QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vězni mají novou výrobní halu hned u věznice, její ředitel věří v lepší bezpečnost

13.08.2021 8:06

V těsné blízkosti plzeňské věznice byla otevřena nová výrobní hala. V té bude ve třísměnném provozu zaměstnáno až 300 vězňů. Odsouzení v nové hale zpracují ročně přibližně 15 tisíc tun oceli.

soh7

Výrobní hala bude sloužit pro zaměstnávání odsouzených osob v kovovýrobě. Odsouzení budou přicházet do haly prostřednictvím nově vytvořeného propojovacího bezpečnostního koridoru, který spojí hlavní areál věznice s areálem nové haly kovovýroby.

Ředitel věznice Petr Vlk v tom vidí i eliminaci bezpečnostních rizik. „V tuto chvíli navádíme do práce odsouzené až do čtyř menších objektů. V nové hale ale bude vše pod jednou střechou. Je tu jeden centrální vstup, jedno místo určené pro prohlídky vězňů. Oproti současnému stavu, kdy se dílčí části práce realizují na více místech, teď bude vše centralizované. Do nové haly bude dodána prvotní surovina a na výstupu z ní bude kompletně hotový výrobek,“ uvedl Petr Vlk.

soh9

Odsouzení v nové hale zpracují ročně přibližně 15 tisíc tun oceli, ze které vzniknou žárově zinkované rošty. Ve výrobní hale o celkových rozměrech 7.228 m2, o délce 172 m a výšce až 13 m bude umístěna technologie výroby mřížových roštů včetně povrchové úpravy zinkováním. Hlavní materiálový tok zahrnují vysekávací linky, hydraulické lisy, ruční svařování a povrchové úpravy.

Nová výrobní hala v blízkosti Věznice Plzeň představuje první případ spolupráce soukromého subjektu a státu, kdy se na státním pozemku staví firemní objekt. Halu postaví německá společnost na své náklady, za zhruba 150 milionů korun. Během 30 let provozu bude firma platit dohodnutou částku za právo stavby, poté vlastnictví haly přejde na stát. „Tento projekt má pro Plzeň tři pozitiva. Zaprvé v našem městě i nadále zůstává německá výrobní společnost, tedy významný investor, zadruhé odsouzení dostanou novou příležitost napravit své hříchy a být užiteční. Třetí pozitivum se týká role města Plzně, které poskytuje jednu ze svých služeb. Zdroj tepla pro tuto továrnu bude dodávat právě naše společnost Plzeňská teplárenská,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Foto: Věznice Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24