník odešel po vzoru Pulisice a Démbélého sbírat trofeje. Zatímco Sancho má v Manchesteru City vše před sebou, Łukasz Piszczek se s Dortmundem po 11 letech emotivně rozloučil ziskem DFB-Pokalu a kariéře profesionálního fotbalisty dal vale. Leonardo Balerdi by se teď Borussen zřejmě hodil, argentinský stoper už ale nehodlal čekat na šanci a raději přestoupil do Marseille. Jeremy Toljan zase po dvouletém hostování zůstal v Sassuolu natrvalo. Útočník Sergio Gómez se vrátil z Huescy, aby obratem přestoupil do Anderlechtu.

Předpokládaná sestava: Kobel — Meunier (Morey), Akanji, Hummels (Papadopoulos), Guerreiro (Schulz) — Bellingham, Witsel (Can), Reyna (Dahoud) — Reus — Malen, Håland

Tip na umístění: 1. místo.

RB Lipsko


Můžete je nenávidět, jak chcete. Můžete prskat, že obcházejí pravidla. Můžete jim vyčítat, že ničí letitou tradici a násilně pronikají do zavedené kultury. To všechno jsou legitimní komentáře, které sjednocují fanoušky z Hamburku, Kolína, Frankfurtu, Mnichova,... Avšak po vyřvání hlasivek stejně musíte uznat, že Lipsko dělá fotbal zatraceně dobře. Pro kopanou naprosto nevhodná Torhymne "I Feel Good" zní až příliš často na to, aby šlo nenáviděný RB jen tak přehlédnout. Ať se nám to líbí nebo ne, Die Roten Bullen už před každou sezonou patří mezi hlavní vyzyvatele Bayernu. Jejich hra bude bavit, produkovat zajímavé individuality a sbírat body do tabulky.

Ani Bayern nevyniká tak nadupanou soupiskou jako Sasové. Pokud André Silva z různých důvodu nebude moct střílet branky, pokusí se jej zastoupit Yussuf Poulsen. Nebo Alexander Sørloth. Nebo Brian Brobbey. Nebo Hwang Hee-chan. Jestliže selže kreativita Daniho Olma, zůstává připraven Christopher Nkunku. Nebo Emil Forsberg. Nebo Dominik Szoboszlai. Pokud přestane fungovat spolupráce mezi Kevinem Kamplem a Marcelem Sabitzerem, naskočí do středu pole Konrad Laimer. Nebo Amadou Haidara. Nebo Tyler Adams, který rovněž může zastoupit Nordiho Mukieleho na pravé obraně. Co když se nalevo zase zraní Angeliño? Vždyť tu máte Marcela Halstenberga, Joška Gvardiola nebo Benjamina Henrichse. A kdo je schopen zaskočit za Williho Orbána a Mohameda Simakana? Přece Lukas Klostermann.

Na Lipsku se zkrátka obtížně hledají slabiny. Jakousi příležitost nabízí snad jen škodolibá naděje v selhání nového trenéra Jesseho Marsche. Jenže i zde škarohlídi narážejí. Marsch je Red Bullem dobře vychován, mluví plynně německy, do Saska nemíří poprvé (kdyby to náhodou v multilinguální kabině mělo hrát roli). Co ještě dodat? Snad jen to, že Bayern s Dortmundem se budou muset pořádně ohánět.

Příchody

Samozřejmě, že se s André Silvou počítá rovnou do základní sestavy, co jiného byste taky u gólové mašiny z Frankfurtu čekali? Poměrně velké naděje na zařazení do jedenáctky má ale také Brian Brobbey z Ajaxu, tedy alespoň v případě hry na dva útočníky. Vedle Orbána bude ve středu obrany růst akvizice ze Štrasburku Mohamed Simakan, Joško Gvardiolz Dinama Záhřeb se hodlá tlačit na levou stranu, kde si naděje dělá také Benjamin Henrichs, jehož Lipsko po hostování definitivně vykoupilo z Monaka. Podobně se RB zachoval v případě Angeliña, který se již nevrátí do Manchesteru City. Z hostování se ke svým druhům zařadili záložník Marcelo Saracchi (Galatasaray) a útočník Ademola Lookman (Fulham).

