Fotbal už tak netáhne, obce budují skateparky či workoutová hřiště

  5:34
Jeseník, Šumperk, ale třeba i vesnice Postřelmov budují na severu Olomouckého kraje nová sportoviště. Nejde však o tradiční běžecké ovály, nebo fotbalová hřiště, ale o moderní hřiště, která kopírují oblíbené pohybové aktivity mládeže.

ilustrační snímek | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Sportující mládeže sice ubývá, ale není vše ztraceno, shodují se samosprávy měst a vesnic v Olomouckém kraji. Podle nich není na místě otázka, zda budovat nová sportoviště, ale jak je dělat co nejatraktivnější, mládeži na míru. Příklady Jeseníku či Zábřehu a dalších míst ukazují, že to jde.

Do sportovišť jdou v posledních letech velké peníze i ve velkých městech regionu. Jeseník postavil halu, vybudoval moderní skatepark, připravuje výstavbu víceúčelového hřiště a umělého kluziště.

„Pořád víc se ukazuje, že mladé přitáhneme především tak, že jim vytvoříme podmínky pro jejich sporty. Třeba ve skateparku je pořád plno. Chceme tam ještě vybudovat workoutové hřiště, protože to je trend,“ sdělila starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Město chce podle ní také postupně rekonstruovat hřiště po sídlištích. „Chceme je udělat pro mladé lidi atraktivnější. Doba, kdy stačila plocha a dvě branky nebo koše, je pryč,“ doplnila.

Obdobný trend se prosazuje také v Šumperku či Zábřehu. „Když jsme viděli, že je tady velký zájem o BMX, zainvestovali jsme do moderního areálu, který je teď plný a při takové základně nám mohou vyrůst i špičkoví sportovci. Stejné to bylo i s vyznavači workoutu. Když vidíme zájem mladých, snažíme se je v tom podpořit,“ vysvětlil starosta Zábřehu František John.

S vybudováním oválu a atletických sektorů na stadionu ve městě vyrostl i atletický oddíl. Město také postupně rekonstruuje hřiště po sídlištích. „Je to o trendech, které město musí držet, aby mladé lidi nalákalo ke sportování,“ doplnil John.

Umělé povrchy

Hodně složitá je situace v pohraničí. Mikulovice na Jesenicku vybudovaly před časem nová sportoviště, která jim mohli závidět i ve vnitrozemí regionu. Fotbalové hřiště s umělým povrchem neměla v té době ani mnohá města v Olomouckém kraji a žádné takové nebylo ani v přilehlém Polsku.

Obec se mohla pochlubit i moderní sportovní halou. „Využití našich sportovišť není bohužel takové, jak bychom si představovali,“ konstatoval starosta obce v česko-polském pohraničí Roman Šťastný.

Podle něho výrazně ubylo sportující mládeže. „Je to o lidech, kteří se chtějí mládeži věnovat a vést ji. Těch je čím dál méně,“ vysvětlil starosta, který dříve patnáct let trénoval.

Do Mikulovic jezdili trénovat i polští fotbalisté z pohraničí, protože tam žádnou umělou plochu neměli. Jenže vyrostla moderní plocha v Glucholazech s perfektním zázemím a hřiště v Mikulovicích je využité jenom minimálně.

Motivace pro mladé

„Teď řešíme, jestli investovat do nového umělého povrchu na hřišti, protože jde o miliony,“ doplnil Šťastný. 

Podobně velký Postřelmov na Zábřežsku investoval do moderního stadionu, který byl otevřen o prázdninách. „Vytvořili jsme skvělé podmínky pro sport. Věříme, že to bude dobrá motivace pro veřejnost, hlavně pro mladé víc sportovat,“ řekl starosta Postřelmova Jiří Pumprla.

V obci dobře funguje fotbalový oddíl, hraje se volejbal, nohejbal. „Fotbalisté to dělají velmi dobře, ani po dlouhém období pandemie neubylo fotbalistů ani v mládežnických kategoriích. To je asi málokde,“ pochvaluje si postřelmovský starosta.

Výstavbu nové sportovní haly připravuje Litovel. Starosta města Viktor Kohout říká, že město vycházelo z pečlivého průzkumu.

„Stávající hala je pořád plná a už jednoduše nestačila. Sportovní klub Tatran Litovel má ve svých oddílech přibližně 1 500 aktivních členů. Jsou tu především velmi agilní házenkáři, aktivní jsou také kroužky domu dětí. Nová hala je nutností,“ shrnul litovelský starosta.

19. září 2017