TIP NA VÝLET: Dvanáctý ročník Veteran Rallye láká na víkend do Kutné Hory. Přijďte zamávat nablýskaným vozům!

13. srpen 2021

Mezinárodní závod historických vozidel do vrchu Kaňk navazuje na dlouholetou tradici a tento víkend se pojede už podvanácté. Patří mezi největší akce v Kutné Hoře a těšit se můžete také na bohatý kulturní doprovodný program a farmářské trhy. O zábavu dětem se postarají Vanda a Standa.

Závody veteránů vyrobených do roku 1940 odstartují v sobotu 14. srpna ve 14 hodin z Palackého náměstí v Kutné Hoře. Spanilá jízda povede na půvabný empírový zámek Kačina. Takto vypadá trasa:

Kutná Hora – Malín – Hlízov – Starý Kolín – Svatá Kateřina – Svatý Mikuláš – zámek Kačina

Kačina – Kutná Hora – Svatý Mikuláš – Rohozec – Žehušice – Druhanice – Chotusice – Ovčáry – Nové Dvory

Pokud nemůžete být v centru dění v Kutné Hoře, můžete krásná auta sledovat i po jejich výletní trase.

Kromě závodu historických vozidel a spanilé jízdy veteránů na zámek Kačina jsou připravené různé soutěže a hry pro rodiny s dětmi. V sobotu večer vystoupí Plavci a Gipsy.cz, v neděli bude pohádka z produkce divadélka Kůže. Slavnostní vyhlášení vítězů je plánované na 14. hodinu. Celý program na stránkách Veteran Rallye Kutná Hora.

Během akce se můžete občerstvit u lokálních farmářů, kteří nabízejí kvalitní potraviny a v neděli dojde také k předání certifikátu Regionální potravina.

Přijďte podpořit posádky, zamávejte jim a třeba si i udělejte hezkou fotku, kterou můžete sdílet! Sledujte na Facebooku Veteran Rallye Kutná hora a Instagramu @veteranykutnahora.

Kutná Hora je zapsaná na Seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Do závodu se mohou přihlásit majitelé vozidel, jejichž rok výroby je do roku 1940. O jejich výběru a účasti v tomto závodě rozhoduje Národní technické muzeum, které hodnotí dobrý technický stav a originální vzhled.

Pořadatelé si zakládají na vysoké úrovni závodu a účastníci například neplatí žádné startovné. Každá zúčastněná posádka obdrží pamětní list a dárek. Vítězové získávají zajímavé peněžité ceny, skleněné trofeje a dary partnerů. Jméno vítěze každého ročníku je vyryto na velkém putovním poháru.

Další sobotní tipy:

Městské kulturní centrum Hořovice pořádá v místním Společenském domě tradiční setkání heligónkářů. Vystoupí na něm jak amatérští heligónkáři z celé republiky, tak oblíbené kapely Kladenská heligónka a Liberečtí harmonikáři. Na návštěvníky čeká taky výstava hudebních nástrojů. Program začne v 10:00. 

Na historické slavnosti aneb návrat do časů Karla IV. Vás zve město Kolín. Na Kmochově ostrově zazní středověká hudba, uvidíte šermířská vystoupení, historické tance, sokolníka, výstavu replik českých korunovačních klenotů, pořádat se bude dobový jarmark a můžete si zkusit třeba střelbu z luku. Sobotní program je od 10 do 18 hodin.

 Nedělní tipy:

V termínu tradiční pouti dnes ožije areál U Chovatelů v Sedlčanech. Od 10 hodin zahraje k poslechu a tanci Dechovka Míly Nováka vedená Václavem Zelenkou, od 14 hodin se pak v rytmu country a folku představí kapela Fanda Tomášek a přátelé.

Vězeň na Druhé Avenue je slavná americká komedie o tom, jaké to je, když se vám vše vymkne z rukou. V divadelním představení poznáte život manželů Edny a Mela v podání Simony Stašové a Kamila Halbicha. Hru můžete vidět od 20 hodin na Letní scéně divadla Harfa v Praze.

Muziku od srdce pro všechny dobré rodáky si poslechněte ve skanzenu v Kouřimi.  Od 14 hodin vás zve na vystoupení dechová kapela Krajanka.

autor: djo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.