Sylvie Koblížková ve filmu Pelíšky Foto, Profimedia, ČSFD.cz/Space films

Sylvie Koblížková ve filmu Pelíšky Foto, Profimedia, ČSFD.cz/Space films

Sylvie Koblížková před několika lety  Foto, Profimedia, ČSFD.cz/Space films
Kristýna Nováková ve filmu Pelíšky Foto, Profimedia, ČSFD.cz/Space films
Kristýna Nováková v současnosti Foto, Profimedia, ČSFD.cz/Space films
Michael Beran ve filmu Pelíšky Foto, Profimedia, ČSFD.cz/Space films
10
Fotogalerie

Kultovní film Pelíšky nestárne: Jak se proslavily děti z oblíbeného filmu?

Už je to dlouhých dvaadvacet let, kdy mohli diváci poprvé shlédnout film Pelíšky, z něhož se stal kult. Mnohé z filmových hlášek za tu dobu zlidověly a pro některé herce šlo o životní role. Jak to měli ti, kteří ztvárnili Uzlinku, Péťu, Eliena, Jindřišku a Michala?

Sylvie Koblížková

Malou Uzlinku, která si víc než cokoliv jiného přála k Vánocům kuši, lze těžko přehlédnout. Do filmu Pelíšky se dostala díky seriálu Kde padají hvězdy, jenž režíroval také režisér Jan Hřebejk. Malá holčička ho zaujala, a tak ji obsadil do svého filmu, z něhož se stal kult. Sylvii bylo později dlouhou dobu vidět v seriálu Rodinná pouta, který později změnil název na Velmi křehké vztahy. Chvíli působila také v divadle, zahrála si například ve hrách Postel plná cizinců nebo Eskymák z Amsterodamu. Herecká kariéra jí však nakonec nevyšla. Místo toho šla studovat manažerskou školu a chvíli pracovala jako barmanka. Nakonec z povědomí veřejnosti zmizela úplně a těžko říct, kde je jí konec.

Jaké hlášky z Pelíšků jsou nejlepší? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Kristýna Nováková

Co se týče herecké kariéry, tak ze všech dětí z Pelíšků se nejlépe uplatnila Kristýna Nováková. Absolventka DAMU na sebe poprvé upozornila ve filmu Výchova dívek v Čechách, veřejnost si ji ale zapamatovala především v roli Jindřišky V Pelíšcích, které přišly o tři roky později. Tento herecký výkon sice zatím nepřekonala, ve filmu se ale objevila i poté. Zahrála si například ve filmu Chyťte doktora, Ro(c)k podvraťáků nebo 3 sezóny v pekle, uplatnění ale našla i v seriálech. K vidění byla například v Ordinaci v růžové zahradě nebo v seriálech Stopy života, Specialisté či Temný kraj.

Pokračování 3 / 5

Michael Beran

Zakomplexovaného gymnazistu a lampasáckého syna Michala Šebka si ve filmu zahrál právě Michael Beran. Neměl sice v té době téměř žádné herecké zkušenosti, ale právě díky této roli to vypadalo, že dveře k filmu jsou pro něj otevřené. Nakonec si zahrál vedlejší role ve filmech Karla Janáka Snowboarďáci a Ro(c)k podvraťáků, objevil se v seriálech Místo nahoře a Ordinace v růžové zahradě a naposledy před čtyřmi lety v televizní pohádce Korunní princ, tím ale jeho herecká kariéra skončila, a to i přesto, že vystudoval konzervatoř. To však neznamená, že by svět filmu a televize opustil úplně. Nakonec našel uplatnění jako televizní produkční a menší role sem tam neodmítne.

Pokračování 4 / 5

Ondřej Brousek

Role krásného Eliena, do kterého se zamilovala Jindřiška, padla na Ondřeje Brouska. Ten měl po svém otci Otakarovi Brouskovi ml. herectví  v krvi, a tak Pelíšky zdaleka nebyly jeho posledním filmovým počinem. Zahrál si v řadě dalších televizních inscenací, ale také v seriálech, jako jsou Obchoďák, Redakce, Horákovi nebo Kapitán Exner. Jeho srdce ale bije především pro hudbu. V posledních letech je znám především díky kapele Monkey Business, kde hraje na klávesy, hudbě se věnuje i jako skladatel. Píše jak vážnou tvorbu, tak muzikály či filmovou a televizní hudbu.

Pokračování 5 / 5

Marek Morvai-Javorský

Seriál Kde padají hvězdy dal šanci také malému Markovi, jenž si později zahrál v Pelíšcích syna Evy Holubové Péťu, kterého nejvíc zajímalo, jestli „hovno hoří“. Tehdy bylo Markovi dvanáct let a vypadalo to u něj na slibnou hereckou kariéru. Režisér Hřebejk mu dokonce dal ještě třetí šanci, a to v televizním seriálu Bakaláři. Původem Slovák Marek Morvai-Javorský se sice objevil ještě v několika slovenských televizních inscenacích, pak ale pověsil herectví na hřebík. Nyní se věnuje fotografování a po hereckých zkušenostech v dospělosti už ani nevzdechl.

 

Doporučujeme

Články odjinud