Odchody

Největší ztrátu představuje přesun Dayota Upamecana do Mnichova, obranné řady opustil též Ibrahima Konaté, který se nově rozvíjí v Liverpoolu. Křídelník Justin Kluivert si v Sasku odkroutil půlrok, teď už z římského AS hostuje zase u francouzské riviéry. Na zkušenou poslali Die Roten Bullen útočníky Fabriceho Hartmanna (Paderborn) s Noahem Ohiem (Austria Vídeň), záložník Caden Clark stráví před stěhováním do Německa ještě nějaký čas na družbě v New Yorku Red Bulls. Jiný mladý středopolař Lazar Samardžić přestoupil do Udinese, Hannes Wolf se definitivně usadil v Mönchengladbachu.

Předpokládaná sestava: Gulácsi — Mukiele, Orbán (Klostermann), Simakan, Angeliño — Sabitzer (Adams), Kampl (Laimer) — Olmo (Szoboszlai), Haidara, Nkunku (Forsberg) — Silva

Tip na umístění: 3. místo.

FC Bayern Mnichov


Mimo jiné z důvodu šetření nesondovali Stern des Südens přestupový trh tak aktivně jako v minulých letech. Velkou rybu ulovili Bavoři do obrany, z Lipska ještě může dorazit Marcel Sabitzer, tím ale veškerá aktivita taky může skončit. Místo představovaček věnoval Julian Nagelsmann více času zkoušení různých hráčů na různých pozicích v různých rozestaveních. Z toho důvodu nelze výsledky Bayernu z přípravy brát úplně vážně. Obhájci Meisterschale ani jednou nevyhráli, nový kouč se ovšem víc soustředil na pilování té nejlepší formace. Respektive těch několika nejlepších formací. Nagelsmann už se v Bundeslize pohybuje nějaký ten pátek a my dobře víme, že jedna rigidní varianta nepřipadá v úvahu.

Zpočátku to každopádně vypadá na start se čtyřmi obránci vzadu. Nagelsmann si v Lipsku vedle nekonečných možností šatníku oblíbil také hru na tři stopery, kterou klidně může aplikovat též v Mnichově, pokud tedy k dispozici bude mít dostatečné množství vhodných hráčů. To nicméně při zdravotní minulosti (i přítomnosti) Niklase Süleho a Lucase Hernándeze není moc pravděpodobné. Druhý jmenovaný ostatně není fit pro páteční výkop v Mönchengladbachu.

Nechutně silný zbytek sestavy — jeden z nejlepších double-pivotů na světě, Raumdeuter i ten, před nímž se už klaní také Gerd Müller — zatím zůstává fit. I kdyby se defenziva rozdrolila, pořád mohou Joshua Kimmich, Thomas Müller a Robert Lewandowski sami dotáhnout Bavory k další obhajobě. Pokud tedy najednou po deseti letech nezačne v Säbener Straße řádit mistrovská kocovina. Sezona je dlouhá, míč kulatý a Bayern pořád stejně nenáviděný.

Příchody

Zvláštní zvyk letošního jara oznamovat zásadní mezisezonní změny se nevyhnul ani Dayotovi Upamecanovi, který už v únoru věděl, že Lipsko opustí. Obranné šiky Bavorů posílil též produkt Readingu Omar Richards, jeho americký jmenovec Chris Richards se vrátil z hostování v Hoffenheimu. Do známého prostředí po roce v Hamburku zamířil zkušený brankář Sven Ulreich, mladý gólman Christian Früchtl se na Säbener Straße hlásí zpět po sezoně v Norimberku. Záložník Michaël Cuisance si minulý ročník odkroutil v Marseille.

Odchody

Rekordman v počtu získaných bundesligových titulů David Alaba se dle očekávání přesunul do Realu Madrid, stejně tak se s FCB rozloučily další ikony Jérôme Boateng a Javi Martínez, jimž vypršely smlouvy. V Bavorsku již dále nehostuje křídelník Douglas Costa, naopak brankář Alexander Nübel byl vyslán do Monaka. Záložník Angelo Stiller přestoupil do Hoffenheimu, útočník Lasse Günther zase do Augsburgu. Další hostování čeká Joshuu Zirkzeeho (Anderlecht), Janna-Fieteho Arpa (Kiel), Adriana Feina (Fürth), Larse Lukase Maie (Brémy) a Sarpreeta Singha (Řezno). Tiago Dantas je zpět v Portugalsku.

Předpokládaná sestava: Neuer — Pavard, Süle (Nianzou), Upamecano, Davies — Kimmich, Goretzka — Sané, Müller, Gnabry — Lewandowski

Tip na umístění: 2. místo.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (31)

Přidat komentář
Kop do titulků

Dortmund 1.?

Reagovat
smazaný uživatel

Nagelsmann dopadne v Bayerne ako Klinsmann. Minimálne 1. sezóna bude meh, potom sa uvidí (asi ho vyhodia).

Reagovat
p-e-t-k-o

To si usúdil podľa čoho?

Reagovat
rominhoFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Zatiaľ nikde nič nevyhral, je dobrý motivátor, ale na ukočírovanie kabíny to stačiť nebude.

Samozrejme, ťažko to odhadnúť ale veľké úspechy nečakám (pre Bayern je titul povinnosť, ak vyhrá iba ten a všade inde vyhorí, tak sezóna úspešná nie je).

Reagovat
p-e-t-k-o

Aha. A Zidane vyhral čo?

Reagovat
smazaný uživatel

Tento už ale jeden top tím (RB) trénoval a nič.... Zidane bol dočasne dosadený k A tímu Realu, lebo trénoval B tím, následne vyhral LM, tak si ho nechali.... Niečo ako Flick v Bayerne, takže s Nagelsmannom neporovnateľné

Reagovat
Müllered

útok Dortmundu na titul --- tak do 10. kola --- Víc věřím Lipsku.

Reagovat
cologneFC

Lipsku ste zobrali Upamecana a pracujete na Sabitzerovi. Vážne si myslíš, že vás môžu ohroziť?

Reagovat
Müllered

Ano, jediný větší problém můžou mít s obranou, Gvardiol se ale jeví, že by to mohla být budoucí hvězda. Do útoku přišel Silva, takový útočník jim chyběl minulý rok. V podstatě nová posila je ji Szoboszlai, vrací se Laimer, snad se dostane do staré formy.

Reagovat
cologneFC

Ale sám musíš uznať, že toto ani zďaleka na Bayern nestačí. Bayern by musel výsledkovo vybuchnúť aby ho mal niekto šancu predbehnúť.

Reagovat
Müllered

To zase netvrdím, jen dávám víc šancí Lipsku než Dortmundu. Titul může Bayern projet jen díky slabé lavičce, přípravné zápasy ukázaly, že tam kvalita moc není, kromě Musialy a možná Nianzoua, Süleho (jestli se vzpamatuje), tam není nikdo s potenciálem na základ.

Reagovat
cologneFC

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Bayern +

Reagovat
JozkokozleJ

Je to cisto pocitove, ale z toho Marscha ide skvela energia. Ak nevyhori A. Silva, tak smerom dopredu budu silnejsi aj v pripade odchodu Sabitzera, ktoreho velmi uznavam, no myslim, ze su schopni ho nahradit. A otazkou bude obrana, tj. ako sa chyti Simakan a Gvardiol. A to uz je praca pre trenera...

Reagovat
smazaný uživatel

Tipujem že Nagelsmana vyhodia v decembri .. nakoľko Dortmund bude pred nimi a majiteľ bude zúfalý

Reagovat
südkurve

Jaký majiteľ bude zúfalý?

Reagovat
bobis21

Reagovat
p-e-t-k-o

Reagovat
cologneFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Titul prajem Leverkusenu, mohlo by im to uz vyjst.

Reagovat
cologneFC

Sranduješ, že?

Reagovat
Müllered

Bude záležet, jak to bude střílet útočníkům, oba se vždy zaseknou kolem desítky, to je málo.

Reagovat
luismiksak

Je někde program na Nova Sport 3 a 4 ??

Reagovat
Coutinho10

ja mel za to, ze to ma byt od dneska v tom sport packu, ale nikde ty programy nevidim

Reagovat
andrew96

Ve sport packu kterého poskytovatele? V tom od O2 jsou.

Reagovat
Coutinho10

jojo...melo to byt do 15.9. v cene toho puvodniho 199 kc za mesic a potom by se to melo zdrazit o kilo, ale porad je tam nevidim, tak nevim

Reagovat
Coutinho10

tak vyřešeno, už ty programy vidím...asi stačilo jenom odhlásit a příhlásit se já se zkusil přihlásit na jiným prohlížeči a je to tam

https://ibb.co/zRDK0t1

Reagovat
Coutinho10

tak má to O2 TV ve Sport Packu (i v tom původním, který byl za 199 Kč do 15.9. zdarma, pak od 299 Kč)

https://ibb.co/zRDK0t1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele